Palun abi.

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Palun abi.

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Ei oska kahte Woitka nimelist peret kuidagi kokku viia. Samas mõisas võis sama perenime panna vist ainult sugulastele. Palun aidake tõlkida, järsku saan edasi.
Saaga EAA.1865.2.4/18:8?1242,820,783,114,0
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.

Postitus Postitas Patrick Rang »

Ma ei ole küll 100% selles kindel, aga võiks olla

"dieser gehörtig (???) ist erb??? Herr Kreisgerichts & Assessor Baron Ungern-Sternberg seit der revis."

Kui ma olen neid ??? kohtasid õieti tõlgendanud, siis on siin otsetõlkes kirjas "see kuuluv inimene (gehören - kuuluma, gehörtig - täpselt ei oskagi tõlkida) on Hr kreisikohtunik ja assessor Ungern-Sternbergi alam/ omand/pärisori (Erb - ei oska täpselt tõlkida, aga mõte on see) alates revisjonist".

Pole just väga informatiivne, aga ma arutleks veel paari asja üle.

a) v-olla sain ma sinu lõikest valesti aru, aga mina arvaks, et see jutt ei käi mitte viienda poja Jüri kohta (vanuses 6a), vaid tema venna Adami kohta (eelmises revisjonis 5a). Adami kohta on ka märkus "cedirt" - ehk siis loovutatud. Sobiks tõlgituga kokku.
b) Adami leidmiseks - kui see sulle huvi pakub - soovitan lapata läbi U-S teised mõisad. Oskan kindla peale nimetada Uuemõisa (Ridala khk), Suuremõisa (Pühalepa khk), Kõrgessaare (Reigi khk) + tal oli ka Tallinnas majapidamine, mingi omandisuhe peaks tal olema olnud ka Taeblaga. Ta on oma mõisate talupoegi suhteliselt "sujuvalt" enne 1795 aasta revisjoni liigutanud, peaasjalikult küll Vana-Kuustest ära.
c) julgen 90% tõenäolikkusega väita, et Hiiumaal Adamit ei ole. On üks kahtlane Aadu (ca 1771/ 1772), kes on tekkinud 1811 Kõrgessaare mõisa sepaks ei-tea-kust. Sünnikohaks arvatakse talle personaalraamatus Uuemõisa, aga teades Reigi pastor Rinne "loomingulisust" sünnikohtade puhul, ei pea see tingimata paika pidama.
d) lõpetuseks ka väike palve: kui sattud juhuslikult Vana-Kuuste revisjonides või Kambja kirikuraamatutes isikute otsa, kes on kas Hiiumaalt tulnud, või sinna läinud - anna palun teada!

Terv,

PR
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.

Tänan Patrick. Kuigi see tekst ei pruugi mu uurimusaluste pihta küündida, ei oleks ma ilma tõlketa seda teadnud.
Mis puutub Dagö laiu pealt (nu tegelt' võib see ka saareks osutuda, kui ehk selgub, et see minu teisest harust pärit Hanni Siim Oeseli asemel Dagöst tulnud hoopis :roll:) meie poole tulejatesse, siis pole ma neid täheldanud, küll on aga üks vastupidine juhtumine. Meil oli siin üts poisskene ülekäte läinud (tegi siin pisikesest peast juba igasugu tükka - veeretas jõe põhja suuri kiva paaditäävi leidma ja muid koerusi), saatsime ta väljamaale teadusi tudeerima, aga ei tuln'd sealt miskit -tuli saata ära Körgessaarde 8) . Kuulu järele pole ta ka seal rahus püsinud, läinud kohaliku kipperiga kraaklemisse ja saadetud Tobolskisse ära :( .
Saaga EAA.1255.2.1:173?594,50,560,410,0

PS. Täna on Päevalehe vahel peidus üks mu paljudest lemmikutest - Herman Sergo "Näkimadalad".
Tervitades,
Uku

Tea, kas Nissi kogudusse sattunud, kuid Dagöst pärit, Putkaste mees ka Su huvi sisse võiks sattuda, igaks juhtumiks annan teada:
Saaga EAA.1218.1.219:43?242,277,685,111,0
Tervitades,
Uku

Postitus Postitas Patrick Rang »

Ikka pakub - üks ärakadunud hing jälle leitud ja saab temaga edasi liikuda!

Terv,

PR
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”