Veidi abi

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Kettuk
Status: Eemal

Veidi abi

Postitus Postitas Kettuk »

Kas siit pikast tekstist loeb veel midagi välja lisaks selle, et Jürri tuli Peterburist?
Link

Ja Mis täpsemalt on kirjas siin kui Jürri suundub oma pojaga Härglasse? Miks nad lähevad ja miks on nad eraldi loendatud enne kui hakkab tavapärane talude hingeloend?
Link

Ettetänades!

Ah ja veel et kes need 2 viimast poissi on, mida see Adow seal tähendab? Või on see nimi ?
Link
jussK

Re: Veidi abi

Postitus Postitas jussK »

Adow = Ado poeg, see siis venepäraselt...
Peremees Arro Jüri, Ado poeg, tulnud nr12 alt...
Sulane Johann, Ado poeg, tulnud nr6 alt
jussK

Postitus Postitas jussK »

2. nad on mõisarahva hulgas ja viimased ongi alati revisjoni alguses...
müürisepp

Postitus Postitas müürisepp »

See Jüri, kes Nurtust Härglasse tuli, on minu vanaema vanaema vanaisa.
1782 oli ta Peterburis kokk, tuli siis Nurme mõisa, võttis köögitüdruku naiseks ja sai lapsi. Esimesed lapsed on leitavad Märjamaa meetrikast (kuigi Nurme küla omad käisid rohkem Vigala kirikus), viimased Juuru meetrikast, aga kolimine toimus millalgi sajandivahendusel ning vahepealsed lapsed võisid sündida juba Härglas, aga Juuru meetrikas on selles kohas auk, või ka kuskil mujal.

Arro on talu nimi, uus peremees juhtus olema ka Jüri.
Kettuk

Postitus Postitas Kettuk »

müürisepp kirjutas:See Jüri, kes Nurtust Härglasse tuli, on minu vanaema vanaema vanaisa.
1782 oli ta Peterburis kokk, tuli siis Nurme mõisa, võttis köögitüdruku naiseks ja sai lapsi. Esimesed lapsed on leitavad Märjamaa meetrikast (kuigi Nurme küla omad käisid rohkem Vigala kirikus), viimased Juuru meetrikast, aga kolimine toimus millalgi sajandivahendusel ning vahepealsed lapsed võisid sündida juba Härglas, aga Juuru meetrikas on selles kohas auk, või ka kuskil mujal.

Arro on talu nimi, uus peremees juhtus olema ka Jüri.
:) pisike maailm.

Kuidas tead et ta oli Peterburis kokk? Kas selle loeb sellest pikast tekstist välja mis seal Peterburist tulemise juurde kirjutatud on ?
müürisepp

Postitus Postitas müürisepp »

Jah, mu saksa keel ei ole pehmelt öeldes laitmatu, aga seal on kirjas
Jürri, der Koch, war während der vorigsten (?) Revision in St Petersburg in der ...

Ann sein Weib ist von hier (?) gerheiratet

dessen Kinder

Sohn Hindreck

Tochter Leno
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Minu meelest saab ja peab seda kirjapandut tõlgendama nii - 1795. a. revisjoni ajal oli Jüri ametilt kokk Nurme mõisas, kuid siit ei järeldu, et ta oleks olnud 1782. a. kokk Peterburis. Seal on kirjas, et oli in St. Petersburg in der Lehre - ma pakun tõlgenduseks, et ta oli Peterburis ametit õppimas (mitte leeris, nagu võiks esimese hooga arvata). Die Lehre ei ole mitte ainult usu põhitõdede omandamine, ta on hoopis laiema tähendusega - igasugune õppimine, sh. kutseoskuste omandamine.
Katrin H.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”