Kaksikud

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Ado
Status: Eemal

Kaksikud

Postitus Postitas Ado »

Tere

Kas need vaesed kaksikud on tõepoolest Mõisaküla raudteejaamas sündinud?

Saaga EAA.1281.1.75:27

Saaga EAA.1281.1.93:736

Ado
Riina.Kallas

Postitus Postitas Riina.Kallas »

Ilmselt mitte jaama ootesaalis :wink:
Kuivõrd isa amet näib masinist olevat, siis ehk oli perel eluruum jaamahoone mõnes tiivas.
anu.jarv

Postitus Postitas anu.jarv »

Minu vanaisa oleks siis ka nagu jaamas sündinud "santsija neuhausen" ehk vastseliina jaam, arvan, et tegu oli pigem jaama lähedase majapidamisega, teadaolevalt elas pere hoopis lepassaare jaamast ligi 100m kaugusel, omaette majapidamises. Vanaisa ema oli küll vasteliinast pärit.
marapu

Postitus Postitas marapu »

Ka järgmisel lehel on kellegi sünnikohaks sama jaam. Arvata võib küll, et jaama piirkonnas elanud inimeste laste sünnikohaks ongi märgitud jaam.
micky

Postitus Postitas micky »

Loomulikult on tegu nimetatud jaama piirkonnas oleva asundusega, mitte jamahoonega. Ma ei tea, kui ametlik või mitteametlik see on, kuid raudteeäärsetel aladel ikka räägitakse nii, kui on tegemist majapidamistega, mis justkui ehitatud jaama juurde kerkinud. Mina isegi selline " jaamalaps".
Andrus A

Postitus Postitas Andrus A »

Suhtuge asjasse samuti nagu on sünnikohtadena määratletud erinevaid mõisu. Sellistel juhtudel ei ole sünnikohaks enamasti siiski mitte mõisahoone vaid mõisana on käsitletud geograafilist üksust :)
Ado

Postitus Postitas Ado »

Vene keeles on ainult Mõisaküla stantsia. Saksa keeles aga Mõisaküla unter Abja. Kas see ei või tähendada, et sündis Mõisaküla ja Abja vahel? See tähendaks, et lausa rongis??? Unteril ju mitu tähendust.

Või vanasti ikkagi nii detailidesse ei laskutud?

Ado :D
anu.jarv

Postitus Postitas anu.jarv »

Ma küll suhteliselt võhik ja saksa keelt ka ei oska, aga Mõisaküla unter Abja tõlgiksin Mõisaküla Abja all, sest Mõisakülasid oli vanasti vist igas kihelkonnas, või isegi vallas.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”