Eesnimede piirkondlikkus/universaalsus

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Maarja Pild
Status: Eemal

Eesnimede piirkondlikkus/universaalsus

Postitus Postitas Maarja Pild »

Inspireerituna oma esimestest avastustest mingile piirkonnale tüüpilistest eesnimedest selline teema:
1. Milliseid eesnimesid olete märganud, et on iseloomulikud ainult teatud piirkonnale?
2. Millised eesnimed on teie kogemuse järgi n.ö universaalsed, mida on teie esivanemad (või nende naabrid samadel meetrika- vm lehekülgedel) kandnud Eesti eri otstes?

Olen ise alles üsna algaja sugupuu-uurija (sestap olekski huvitav teiste tähelepanekuid ka lugeda), aga mingi arusaamine hakkab juba tekkima. Praegu olen vähe põhjalikumalt kaevunud Viru-Jaagupi kihelkonda ja Hiiumaale, natuke "nuusutanud" ülejäänud Lääne-Virumaad, Pöide, Juuru, Vigala, Rõngu, Vastseliina ja Rõuge kihelkondi. Ja selle põhjal tundub, et:
1. Aet oleks justkui puhas Hiiumaa nimi? Ja seal pole kohanud ühtki Mari, vaid ohtralt Maresid, Andreseid pole, on Andrused. Kersti (vähem ka Kirsti) on paljude mu Hiiumaa-esiemade nimi. Ingel muidugi saarte nimi. Madlisid on Saaremaa esiemade seas palju, Hiiumaal vähem, mandril üksikud. Üks huvitav Hiiumaal kohatud nimi, millest siin eraldi teemagi tegin, on Proos.
N.ö Liivimaa pool alles ootab mu tähelepanu (siin on mu laste isapoolsed juured, ise olen uustulnuk, kes otsustanud ise oma juured Võrumaa mulda ajada 🙂). Aga korraks eksäia paberitele ja Genile pilku peale visates hakkas silma, et siin Vastseliina kandis oli väga levinud nimi Tannil, mida vist mujal pole. Katre nime ka mujal pole näinud (oleksin arvanud, et see n.ö tänapäeva tuletus Kadrist).
2. Jaan, Jaak, Jüri, Toomas, Tõnis, Ann, Liso on vist ainsad, mis praegu mälu - ja põgusalt ka pabereid - sirvides saaksin oma sugupuu põhjal n.ö üle-eestilisteks tituleerida. Marit ja Maret ma üheks ei loeks.
Katsa

Re: Eesnimede piirkondlikkus/universaalsus

Postitus Postitas Katsa »

Ülilai teema. Ma arvan, et seda on ka mingil määral uuritud, ei oska küll viidet kohe anda. Niisama sugupuu-uurija märkab eesnimede piirkondlikkust pigem kogemuslikult - no näiteks saarte eesnimed on üsna suuresti rootsi mõjutustega, Kagu-Eesti seevastu slaavi mõjutustega.

Üks arutelu erinevate eesnimede ja nende päritolu teemal: viewtopic.php?t=10770

Minu kogemuse järgi on suhteliselt universaalsed näiteks Johannese tuletised Jaan, Juhan, Hans, kuid piirkondlikumad on samast Johannesest tulnud Hannus ja Annuk. Mari ja Mare on mõlemad tuletised Mariast.

Minu andmebaasis on ootuspäraselt kõige sagedamini esinevad mehenimed Jaan, Jüri, Juhan, Hans, Peeter ja Jaak ning naisenimed Mari, Ann, Anu, Mai. Ilmselt need ongi üsna nö. univeersaalsed.
Katrin H.
Raivo Seppo

Re: Eesnimede piirkondlikkus/universaalsus

Postitus Postitas Raivo Seppo »

Genealoogia Seltsi aastaraamatutes olen kirjutanud sel teemal üht ja teist. Kui üldiselt palju kattus ja Kesk-Eesti mõjus üpris sarnase või ühetaolisena, muutus äärtes seda enam, piirkondlikkused tõusid esile ja isegi seal, kus esmapilgul väga vähe ümbritseva kõrval. Põltsamaalt seetõttu leidsin viis esiema nimega Kell.
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”