Üks sissekanne Kullamaa meetrikas

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Eerik.T
Status: Eemal

Üks sissekanne Kullamaa meetrikas

Postitus Postitas Eerik.T »

Tere,

Tunnen huvi selle sissekande vastu Jürgen Dam'i kohta:

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 1047,195,0" onclick="window.open(this.href);return false;

Kas keegi siin suudab sellest käekirjast midagi aru saada? Kas ma saan õigesti aru, et tegemist on surmameetrikaga? Kas selles tekstis võib olla mõni vihje Jürgeni päritolu või seose kohta mõne teise Kullamaa meetrikas esineva inimesega?

Olen vaadanud läbi põhimõtteliselt kogu Kullamaa meetrika selle ammuse aja kohta ja pole leidnud, et keegi teine oleks sellist perenime seal kasutanud. Ometi kahtlustan, et Jürgenil võib olla järeltulijaid nendes meetrikates.

Oleksin iga abi või nõuande eest väga tänulik! :D
whosol

Re: Üks sissekanne Kullamaa meetrikas

Postitus Postitas whosol »

Jürgen Dam maeti koos oma naisega kirikusse võlvi või käigu alla? Ametilt oli Jürgen Riemer. Arvan, et see oli nahkvööde ja sadulate jms. valmistaja. Samal päeval maeti veel Johan Kanteri, üks kangur Suur-Kullamaalt, tema ühe aastane poeg, samuti kirikusse maetud.
Eerik.T

Tuhat tänu, selle keeruka teksti seletamise eest! :D
Eerik.T

Tere taas,

Postitan siia veel ühe üsnagi keeruka, ilmselt rootsikeelse teksti Jürgen Dam'i kohta Kullamaalt:

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,981,802,0" onclick="window.open(this.href);return false;

Oleksin ääretult tänulik, kui keegi suudaks veidike selgitada, millest seal juttu on ja kas võidakse vihjata kasvõi kaudselt selle mehe esivanematele, päritolule või järeltulijatele.
Igasugune abi oleks väga teretulnud, kuna olen ise sellel alal algaja, aga ülesanne ei tundu just kerge olevat :)

Ilusat talveaega kõigile! :D
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Adramaarevisjonides ei pandud kirja andmeid isikute päritolu või järglaste kohta. Viidatud tekstis on kirjeldatud Jürgen Dami maja - kui suur, mitu tuba, mitu akent ja mis seal majas veel leida on. Teine lõik on tema majapidamise kohta, päris täpselt kõigest aru ei saa, aga minu meelest ei ole tal mingit suurt majapidamist, lapike maad ja natuke heinamaad ja ta ei maksa selle eest midagi, teeb vist ainult natuke käsitööd. Midagi sellist.
Katrin H.
karin.rannu

Postitus Postitas karin.rannu »

Tere,
siin on tõesti juttu ainult Jürgeni elutingimustest - talu kuulub Mätto alla, on 9x6 ... suur, selle juurde kuulub majake koos 2 hütikesega, millest ühel 4 ja teisel 3 akent. Vana ....ahi, üks laud, voodi, ... kambrid, millest ühel 4 ja teisel üks aken.
Koormiste loetelu algab poole tünni rukkiga jne

Remmaren Jürgen Damers hüüs som förtyden hörer till Mätto är 9 famb…(mõõtühik) långt och 6 famb… bredt; uthür förhüüset ingående en stüga med 2 hütter y den ena 4 och den andra hütten 3 fönster En gammall …ugn (mingi ahi), ett bord, en sängh, … … Cambrar i den ena 4 och den andra cammaren ett fönster.

Remmarens üthfäde skall wara ½ tünna Råg, till hwarje üthfädet ...

KR
Eerik.T

Suur tänu selgituste eest! :D
Lootsin salamisi, et ehk on öeldud kui kaua Jürgen selles kohas elada võis või et ehk on mainitud kui palju pereliikmeid elas seal peale tema. Ma lihtsalt ei oska sellise isiku kohta andmeid mujalt otsida kui konkreetselt Kullamaa kohta käivatest revisjonidest. Tean, et see mees oli käsitööline ja kandis nime Dam. Seega oletan, et tal pidi ikkagi olema seos teiste umbes sel ajal tegutsenud käsitöölistega, kellel oli sama perekonna nimi...
Võib olla olen ma liialt optimistlik või naiivne, aga pusin edasi. Kui keegi teab soovitada materjale käsitöölistest lääne - ja harjumaal 17. ja 18. sajandil oleks nõuanded alati väga teretulnud.
Kõike paremat!
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”