segadusse ajavad nimed....

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
vesihobu
Status: Eemal

segadusse ajavad nimed....

Postitus Postitas vesihobu »

tere, loen siin mis imeasju te kõik siin välja loete ja leidnud olete ja olen lihtsalt vaimustuses. Ise siin uurin ja pusin oma suguharusid siin leida... jäin toppama paaris kohas ja kardan, et kui nüüd huupi asju võtan, lähen totaalselt valesse sugupuusse.

Otsisin andmeid oma esiema Emilie Kansleri kohta, kes sündis Karaskis 1875 14 dets. ma ei saa aru, kas need esimesed reas on tema vanemad.... või mis? :oops:

Saaga EAA.1267.1.316:164

Ta abiellus 1894 aastal Johann Sõõrd`iga aga ma oma rumalusest ei oska sellelt lehelt aru saada, mis esimestel ridadel kirjas on- kas see Ann on ka seotud isik? Kuidas on nad seotud Tullusega? Mis seal märkustes kirjas on? Äkki keegi siin on nii osav, et aitab... algajat. All reas need Laiusele kolimised ja lapsed, need on mul arusaadavad.
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... a45b284513" onclick="window.open(this.href);return false;
merele106

Re: segadusse ajavad nimed....

Postitus Postitas merele106 »

Esimese lingi esimeses reas on kirjas - Peetri tütre Ann vallaslaps Emilie Kansler
Seal on veel märkuste lahtris (bemerkungen) viide, et ema kannab nüüd perekonnanime Kõrge, on lk 777:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 207638a4f6" onclick="window.open(this.href);return false;

Merle
vesihobu

aitäh! Vallaslaps? No mis sa kostad...mina seda ise poleks välja raalinud :o . Suured tänud abi eest, ma olen nii tänulik... Sel lehel mille andsite, on kirjas ainult üks laps ( vist on ikka laps) Leena, huvitav kuidas tol ajal kombeks oli ja kuhu see Emili siis jäi? Kas seal on ka abiellumise aeg, see ei saa see vanem aastaarv ju olla? Küsiks teie kogemustest, et kuidas te sünniregistreerimise lehelt neid väikeseid andmeid välja loete? seal ei aita see suurendusklaas ka:(
vesihobu

http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 62b0149a80" onclick="window.open(this.href);return false; mind huvitaks lõik mis on Emilie kohta kirjas. Nüüd kui sain teada, et ta sündis vallaslapsena on seda huvitavam teada saada mõnd vihjet, kasvõi väikest.
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

vesihobu kirjutas:http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 62b0149a80 mind huvitaks lõik mis on Emilie kohta kirjas. Nüüd kui sain teada, et ta sündis vallaslapsena on seda huvitavam teada saada mõnd vihjet, kasvõi väikest.
Emilie on pärit Karaskist, Anna tütar, isa nime pole, luterlik konfessioon, * 14 XII 1875 Karaskis ja leer 1892 Kanepis
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
vesihobu

tänan Assar, arvan, et seal on viga ka- ta oli ikka vist Ann, aga vene keeles võib Anna küll olla.

Kas neid kohtumaterjale saab lugeda ainult arhiivi kohale minnes? ´aastast 1885 näiteks.

Kas keegi teab, mis valla alla veel võis Karaski kuuluda või mis mõisa alla? Leian küll Karaski enda mõisa, mis mingil ajal Krootusega on üheks läinud, aga just need aastad on nagu kuidagi minu jaoks segased, et kuhu ma vaatama peaks...1860-1900. esivanemad olid mõisnikule mingeid peenemaid abitöid teinud, aga mida... vat tahaks teada... ja kas üldse, ega need suguvõsa legendid on kiired tekkima ;)

Siis veel... me oleme teadnud koguaeg, et vanaisa nimi oli Escholz sünd 1900 tartus ja tema ema oli Katariina Escholz, nüüd otsi või lolliks midagi ei leia- tema elukoht olevat ka Tartu olnud... olen proovinud seda nime igatpidi sättidam et äkki tean mõnda tähte teisiti jne... noh pole :( tean, et vanaisa oli õigeusklik vms. kirikuraamatu vaatasin ka läbi.. oskate soovitada kuhu võiks veel kiigata?
merele106

Ann on Peeter Kõrgega abiellunud (cop) 23.05.1882 Põlvas. Emilie kohta on viimases lahtris w.l. p.948 (vallaslaps lehekülg 948) ja midagi Venemaa kohta (Russland). Enne seda on midagi veel Jaani (kasupoeg?) kohta kirjutatud. Ehk keegi täpsustab, mida täpselt.
Meetrikaid uurides kasutage lõikamise tööriista - märkige sellega vajalik lõik ära ja siis saate seda lõiku mitu korda suurendada.

