Baltisaksa perekondadest

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Niels
Status: Eemal

Baltisaksa perekondadest

Postitus Postitas Niels »

Kas mõni asjatundjam oskab ehk nimetada mõnda head allikat Eestis elanud baltisaksa perekondade uurimiseks või teab, kust on võimalik leida näiteks 39. aastal Saksamaale ümberasunud baltisakslaste nimekirju? Kõikvõimalikud viited on teretulnud. Tänan!
kroonstrom

Postitus Postitas kroonstrom »

Ümberasujate nimekirjad leiab Riigi Teatajast.
potsataja

Postitus Postitas potsataja »

soovitan külastada Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu Baltika lugemisssaali (Rävala pst 10) - Baltisakslaste kohta peaks seal olema päris palju materjali.
potsataja

Postitus Postitas potsataja »

Internetis on veel selline tore koht alustuseks:

http://mdz1.bib-bvb.de/cocoon/baltlex/start.html
Wilholmensis

Re: Baltisaksa perekondadest

Postitus Postitas Wilholmensis »

Ka meie libertiitide arhiivis on baltisakslaste kirju, eriti Virumaalt. 18. sajandist kuni 1930ndateni.
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Wilholmensis kirjutas:Ka meie libertiitide arhiivis on baltisakslaste kirju, eriti Virumaalt. 18. sajandist kuni 1930ndateni.
liberty ten :?:
Kõlab kahtlaselt :?
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Wilholmensis

mis seal kahtlast? sõnast liber- raamat....
Wilholmensis

Millegipärast pole Tartus tegutseva Baltisaksa Seltsi kodulehte....!
Assar
Kontakt:

Wilholmensis kirjutas:Millegipärast pole Tartus tegutseva Baltisaksa Seltsi kodulehte....!
Mida sa silmas pead? Kas Tartu Sakslaste Seltsi, mis käib koos Saksa Kultuuri Instituudis Kastani 1?

Tõtt öeldes ma pole kindel kas enam käib üldse. Neil oli oma meililist ka, sinna pole mitu aastat mingit posti tulnud, võimalik et seetõttu likvideeritud. Aga see selts koondab endast nii palju kui ma tean eranditult Volga ja Doni äärseid sakslasi. Balti-sakslastest on asi kaugel.

Ma ise olen balti-saksa taustaga ja üritasin nendega kontakti võtta kunagi aastaid tagasi, äkki isegi liituda või nii ...
aga minuga käituti suhteliselt ebaviisakalt ja sisuliselt tõsteti ukse taha - ju balti-sakslased olid nende jaoks siis liiga pööbel. Aga nüüd ma pole kindel, et nad üldse koos käivad. Ma käin juba aastaid samas majas oma saksa keele oskust parendamas ja pole nagu märganud ega kuulnud ...
väike ansambel vist tegutseb seal, aga suhtlevad nad omavahel kõik vene keeles ja saksa keelt ei räägi enamus paremini kui mina. Liikmeskond on ka pigem vanemad inimesed, kes kodulehte lihtsalt ei tee ...

Sisuliselt see selts ei tegutse (julgen väita)

Aga seda, et sakslastel mingi muu selts Tartus oleks ma küll ei tea. Kui siiski on, loodan et jagate oma informatsiooni lahkelt ka siin foorumis ...
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Wilholmensis

Kui ma kunagi TÜ Raamatukogus tegutsesin, siis raamatukogu sekretär oli selle seltsi eesotsas ja Postimeheski oli artikkel, et kuidas nad baltlasi koondavad. Mulle tundub, et baltlased tegutsevad siin maastikul omapäi ja tuttavate vahendusel....
Baltisaksa kirjanduse tellin ma ise Saksamaalt, kuid eesti baltica väljaannetest ja nende kättesaadavusest Saksamaal info puudulik, baltlased saavad info nendest teostest tuttavate kaudu, samas Saksamaal väljaantud baltica kirjandus ei jõua eesti raamatukogudesse.
Näiteks välismaist baltica kirjandusest liigub info amazon.de kaudu, kui eesti baltica väljaannetest on info üleval vaid eesti saitides. Aga näiteks Gero Wilperti "Deutschbaltische Literaturgeschichte" 2007 on üllataval kombel olemas TÜR ja ERR olemas /minul ka/ tänu sellele, et autor ise oli raamatu toimetamise ajal Tartus...
Wilholmensis

siis see:

http://www.goethe.de/ins/ee/tal/etindex.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Assar
Kontakt:

Wilholmensis kirjutas:siis see:

http://www.goethe.de/ins/ee/tal/etindex.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
See organisatsioon toob põhimõtteliselt saksa kultuuri maale. Tartus asuv saksa Kultuuri Instituut on ka selle koostööpartner. Peamine märksõna on keeleõpe, Saksamaal aktsepteeritavate keeletaseme eksamite korraldamine, aeg-ajalt liigub nende kaudu siia kanti ka elusaid Saksamaal tuntuid inimesi, kes peavad loenguid, näidatakse saksa keelseid filme, tutvustatakse saksa kultuuri ja kombeid.

Samas minu teada pole see ikkagi see koht, kes Eestis elavaid sakslasi ja saksapäritoluga inimesi koondaks, nagu näiteks slaavi selts või vähemusrahvuste ühendus, mis on väga aktiivsed.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Wilholmensis

äh, siis peaksid siinsed baltlased ise sellise seltsi moodustama jne...
Assar
Kontakt:

Wilholmensis kirjutas:äh, siis peaksid siinsed baltlased ise sellise seltsi moodustama jne...
Kusjuures ma olen selle peale mõelnud, aga pole mõttekaaslasi siiani veel leidnud. Ma ei tea, kui siin foorumis on veel keegi, kes tunneb, et seda vaja oleks, siis äkki organiseeruks ja mõtleks midagi välja - mtü´ks on vaja kolme inimest näiteks :wink:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
ebemann

Postitus Postitas ebemann »

Panen siia saksakeelse lingi, sealt alt poolt leiab edasisi viiteid :
http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsch-Balten" onclick="window.open(this.href);return false;
Darmstadtis on muidu Balti Geneoloogia Selts, oma maja väikese näitusega ja neil ka aastaraamatud ja palju muud infot.
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”