Küsimus Peteri kohta

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Eilish
Kontakt:
Status: Eemal

Küsimus Peteri kohta

Postitus Postitas Eilish »

Õieti küll mitu küsimust.

Nimelt otsin seda Kressi Johanni/Juhanit: Saaga EAA.1865.2.117/9:5?1434,1263,926,63,0
Tema isa on Johannese poeg Peter ja ema Marri, see on teada.
Ainus sünnisissekanne, mis sobiks selle Johanniga, oleks see: Saaga EAA.3148.2.1:163?1201,629,1035,103,0
Mis märge on seal aga Peteri ees?

Küsimus tekib muidugi, et Kressi pere elas muidu Ilmatsalus ja antud Johann on sündinud Raadil (Ratshof). Ei ole muidugi välistatud, et Kressi pere kolis Ilmatsallu enne 1811. aastat. Aga Raadi hingeloenditest ma sobivat Johanni ei leidnud. Ainus, kes võiks kuidagi sobida, oleks see: Saaga EAA.1865.2.117/6:24?87,446,793,150,0
Ainult et eelmist lehekülge vaadates selgub, et selle Peteri naine ei olnud Marri, vaid Kerdi (vaadates eelnevat lehekülge, peret, kelle juures Peter oli väimeheks).

Ilmselt siin tegemist sama Peteri ja Marriga, kes tõesti ka Raadil elasid, ning kelle poeg on eelpoolmainitud Johann: Saaga EAA.3148.2.1:412?200,1001,627,92,0 Huvitav, kas tegu minu poolt otsitud Johanni isa ja ema abieluga?

Igatahes küsimus jääb, kas ja kus on Kressi Johanni sünnikanne? Ta peaks olema sündinud umbes 1790. aastal (pluss miinus aasta). Huvitav on ka see, et ma ei leia ka tema vendade Jaani (s. umbes 1792) ja Peter (s. umbes 1797) sünnikandeid. Võib-olla otsin üldse valest kohast, aga mingit märget nende mujalt tuleku kohta ei ole. 1811 hingeloendis on küll viide Luke mõisale, aga minu meelest käib see mitte Kressi pere, vaid ikkagi eelmiste kohta.

Ehk oskab keegi aidata!

Ette tänades

Eilish
Katsa

Re: Küsimus Peteri kohta

Postitus Postitas Katsa »

Mis mõttes käib Lukelt tulemine eelmise pere kohta? Minu meelest käib see ikka sellesama Teie otsitava seltskonna kohta. Parimal juhul võite sünnikanded leida Kambja koguduse meetrikatest (kuhu väike osa Luke rahvast kuulus), halvimal juhul ei leia Te mitte midagi, sest Nõo kirikuraamatud põlesid 1804. a. ära. Aga vaadake Luke 1811. a. revisjon üle.
Katrin H.
Eilish
Kontakt:

Mõtlesin, et see oleks nagu kirjutatud pigem Kütti Micheli poja Andrese järgi: Saaga EAA.1865.2.117/9:5?1328,1145,688,201,0

Aga päris kindel olla ei saa. Ma lihtsalt vaatan kriipsude järgi. Andrese taha on kirjutaja jätnud vaba ruumi, aga ilmselt pole tekst ära mahtunud ning on läinud ka Kresside taha. Aga muidugi päris kindel olla ei saa. Vaatasin Kambja sünnimeetrikad ka üle. Nõo ei tulnud meeldegi. Eks näis, ehk on seal midagi, kui mujalt ei leia. Aga ma kõigepealt uurin selle Raadi küsimuse välja. Abielumeetrika kohaselt olid seal just sobiv Peter ja Marri, kes sobiksid ajaliselt ja nimeliselt Johanni vanemateks. Eks näis.
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Andrese taha on kirjutatud, et ta on eelmisest revisjonist välja jäänud - bey der letzten Revision übergangen. Kressi Peetri tagant algab sisult täiesti uus märkus Von dem Gute Lugden hierher versetzt 1798 - Luke mõisast siia toodud 1798 - ja see käib ka järgnevate poegade kohta . Nad on tulnud Lukelt ja Raadi ei puutu kuidagi asjasse - mu arust. Nagu ma ütlesin - Nõost ei leia Te selle aja kohta mitte midagi. Heal juhul võib midagi olla esimeses personaalraamatus, mille algus on dateeritud 1802 ja mis tulekahjus kannatada ei saanud. Seda juhul, kui hingeloendi järgne ületoomisaasta 1798 ei vasta tegelikkusele ja nad tulid Lukelt ära hiljem. Ja veelkord - vaadake esmalt Luke 1811 üle Raadi kallal pusimise asemel :wink:

OK, ma vaatasin ise Saaga EAA.1865.2.45/3:2?28,614,995,216,0
Katrin H.
Eilish
Kontakt:

Oh, suur tänu!

Ma arvasin jah, et tegu üheainsa märkega. Mu saksa keele oskus on nigelavõitu, arvasin, et "übergangen" on "üle tulnud" ja et seal kirjas, et Andres on üle tulnud Lukest. :D

Aga see selgitab muidugi asja, miks ma teda Tartu Maarja koguduse sünnimeetrikast ei leidnud. Saan nüüd vähemalt natuke otsida, aga jah, Nõo paberitega on muidugi kurvasti :/
Eilish
Kontakt:

Mul oleks veel küsimus Johanni surma kohta: http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,1053,72,0 Mitte ei saa aru, mis tema kohta märgitud on peale selle, et ta oli mõisa kubjas.

Tänud juba ette! :)
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Loen välja et tema matmiseks oli sillakohtu luba, mit Concess: E: K: Ordn: Ger:
Eilish
Kontakt:

Vaat siis. Sellist asja ma pole kuulnudki. :oops:
Igatahes suur tänu dešifreerimise eest!
Huvitav, miks oli temal küll sellist eraldi luba vaja. Hm. Võib-olla maeti kirikusse? Või miks üldse kellegi matmise puhul sillakohtu luba vaja läheks?
Viimati muutis Eilish, Esmaspäev 21. Veebruar 2011, 23:13:02, muudetud 1 kord kokku.
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Samas meetrikas on üsna palju matmisi ’loaga’. Täpsemalt ei tea, aga minu arust selline luba oli ikkagi vaja kui surm oli mingil moel erinev, näiteks õnnetusjuhtumi läbi saadud.
Eilish
Kontakt:

Tänud veelkord!
Johann oli Ilmatsalu mõisa kubjas. Fakt on see, et ta ei saanud isegi 40 aastat ilmas elada, nii et vanadusse ta kindlasti ei surnud. Võimalik tõesti, et vägivaldselt surnutel oli vaja luba. Võimalik, et see oli kinnituseks, et tegu polnud enesetapuga, sest enesetapjaid ju kiriklikult ei maetud.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”