Merle
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

vesihobu kirjutas:tänan Assar, arvan, et seal on viga ka- ta oli ikka vist Ann, aga vene keeles võib Anna küll olla.

Kas neid kohtumaterjale saab lugeda ainult arhiivi kohale minnes? ´aastast 1885 näiteks.

Kas keegi teab, mis valla alla veel võis Karaski kuuluda või mis mõisa alla? Leian küll Karaski enda mõisa, mis mingil ajal Krootusega on üheks läinud, aga just need aastad on nagu kuidagi minu jaoks segased, et kuhu ma vaatama peaks...1860-1900. esivanemad olid mõisnikule mingeid peenemaid abitöid teinud, aga mida... vat tahaks teada... ja kas üldse, ega need suguvõsa legendid on kiired tekkima ;)

Siis veel... me oleme teadnud koguaeg, et vanaisa nimi oli Escholz sünd 1900 tartus ja tema ema oli Katariina Escholz, nüüd otsi või lolliks midagi ei leia- tema elukoht olevat ka Tartu olnud... olen proovinud seda nime igatpidi sättidam et äkki tean mõnda tähte teisiti jne... noh pole :( tean, et vanaisa oli õigeusklik vms. kirikuraamatu vaatasin ka läbi.. oskate soovitada kuhu võiks veel kiigata?
Karaskis endas oli mõis. Võin eksida, see kuulub praegu Kõlleste alla ja teine Karaski on veel Rõuge vallas.
Mis puutub suguvõsa Escholz, siis neid suguvõsasid oli vist minu mäletamis mööda neli tükki onomastika netis. Rõugest, Pühajärvest, Kavastust ja ... Lisaks on veel üks suguvõsa baltisakslasi, kes on Eestisse Ida-Preisimaalt sisse rännanud. Ma ise põlvnen sellest viimasest, kuid olen igaks juhuks kirja pannud ka teisi mis vastu juhtunud on. Mis teie vanaisa nimi on, äkki see mul olemas?

Nimevarinatidest olen kohanud Eschholz, Eschholtz, Essolts, Eschscholtz, Eschscholz, Eshscholtz, ...
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
vesihobu

Vanaisa oli Andres Escholz siis. Kuigi... mul on juba kahtlus tekkinud, et kas see nimekuju ikka oli selline või on seda ka muudetud. Ema siis Katariina ja isa ei tea... ema aastaarvuks on arvatud 1874 ja ta suri 1961 mingi legend on väikese vanemuide krundiga seoses, et vanaisa isa vms oli omanik, aga seda mainin ma praegu suht häbelikult, sest see võib ka mingi legend olla.... kas tunnete, et meie suguvõsa võis kusagil nö. põkkuda?
vesihobu

aaa.. jaaa ma Rõuge ja Pühajärve välistaks vist selleks, et alati on räägitud tartust ... siis oleks vanaema maininud, et vanaisa ka võru kandis elas. Vanaisal oli enne veel üks naine Klaara... see kah siis Escholz.

Merlele ka tänud, ma katsetan seda suurendusklaasi asja.

Mari
vesihobu

http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 865b3c4641" onclick="window.open(this.href);return false;

siin lingis, ma loodan, et see roheline kastike jäi nii nagu ma panin... ( 20 reale) seal on keskmises lahtris nime järgi arvatavasti elukoht, oskab keegi tõlkida? Ülejäänuga sain hakkama. et sünnikoht Krootuse ja suri 23,30 sisemise valu kätte.
merele106

Varasem küsimus oli ka - kuidas nad on seotud Tullusega:
Daniel Kansleri poja Johanni naine (hiljem lesk) on Mari Kansler, sündinud Tullus (ehk siis neiupõlvenimi).
Ei tea, kas on õige, aga ehk Michel Raig võib olla Emilie isa (vat. Michel Raig)?:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 821a9bc012" onclick="window.open(this.href);return false;

Samas perekonnaraamatus on perekond Raig sees, kaks Michelit (kaadrid 217 ja 223), aga kumbagi juures ei ole märget Emilie kohta.

Ka vanemas perekonnaraamatus on Michel Raigi nimi Emilie rea lõpus:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 7a380871a8" onclick="window.open(this.href);return false;

Merle
merele106

Rohelist kastikest küll ei olnud, aga 20.numbri all on kirjas, et 7.veebruaril suri ja 11. maeti Peeter Kõrge, Johanni poeg Krootuselt, kes oli üle 74 a vana.

Merle
vesihobu

merele106 kirjutas:Varasem küsimus oli ka - kuidas nad on seotud Tullusega:
Daniel Kansleri poja Johanni naine (hiljem lesk) on Mari Kansler, sündinud Tullus (ehk siis neiupõlvenimi).
Ei tea, kas on õige, aga ehk Michel Raig võib olla Emilie isa (vat. Michel Raig)?:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 821a9bc012" onclick="window.open(this.href);return false;

Samas perekonnaraamatus on perekond Raig sees, kaks Michelit (kaadrid 217 ja 223), aga kumbagi juures ei ole märget Emilie kohta.

