Paluksin väljalugemisabi
Re: Paluksin väljalugemisabi
Kas võib olla väljasaadetud 1861 - verschickt ?
-
turvamees
- Status: Eemal
Pakun ka seesama
verschickt - [välja] saadetud
verschickt - [välja] saadetud
See pole küll lugemisteema, aga kas keegi oskab öelda, kuhu ja mis põhjusel 1861 aastal võidi inimene välja saata?
Sel ajal hakati varsti välja rändama nö omal soovil, aga antud juhul - kes saatis? Välja kogudusest, vallast?
Sel ajal hakati varsti välja rändama nö omal soovil, aga antud juhul - kes saatis? Välja kogudusest, vallast?
Enamasti on kontekstiks asumisele saatmine, kohtu otsusega.
Ehk pole see koht jututoaks sobilik, aga ma võhikuna küsiksin, et ei tea, mille eest ja KUHU 19.saj.keskel inimesi saadeti? Asumisele Siberisse, nagu hilisemalt kombeks? Mõisast varastamise eest anti ihunuhtlust kohapeal. Kas tappis kellegi ära? Siis oleks ka äkki kohapeal samaga vastatud...?
-
turvamees
Noh, nt mu viks vaarisa Peeter tegi 18-aastaselt ühes 30.aastase toatüdrukuga heinaküünis tütart aastal ***. Soovitati mujale kolida, lõppude lõpuks lebab nüid võro jänku Siberimaal.
PS. 1861 kaos Venemaal orjus, anti passi ja "soovitati" küllap vist ka uut heinaküüni otsida
Nii keerukas ja põnev oli esivanemate elulugu.
PS. 1861 kaos Venemaal orjus, anti passi ja "soovitati" küllap vist ka uut heinaküüni otsida
Nii keerukas ja põnev oli esivanemate elulugu.
Aitäh vastamast!
Kas tõesti ka sellise asja eest võidi MEHED isegi Siberisse saata??? Naised küll löödi risti ja lapsed said eluaegse märgi külge, et isata. Ma arvasin, et meestele ei tehtud midagi või pastor noomis, kui teada sai. Põnev tõesti. Aga eks enamus juhtudel ei saadudki teada, kes tegi. Muidu oleks ikka väga palju tublisid mehi Siberisse asustatud
Kas tõesti ka sellise asja eest võidi MEHED isegi Siberisse saata??? Naised küll löödi risti ja lapsed said eluaegse märgi külge, et isata. Ma arvasin, et meestele ei tehtud midagi või pastor noomis, kui teada sai. Põnev tõesti. Aga eks enamus juhtudel ei saadudki teada, kes tegi. Muidu oleks ikka väga palju tublisid mehi Siberisse asustatud
-
turvamees
Pastor noomis, midagi talle keeldus, vaarisa siirduski mujale, seega ei ole see muidugi põhjus nii korraga Siberimaale jala laskma.
Siberisse siirdus hiljem 1910, sest seal olnud palju võimalusi, maad ja heinaküüne... Siirdus koos naisega ja 7 lastega, too vana heinaküüni lugu oli juba hästi unustatud nagu ka väike tütar Emma, sest neid st lapsi veel väga palju olnud. Enam kui 11.
PS. Imeline lugu, esimese naisega olen ka heinaküünis meie elu alanud
Siberisse siirdus hiljem 1910, sest seal olnud palju võimalusi, maad ja heinaküüne... Siirdus koos naisega ja 7 lastega, too vana heinaküüni lugu oli juba hästi unustatud nagu ka väike tütar Emma, sest neid st lapsi veel väga palju olnud. Enam kui 11.
PS. Imeline lugu, esimese naisega olen ka heinaküünis meie elu alanud