Kadunud sünni- ja abiellumise kanded

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Katria Saul
Status: Eemal

Kadunud sünni- ja abiellumise kanded

Postitus Postitas Katria Saul »

Tere!

Kõigepealt pean ütlema, et olen tegelenud suguvõsa uurimisega ainult mõned kuud, seega väga roheline.

Nüüd olengi hädas, olen mitu päeva otsinud taga Willemi poeg Niggolas (H)Undi esimese naise Marri andmeid. Jõhvi kihelkonna kaheksandast hingerevisjonist näen, et ta peaks olema Tõnnis tütar Saaga EAA.1864.2.VIII-117:545.

Jõhvi koguduse surmameetrikast Saaga EAA.1226.1.284:129 näen, et on sündinud Mäetagusel ja on 1845. aasta aprillis olnud 43-aastane -> seega sünniaasta 1801-1802.

Mäetaguselt leidsin seitsmendast hingerevisjonist sellise Tõnnise Saaga EAA.1864.2.VII-100:403 koos sobivas vanuses tütre Marriga.

Aga nüüd ei leia Marri sünnikannet. Kas tõesti saab see olla Tõnnise ja Anni tütar Marri Saaga EAA.1226.2.6:295, sest 7. revisjonis on Tõnnise naine Marri ja ei ole viidet, et Marri oleks teine naine.

Tegelikult ei leia ka Tõnnise järgmiste laste Leno ja Jürri sünnikandeid. Kas on võimalik, et nad käisid vahepeal mõne teise koguduses, kuigi näiteks Jüri tundub olevat käinud 1820. aastal leeris Jõhvi koguduses (Saaga EAA.1226.2.10:8) ja ka Tõnnis on 1849. aastal surnud Jõhvis Saaga EAA.1226.1.284:194. Ei leidnud neid ka Iisaku koguduse kannetest.

Mäetaguse personaalraamatud on kahjuks hilisemast ajast Saaga EAA.1226.2.12:19 ja Saaga EAA.1226.1.293:135.

Jõhvi kogudusest ei leia ka abiellumise kannet, mis peab olema toimunud enne Niggolase ja Marri 1. poja sündi 20.09.1828. aastal Saaga EAA.1226.2.9:61.

Või on võimalik, et surmameetrikas ei ole õiged andmed ja olen üldse valel teel.
Või on mul jäänud mõni sõna või lühend arusaamatuks ja seeläbi valel teel?
Või lihtsalt oluline kanne kahe silma vahele jäänud?

Abi ja juhatuse eest tänulik

Katria Saul
micky

Re: Kadunud sünni- ja abiellumise kanded

Postitus Postitas micky »

Soovitaksin otsida Lüganuse kogudusest. Mul on enda sugupuus palju Saule, aga kahjuks selliste nimedega isikuid mitte.
Katria Saul

Saulidega ei ole neil inimestel midagi pistmist. Kuna minu otsingud olid enne perekonnanimede panemise aega, siis ma perekonnanimesid eriti ei rõhutanud. Niggolasele ja Marrile pandi Jõhvi kihelkonna Pagari mõisas nimeks Unt, mis 1852. aastal alustatud personaalraamatus muutus Hundiks ja Tõnnis koos oma järglastega sai Jõhvi kihelkonna Mäetaguse mõisas nime Selli.
Võib-olla on keegi nendega oma eellasi otsides kokku puutunud.

Aga Lüganuset piilun sellest vaatenurgast ka; iseenesest on sealt nime Lõh(h)ek saanud mu vanaisa esivanemad (Hundid on nimelt vanaema omad).

Tänan

Katria Saul
arkin

Postitus Postitas arkin »

Tuleb ikka ette, et sissekanded on kadunud. Samamoodi ei leia ma ise Jõhvist-Iisakust mõndagi olulist kirjet.
Antud teemas hakkab silma, et Nigolas oli suht poisike, kui poja sai. Ma ei tea, kas olid ka mingid vanusepiirid paari panemiseks. Teine segaduste allikas on Mari sünniaasta. VIII hingeloendus väidab, et ta võis sündida ka 1809, seega tasub otsingut veidi laiendada. Kahtlen väga, et samastada saab antud piirkonnas hästi väljakujunenud perekonnanimesid Selli Tõnis ja Uustalo Tõnis. Et segadust oleks rohkem, lisaksin ka oma pudeme, mille pisukese lehtede lappamise peale leidsin. Ehk on Mari sünnikanne hoopis http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,431,118,0" onclick="window.open(this.href);return false; Simumäel? See haakuks päris hästi Nigola enda "kodumõisaga" ja poja Mihkli vaderite päritoluga. Seega võiks Mari leida Atsalama alt, nt SIIT
Katria Saul

Enne siia pöördumist üritasin ma ka ise otsida Marri sünnikannet hästi laiendatult: aastatest 1800-1810. Aga väga head ei leidnud, asja teeb raskemaks ka see, et igal leheküljel on 1-3 Marrit.
Enne oma uuringute juurde asumist lugesin hästi palju teisi teemasid siit foorumist ja mujalt ning nägin tihti sellist infot, et peamiselt on valed hingeloendites olevad vanused. Seepärast oligi üks mu küsimustest, kas surmameetrika oma peaks olema täpne?

Niggolase ja Mihkli vahelise vanuse asjus on nüüd küll mingi segadus. Niggolas on sündinud Atsalamas 14.03.1804 Saaga EAA.1226.2.6:324 (tema vanus on 8. revisjoniks ülekandmistega natuke nihkesse läinud, veel 6. on see õige) ja Mihkel 20.09.1828. See ei ole ju vähe?