Ka vanemas perekonnaraamatus on Michel Raigi nimi Emilie rea lõpus:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=18 ... 7a380871a8" onclick="window.open(this.href);return false;

Merle

seal reas kus oli nimi, seal oli veel üks sõna, enne seda krootust, ma vaatasin,e t mõnel ülemisel oli veel sarnane ... vat sellest ei saanud aru.
vesihobu

Saaga EAA.1267.1.277:522?1092,984,656,125,0

kummaline tundub, et isa on küll see Peeter Kõrge , aga ema küll Ann ei ole. Samas on Leena ja Anni sünni aastatel ainult 1 vahet. Huvitav, kes kasvatas Emiliet- teada on, et temast sai tubli naine - minu esiema...Kas lapsega tüdruk sai vanemale mehele ja võttis tema tütre endale kasvatada? Sai nö ausaks naiseks? leidsin ka, et Ann Kansler on kohtus käinud mitu korda mingi abielurikkumise vms pärast. enne abielu ehk oligi selle M.Raigiga

Tänud Merle juhtlõnga eest!
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Ann on Peetri tene naine, abielu sõlmiti 1882 Põlvas, Leena ja Johann on Peetri lapsed esimesest abielust. Vallaslaps Emilie võis vabalt kasvada kasuisa Peetri peres, kuid personaalraamatusse tavaliselt naise vallaslapsi peresse juurde ei kirjutatud, sest formaalselt nad sinna ei kuulnud. Tal oli teine perekonnanimi ja tähestikulise järjestuse järgi asetses ta mujal. Toona arvestati peret rangelt mehe järgi. Kohtu all oli Ann verepilastamise tõttu oma kasupoja Jaaniga (kuigi rangelt võttes pole kasupojaga asjatamine insest). Kohtuasi on AIS-i järgi aastast 1885-1887 - arvatavasti oli see Jaan Peetri poeg, kellega Ann nahistas. Muid kasupoegi tal olla ei saanud.

Mihkel Raig on märgitud olevat Emilie isa.

Ann Sõõrd on langenud naine, tal on olnud vallaslaps, kes on surnud. Vallaslapse isa on Mihkel Tullus, kes samuti on nüüdseks surnud. Pattu tehti 1858. a. Varasemad personaalraamatud võivad aidata infot juurde saada.
Katrin H.
vesihobu

Oot, kas ma sain õigesti aru, et Ann`il oli veel üks laps, kes suri? Mul jäi mulje, et see Emili on sündinud mingist kõlbmatust suhtest ja siis see Peeter Kõrge on ta suurest heldusest ära võtnud, sest tal endal oli laps Leena ja noh siis tuli see kasupoeg Jaani asi veel juurde. Ann elas kauem kui Peeter, suri vist 1919 , aga selles raamatus kus oli enne Peetri surma aeg, teda polnud märgitus, sestap arvan, et Ann kolis ehk mujale peale mehe surma... Ma sain aru, et Ann`i isa nimi oli ka Peeter ja ta oli 6-s laps, aga sellenimelist isa ma kusagilt ei leia....
Katsa

Ann Kansleril oli vallaslaps Emilie. Vallaslaps, s. t. abieluvälisest suhtest sündinud laps - tollaste arusaamade järgi oli see tõepoolest kõlbmatu suhe. Ann Sõõrd, kellel oli suhe Mihkel Tullusega, millest samuti sündis vallaslaps, on hoopis teine inimene. Kuna Te tema kohta küsisite, siis ka vastasin. See Ann peaks kuidagimoodi sugulane olema Emilie mehega. Mismoodi täpselt, peate varasematest allikatest uurima. Ann Kansler ehk Kõrge on surnud Laiuse kihelkonnas. Ja ärgem tehkem meelevaldseid järeldusi, et too Peeter Kõrge suurest heldusest võttis Anni naiseks. Võib-olla hoopis pragmaatilisest vajadusest? Või mingil muul põhjusel? Peetri kohta on kirjas, et ta oli peaaegu pime. Võib-olla oli tal põetajat ja abistajat vaja ja ainus saadaval naisolevus oli see lapsega piiga Ann? Peetri lapsed olid Anniga abiellumise ajaks täiskasvanud või peaaegu täiskasvanud, seega polnud ilmselt neile kasuema vaja. Noorimaga neist tegi Ann veel krõpsu ka, mille eest kohtu alla anti. Tegelikult - kui Teil pereringis mingit info pole säilinud kunagiste asjaolude kohta, siis ei maksa neid ka nüüd välja mõtlema hakata :wink:
Katrin H.
vesihobu

