Perekonnanimi von Hövel Eestimaal

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Albrecht
Status: Eemal

Perekonnanimi von Hövel Eestimaal

Postitus Postitas Albrecht »

Tere kõikidele Eestimaa uurijatele!

Ma otsin andmeid nime von Hövel esinemise kohta Eestimaal. Võimalikud on ka nimekujud: Höveln, Hövelt, Höwelen, Höweln, Höwell. Olen neid kohanud 17. sajandi Tallinna materjalides, kuid kaotanud järje. Viimane, mida ma olen suutnud mõista on siin, Creutzhof (Risti) mõisas:
Johan von Hövel - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 5,487,79,0
Nicolai von Hövel - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,754,119,0
Nicolai esineb ka nimekujuna Nicolas või Nikolaus.

Nikolas ja Johan olid vennad ning nende isa oli pärit Tallinnast. Lisaks oli neil veel vähemalt üks vend ja õde. Mind huvitab selle perekonna saatus Põhjasõja ajal ja pärast seda. Kas nendel vendadel oli järeltulijaid ning kus nad võisid hiljem elada? Ma tean, et Eestis on häid andmebaase ja registreid, aga ma ei orienteeru nendes hästi. Võib-olla leidub mõni tubli ja lahke uurija, kes on selle perekonnaga tegelnud. Ma oleksin väga tänulik, kui keegi oskab anda nõu või vihjeid, mida oma praeguste teadmiste juures võiksin teha. :) Olen veel kuulnud, et Nikolaus von Hövel on olnud Põhjasõja ajal leitnandi auastmes, aga ma ei ole ka täiesti kindel selles teadmises.

P.S Tean, et Ephraim Dietrich Hövel oli Eesti vaimulik, kes oli sündinud 1692. a. Saksamaal - otsest seost mind huvitava perekonnaga ei suuda ma praegu näha.
Albrecht

Re: Perekonnanimi von Hövel Eestimaal

Tere taas!

Leidsin veel ühe sissekande Nikolaus von Hövel'i kohta. Sel korral Niguliste meetrikast ning nimekuju on Niclas von Höfelt.
Kas keegi oskaks aidata selgitada, mida see sõna seal tähendada võiks:
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=TLA. ... 2,151,56,0

Kas mõistan siin õigesti, et Niclas von Höfelt on olnud leitnant?

Tänan! :)
margus32

Postitus Postitas margus32 »

Tegemist on tõepoolest leitnandiga.
Sõna rohelises kastis on "Leichenpredigt" ehk "matusejutlus".
Albrecht

Ma väga tänan kiire ja täpse vastuse eest! :D

Auaste leidis kinnitust ja mul on selle üle tõesti hea meel. :)
Mind hüvitab jätkuvalt perekond von Hövel'i saatus Põhjasõja ajal.
Kui kellelgi on mõtteid, kuidas saada teada, mis ametikohal oli leitnant Nikolaus von Hövel enne surma ja milline oli tema perekond või kui keegi on seda nime ligilähedasel ajaperioodil Eestimaa piires kuskil mujal kohanud, olen iga vihje ja mõtte eest väga tänulik!

Soovin parimat kõikidele selle foorumi liikmetele ja külastajatele! :)
toomas.k

Postitus Postitas toomas.k »

Albrecht

Tere

Tänan Sind, Toomas, hea vastuse eest.
Törne arhiiviga olen tutvunud. Kas Te suudate sealt välja lugeda midagi von Hövelite saatuse kohta Risti mõisas? Mina ei ole veel suutnud ning paraku ei mõista ma kõikjal eriti hästi seda käekirja. Risti mõisa materjalid on huvitavad. Selge, et kui mõis 1715. a. B. J. von Mohrenschildti valdusse läks, siis Nicolas von Hövelnit enam ei olnud. Lisaks nähtub siin, et kapten Mohrenschildt kui bürgermeister Lohni lapselaps, pidi olema suguluses v. Hövelniga, kes oli samuti von Lohni lapselaps. Mind tegelikult huvitaksid väga dokumendid aastast 1696 (kui N. von Höveln mõisa oksjonil omandab) ning pärimisdokumendid aastatest 1715 ja 1716 (kui mõis läheb Mohrenshildtile). Ma ei ole kindel, aga arvan, et Nicolas v. Hövelnil või tema vennal Johanil võis olla järeltulijaid, kuid nad jäid mingil põhjusel pärimisest kõrvale.
Kas nende dokumentidega lähemalt tutvumiseks tuleb pöörduda mõne Eesti arhiivi poole?

Ilusaid jätkuvaid jõule kõigile foorumi külastajatele!
toomas.k

Tere!

