Palun abi vaderite tõlgendamisel
Palun abi vaderite tõlgendamisel
Tere!
Mulle jäävad segaseks mõned sõnad siin vaderite seas:
Saaga EAA.3147.1.133:106?1254,1514,954,71,0
Reppinetse Andres on mulle tuttav nimi. Mis sõna on selle Katto ees ning kõige lõpus olev sõna?
Mulle jäävad segaseks mõned sõnad siin vaderite seas:
Saaga EAA.3147.1.133:106?1254,1514,954,71,0
Reppinetse Andres on mulle tuttav nimi. Mis sõna on selle Katto ees ning kõige lõpus olev sõna?
Re: Palun abi vaderite tõlgendamisel
Need on vaderite nimed. Kirjas võiks olla Puti (või Püti) Kato (Putti Katto), Tonsi Peetri Kadri (Tunsi Petri Cattri). Kui te uurite seda piirkonda, küllap siis meetrika läbitöötamisel saab selgeks, mis nimed täpsemalt esinevad.
Aitäh!
Mul vist tekkiski segadus selle Tunsi Peteriga, kuna olin eelnevalt vaadanud ühte abielukannet:
[https://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA ... 7,496,74,0 Saaga EAA.3147.1.133:484?1160,1207,496,74,0]
Tunsi Andrese Peter abiellus Reppinetse Pabo kellega siin? Kas see lühend tähendab tütart või midagi muud?
Mul vist tekkiski segadus selle Tunsi Peteriga, kuna olin eelnevalt vaadanud ühte abielukannet:
[https://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA ... 7,496,74,0 Saaga EAA.3147.1.133:484?1160,1207,496,74,0]
Tunsi Andrese Peter abiellus Reppinetse Pabo kellega siin? Kas see lühend tähendab tütart või midagi muud?
Mõrsja on Paabu tütar Kärt (Fabo Tüttar Kerd)
Parandusena tahaks märkida, et minu arust ei ole pruudi isa nimi Reppinetse Pabo, vaid hoopis Fabo (nimest Fabian). Kui vaadata käekirja siis järgmisel real on Selpi Hanso Peb ja suur "P" on teistsugune.
Panin seda ka ise tähele, aga olen selle meetrika läbi töötanud ja tegelikult seal külas ei elanud
kedagi Fabi, vaid siiski Pab ehk Paap. See kirjutaja on muutnud läbi aastate oma kirjapilti selle nime kohta.
kedagi Fabi, vaid siiski Pab ehk Paap. See kirjutaja on muutnud läbi aastate oma kirjapilti selle nime kohta.
Tegelikult muidugi on Fabian, Fab ja Paap ühed ja needsamad viewtopic.php?p=46230&hilit=fabian#p46230
Aitäh selle lingi eest, jälle huvitav info.
Kas keegi oskab öelda, kas ja millised reeglid olid vaderite määramise kohta - kui vanalt võis vaderiks saada?
Lisaks olen tähele pannud meetrikas, et varasematel aastatel nimetatakse vaderit isa nimega, nt siis Reppenitze Pabo Andres, aga mingist hetkest
lihtsalt Reppenitze Andres. Kas see ka tähendab midagi või on kirjutaja nö suva?
Lisaks olen tähele pannud meetrikas, et varasematel aastatel nimetatakse vaderit isa nimega, nt siis Reppenitze Pabo Andres, aga mingist hetkest
lihtsalt Reppenitze Andres. Kas see ka tähendab midagi või on kirjutaja nö suva?
Vader pidi olema leeris käinud ja üldiselt samast konfessioonist.
Inimese hüüdnimi võis vabalt muutuda. See võis viidata näiteks inimese elukohale või erialale või päritolule. Kuidas inimene kirja pandi, oli kirjutaja otsustada. Repenitse Paabu Andres on pigem noorema mehe hüüdnimi, kuju Repenitse Andres rohkem vanema mehe hüüdnimi. Pelgalt nimekuju järgi ei saa otsustada, et Andrese isa nimi oli Paap.
Inimese hüüdnimi võis vabalt muutuda. See võis viidata näiteks inimese elukohale või erialale või päritolule. Kuidas inimene kirja pandi, oli kirjutaja otsustada. Repenitse Paabu Andres on pigem noorema mehe hüüdnimi, kuju Repenitse Andres rohkem vanema mehe hüüdnimi. Pelgalt nimekuju järgi ei saa otsustada, et Andrese isa nimi oli Paap.
Katrin H.