Katrin, ma vabandan, aga mul on liiga elav kujutlusvõime, ma muudkui proovin seda taltsutada, aga.... ehhh alati ei õnnestu. Õnneks olen siin foorumis leidnud piisavalt targemaid, kes mind vaos hoiavad :wink: . Kas sa vihjad, kus kandis on info selle Peetri viletsa nägemise kohta?
Katsa

Katrin H.
vesihobu

Katrin, jah seda lehte ma olen näinud, aga see märkuste osa jäi mulle nii segaseks, et ma ei saanud midagi aru. :oops: Nüüd kui te ütlesite nägin ma küll. Kas te saate seda lugeda pelgalt suurendusklaasiga või on teil veel mõni nipp? Ma veidi saan saksa keelest aru, aga ma ei loe neid sõnu väljagi.
Katsa

Tjah, seda teksti seal loen ma küll vaid isiklike silmade abiga. See on ju täitsa normaalses suuruses mo meelest.
Katrin H.
vesihobu

Katrin, head silmad ;) teil.

Mina muudkui pusin neid Ann `vanemaid leida ja ka on mom raskusi, et leida Jakob Sõõrd. Otsisin ka neid Anni surmakohta mingit lähemat infot, aga Laiuse kirikuraamatus on sel nimetatud aastal 1919 ma ei leidnud. Otsin veel...... siin eespool Katrin mainis seda Laiust, äkki saaks lingi vms. Tänan ette!
Katsa

Viide Laiusel suremisele on siin Saaga EAA.1267.1.316:73?4637,2417,268,127,0, vastavalt surmakanne Laiuse meetrikas Saaga EAA.2434.1.163:217?502,2836,1939,141,0
Katrin H.
vesihobu

Tänud ma selle esimese lingi pealt leidsin ka selle surmaajani, aga õiget meetrikaraamtut ei leidnud. Tänu sulle saadud info, andis kinnitust minu arvamusele, kuidas me Laiuse kihelkonda sattusime. Esiema Ann oli siis varem sinna juba tulnud. Jääb üle uurida, et miks ja kuhu täpsemalt ja kes ikkagi ta vanemad olid.

Mari
vesihobu

Saaga EAA.1267.1.79:4?1371,519,759,148,0

Palun jällegi abi. Saan aru, et Johanni isa on ka Johann? ja ema siis Lotta neiupõlve nime ei loe välja on nagu Sollo .. ( kahtlen sügavalt oma arusaamises sellest nimekujust) Kas need ülejäänud on tunnistajad või ristivanemad? ja viimanerida on siis..

....(tundmatu sõna) mina Ratnik....von.....?,,,

Ma tõesti püüdsin...:(
Arvo.Jägel

Postitus Postitas Arvo.Jägel »

Neiupõlvenimeks Losso või Lasso. L täht on ju täpselt samasugune nagu Lottaski :) Millise suurendusega te neid asju vaatate? 100% on üldiselt parima pildiga; korralik monitor on ka abiks.
Tasuks ka neid asju tudeerida:
http://www.ra.ee/dgs/var/fileupl/tahestik.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ra.ee/dgs/var/fileupl/ametid.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Väike vahepealne abi teile, et infot ikka üleliia oleks (üks sündmus kolmes vaates):
Saaga EAA.1267.1.283:50?1014,763,884,96,0
Saaga EAA.1267.1.71:31?86,546,1150,114,0
Saaga EAA.1267.1.281:213?44,342,1820,144,0
:)
Hallis kirjas jutud on lihtsalt loba, postituse väärtuslik osa on ikka musta värviga :)
NB! Hetkel tunnen huvi Harku Kask'ede vastu!
vesihobu

Hr. Arvo, tänud abi eest... noh ma ise vaatasin ka, et mis kirja olen pannud, eks ma ikka unise peaga trükkisin valesti selle nime tähed... aga millises raamatus tavaliselt märgiti ametid ( vakuraamatus? ), noh huvitab küll, et kes esivanematest mida kunagi tegi jne... mul on palju veel õppida, teilt, aga ma katsun püüdlik olla ;)
vesihobu

Mis võiks olla eesnimi ja kas siin lahtris on ka vanus kusagil? Ega siit vist seda ei leia, kellena töötas vms? Ma üldse paluks teadjate abi, et kuidas ja millistest dolumentidest ma leiaks neid esivanemate ameteid?

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 1686,112,0" onclick="window.open(this.href);return false;
merele106

Nimi on Soeorro Jury (ehk siis Jüri). Vakuraamatus olevad andmed näitavad, et tegemist põllumeestega. Eks enamik eestlasi oligi põllumehed. Ametid olid peamiselt nendel, kes töötasid mõisas (hofsleute) ning erandiks ka möldrid ja kõrtsmikud. Peamiselt olen mina ameteid näinud ikka meetrikaraamatutes.

Merle
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”