Küllap olete siis ka tutvunud http://ais.ra.ee/ lehega.
Kuigi palju lisa infot sealt vist ei leidu.

Edu otsingutes!
toomas.k

Albrecht

Tere

Tänan Toomast väga huvitava leiu eest!
Tõepoolest Jürgen Hövel kuid mitte von Hövel. Nendest piltidest tundub mulle, et Jürgen on saanud hariduse (õppinud ameti) Carl Johann von Hüene kulul. Ametilt on ta olnud tisler. Kahjuks ei ole vist varasemaid vakuraamatuid säilinud, et otsida vihjeid Jürgen Höveli päritolu kohta.
Siiski pidi Jürgen kuskilt enda nime saama ning ma julgeksin siin püstitada kaks hüpoteesi:

1) Jürgen Hövel oli pärast põhjasõda rännanud Eestimaa kubermangu
Materjalid, mis viidatud, ei kinnita ega lükka ümber seda oletust
2) Jürgen Hövel on mingil moel seotud minu poolt vaadeldud von Hövelite perekonnaga - näiteks on ta noores eas kaotanud enda vanemad ning õppinud siis hiljem tisleri ameti. Kuna ta on 1726. ja 1732. a. käsitööline ei taheta teda enam von-iga nimetada ning järgi on jäänud ainult Hövel.

Olen juhtunud lugema artiklit, mille järgi said mõned talupojad perekonnanimed, kui nad võeti Põhjasõja ajal sõjaväkke. Ma ei usu, et keegi talupoegadest võis saada nime Hövel. Lisaks ei ole mul mingeid andmeid ka mõne teise perekond Höveli kohta 17. saj. lõpus või 18. saj. alguses Eestimaa kubermangus. Ephraim Dietrich Hövel, keda mainisin ka varem selles foorumis, tegutses Liivimaal.

Kui leiduks keegi tubli ajaloolane, kes oskaks üht või teist hüpoteesi kinnitada, ümberlükata või veidigi kritiseerida oleksin väga tänulik. Teine hüpotees on väga spekulatiivne. Ma ei ole ajaloolane ega kuigi hästi kursis selliste Eesti tavadega, kuid minul on siiski suur huvi.

Soovin kõigile külastajatele ilusat aastavahetust!
Albrecht

Tere

Kui lugeda seda kinnistute registrit:
http://www.ra.ee/apps/kinnistud/index.p ... 1bCwCtGCeR

ning uurida veidi seoseid, siis võib näha, et Nicolas von Höwelni ema Gerdruta ning Hans Heinrich von Lohni ema Christina on olnud õed ning mõlemad Heinrich von Lohni tütred. Seega oli ka 1716. a. Risti mõisa omandanud Berend Johann, Hans Heinrichi poeg von Mohrenschild Nicolas von Höwelni sugulane.

Väga huvitav oleks teada, mis toimus Risti mõisas aastatel 1707-1715, kas tegelikult valdas seda juba siis Berend Johann von Mohrenshildt kui sugulane? Mille üle vaieldi 1716. a. Anna Sophia Dannenfeldi kohtuasjaga. On teada, et 1696. a. ostis Nicolas von Höweln mõisa oksjonil. Kas 1716. a. kohtuasjas võis ilmneda, et von Höwelnitel oli siiski noor pärija, kes oma vanuse tõttu ei saanud mõisa 1707. a. vastu võtta ning jäi hiljem nii kõrvale. Kas nende 1716. a. materjalidega on võimalik kuskil tutvuda?

Loodan, et alanud aasta toob foorumi külastajatele parimat!
Albrecht

Vabandan katkise lingi pärast viimases postituses.
Korrektne link on loomulikult: http://www.ra.ee/apps/kinnistud/index.p ... 1bCwCtGCeR
Albrecht

Tere

Lisan veel ühe lingi perekond Höveli kohta. Kahjuks ma ei mõista, mis siin kirjutatakse:

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=TLA. ... 4,137,48,0

Kas keegi oskab ehk selgitada?

Tänan!
Albrecht

Tere

Viimase lingi kohta on selgunud, et see oli ilmselt märge magister Höveli lese lahkumisest 1678. a. Seda võiks kinnitada ka see lehekülg:

http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=33 ... 16d5720563

Siin on kirjas ka juba varem vaadeldud leitnant Nicolai von Hövelen. Huvitaval kombel näitab see dokument leitnanti magister Höveli pojaks. Pidasin varem leitnant Nicolai von Hövelit Risti mõisa Gotthard von Höveli pojaks. Kas võis olla kaks sisuliselt sama nimega meest?
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”