Andke palun nõu!

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Kerdi
Status: Eemal

Andke palun nõu!

Postitus Postitas Kerdi »

Tere, olen veidi hädas - uurin siin sajandi algust.
Mul oma vanaema on sündinud Kaiaveres http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=14 ... 42992d1ba5" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja tean, et teda kasvatasid peamiselt vanaema-vanaisa, aga selles kohas pole temast õrna õhkugi, kuigi on tema vanaisa-vanaema Andres ja Ewa Grünwald ja ka tema ema Juuli http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=14 ... 2f3bcbbb37" onclick="window.open(this.href);return false; , ometi on sinna märkeid tehtud 1903 ja siis oli ta juba olemas.
Küll on ta olemas edaspidi, http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=14 ... 641d2266c1" onclick="window.open(this.href);return false; ja siit on näha, et ta läheb 1920 ära Tartusse. Nüüd on seal ka tema poolvend Karl, kes läheb Tartusse koos oma emaga http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=17 ... 22fc57d5a1" onclick="window.open(this.href);return false; . Sealt on näha, et Juuli Grünwald suri 1920. aastal ära.
Mul on küsimus, miks pole Marie't vahepeal oma ema ja vanavanematega koos kirjas? Kus ta võis olla, ta oli sel ajal ju alles väike laps?
Ja teine küsimus - Karl oli ema Juuli surres 13 aastane. Mina ei saa aru, kellele need kirikutähed on antud ja kus siis Karl võis vahepeal olla? Ma saan aru, et 1935 on ta taas Tartus? Olen otsinud Tartus iga koguduse alt, aga mingeid konkreetseid asju pole leidnud. Olen ka arvestanud, et nime variandid olid Grünwald ja Krüünvald, Krünvald jne.
Oskab ehk keegi nõu anda? :(
Kerdi
Katsa

Re: Andke palun nõu!

Postitus Postitas Katsa »

See pere on läinud 1890 Maarja-Magdaleenast Palamuse kogudusse ja vallaslaps Marie on ristitud seal. Palamusel on ta ka kirja läinud, kuigi pisut valesti - pastor on ta kirjutanud selle Juuli vanema õe Leena kontosse Saaga EAA.1261.1.657:74?2694,1633,714,133,0. Järgmist kaadrit vaadake ka - see on kirikutäht MM-st Palamusele.

1901 on pere tagasi läinud Maarja-Magdaleenasse, miks vahepeal sündinud last kaasas pole, seda võib vaid oletada. 1902 on Juuli taas ilmselt lapse saanud (märkus lapsa 1902) ja selle tapnud, sest ta on 1903. a. mõistetud vangi lapsetapmise eest. Nähtavasti on ta pärast vangist vabanemist kohe järgmise lapse - Karli saanud. Nüüd on see koht, kus jääbki ruumi igasuguseks oletamiseks, mis on üks äärmiselt tänamatu tegevus sugupuu-uurimisel, eriti selles osas, millest muud teadmised puuduvad. Juuli näikse olevat sotsiaalselt ehk mõnevõrra ebaküps naisterahvas (ridamisi vallaslapsed, sh. lapse tapmine). Misiganes see põhjus siis võis olla. Kuivõrd Te ise teate, et tema last kasvatasid põhiliselt vanavanemad, siis ehk algatuseks jäigi see laps Palamusele Kaareperre ega läinud koos perega kaasa? Jäi kuhugi teise perre ülalpidamisele? Miks muidu tema andmeid Palamuselt Maarja-Magdaleenasse ei saadetud koos ülejäänud perega? Mingi "kommunikatsioonihäire" näikse seal olevat.

Tartu Peetri II pihtkonda on saadetud selle pere kohta erinevatel aegadel mitu kirikutähte, muud midagi sealt välja ei loegi. Nähtavasti läksid nad millalgi 1920. alguses Tartusse elama. Arvestage seda, et kirikutähtede liikumine koguduste vahel ei tähenda veel seda, et just nimelt sel kuupäeval või sel aastal inimene vahetas elukohta. See tähendab rangelt võttes ainult seda, et sel kuupäeval väljastati selles koguduses mingi teade nimetatud inimese kohta ja saadeti tollele kogudusele. Nende teadete järgi võib vaid umbkaudselt jälgida inimese liikumist.
Katrin H.
Kerdi

Re: Andke palun nõu!

Postitus Postitas Kerdi »

Oh, tänud!
Ma ise otsisin ka juba mööda meetrikaid ristivanemaid taga, aga esialgu veel edutult.
Aga Palamuse, jah, mingit asja ma sealt meetrikast leidsin ka, aga seda lehekülge ei avastanud.
Nii, et tänud!
Kerdi
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”