Kes on kes?

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
mirjam
Status: Eemal

Kes on kes?

Postitus Postitas mirjam »

Tahaksin kindluse mõttes teadjamatelt üle küsida, et kas olen õieti aru saanud.

5. hingeloend, Viljandimaa, Viiratsi
link: Saaga EAA.1865.3.282/7:17
1) Sealt parempoolselt lehelt NR. 27. Kas 42-aastane Toenis on peremees Malla Jacko Jurri vend?
2) Kas NR 26 Malla Jacko Jane ja NR 27 Malla Jacko Jurri võivad olla vennad? Hiljem said need mõlemad pered erinevad perekonnanimed. Lisan siia veel ühe lingi vakuraamatust: Saaga EAA.567.3.83:93 Seal Mustapali küla all on esinevad need kaks nime koos?

Kes aitaks selgust tuua?
Kalev Kask

Postitus Postitas Kalev Kask »

Tere! :)

1.) Jah Toenis ja Jürri on vennad.
2.) Arvan, et nad võivad olla vennad, ent samas ka mitte. 100% kindel nende kahe materjali põhjal küll olla ei saa. Tuleks meetrikast järele vaadata(kui on säilinud). Vennad võisid küll erineva perekonnanime saada. Mu enda uurimuses neli venda kõik said erineva perekonnanime.

Kalev
mirjam

Postitus Postitas mirjam »

Aitäh vastamast. Vanemad allikad kahjuks samuti ei too selgust selles, kas need kaks peremeest on vennad või mitte.

Huvitav fakt selle perekonna juures on ka see, läbi aegade on mitmel korral esinenud selline juhus, et talu pärijaks pole pere vanim poeg. Vanem poeg elab küll seal samas (või hilisemas näites ostab endale hoopis uue talu), aga peremees ta pole. Põhjus on veel praegu mulle arusaamatu, aga uurin hoogsalt edasi.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”