Mind pani imestama just see, et ma põhimõtteliselt ei leia selle Tõnnise tütar Marri (ega Leno ega poeg Jüri) sünnikandeid. Jüri sünniaasta peaks olema suhteliselt kindlalt 1804, sest tema on sees ka selles teises Mäetaguse personaalraamatus. Võib olla pole need inimesed mulle õiged, aga Jõhvi all ei ole neid nagu üldse. Ja edaspidi näiteks Jüri leeritamine 1820. aastal on.
Ma saan aru, et talusid võib-olla vahetati, aga kas koguduste vahel ka selline "jõlkumine" normaalne ja võimalik oli?

Tänan teise võimaliku Tõnnise tütar Marri eest, eks ma katsun neid uurida, kas need mulle sobivad.
Kas see surmakandes näidatud sünnikoht Mäetaguse võis ka siis täiesti vale olla?
arkin

Postitus Postitas arkin »

Jah, toetusin Nigola vanusel vaid VIII-le revisjonile. Selle teema võib siis unustada. Samas olen endiselt sama meelt, et kahte Tõnist (Selli ja Uustalo) ei maksa segi ajada. Kui küsimus oli nüüd Selli Hinso Tõnise pojast Jürist (ja tütrest Leenost), siis Sellide juured ulatuvad Metskülla Selile. Metsküla inimeste puhul tuleb kindlasti ka Iisaku meetrikat vaadata. Ja Jüri sünd peaks olema seal täiesti olemas. Aga ma oleksin siiski ettevaatlik Nigola esimese naise Mari seostamisega selle perega. Tõsi, Mari sünnikoht Mäetaguse oleks selle versiooni puhul vägagi loogiline (ehkki ootaks pigem Metsküla), aga ka Simumäe niidiotsa puhul paistab, et Tõnis on olnud kasvandik siin ja seal ning pole võimatu, et ta Mari sündimise ajal Mäetaha asja teinud
Katria Saul

Eks ma siis vaatan veel kord abiellumise kanded üle.
Kui surmameetrika Mäetagust ja 2 aasta võrra nihkes vanust mitte arvestada, siis sobib see Marri Niggolasele küll, ta on ju sellessamas 7. revisjonis Saaga EAA.1864.2.VII-100:203 ainult 3 talu eespool kui Niggolas, kes on 122 talus.
Vaatasin, et sellest Tõnnisest saab nimepanemise ajal Kalk. Äkki ütleb see nimi kellelegi midagi.
Kahjuks algavad Atsalama personaalraamatud 1852. aastast. Seega on vist ainus võimalus leida abiellumiskanne.
müürisepp

Postitus Postitas müürisepp »

Ma ütlen Kalkide kohta seda, et genis on praegu see üks Atsalama Kalk valesti, kogemata Simomate puu külge kinni jäänud.
Katria Saul

Leisin ise ka eile need Kalk'id Genist üles, aga sinna pole kahjuks vanemaid lapsi sisestatudki.
Katria Saul

Vaatasin veel kord abiellumiskandeid üle ja leidsin sellise 14.11.1926 kande Saaga EAA.1226.2.9:101?58,1417,874,83,0.

Kuna ma Niggolase vanemate põlvkonnaga ei ole veel tegeleda jõudnud, siis jätsin edaspidiseks küsimuseks mulle täpselt arusaamatuks jäänud sõnad kõigis 3 revisjonis:
Saaga EAA.1864.2.VI-48:100?315,930,906,249,0
Saaga EAA.1864.2.VII-100:203?287,1623,1997,179,0
Saaga EAA.1864.2.VIII-117:545?184,1411,1984,280,0
sõna "Söhns" ees, kas see peaks olema uneheliche - mitteabieluline?
Kuid nii Niggolase kui Hansu sünnikandes on Willem ja Weib Kadri: Saaga EAA.1226.2.6:324?98,1194,995,102,0 ja Saaga EAA.1226.2.8:25?53,1107,1161,122,0.
Olen jõudnud jälle oma ebakompetentsuse tasandile, kas see tähendab lihtsalt, et Niggolas ja Hansu vanemad Maddise Toomase Willem ja Stepani Jürri Kaddri ei olnud abielus ja kuna erinevalt personaalraamatute täitjast oli abiellumiskande tegija konservatiivsem, siis nimetati seal Niggolast lihtsalt Kadri pojaks. Kaddri ees olevatest sõnadest ei saa ka hästi aru, pigem nagu
? Jürri Weib.
merele106

Postitus Postitas merele106 »

1811 hingeloendis on kirjas:
Stepani Jüri Kadri kaks abieluvälist poega Niggolas ja Hans (mõlemad on sündinud peale eelmist revisjoni)
1816 revisjonis on kirjas:
Wilhemi abieluvälised pojad Niggolas ja Hans, Niggolase ema Kaddri
1834 revisjonis on kirjas:
Wilhelmi abieluvälised pojad Niggolas Wilhelmsohn (naine Marri, Tõnise tütar, pojad Michel ja Jaan, tütar Kaddri) ja Hans Wilhelmsohn, Niggolase ema Kaddri, Jürri tütar
Niggolase abielukandes on kirjas:
Teppo Jüri tüdruku (magd ehk siis teenijatüdruk) Kaddri poeg Niggolas.

Merle
Katria Saul

Suured tänud Merlele, kes kinnitas mulle, et ma olen hoolimata algaja ebakindlusest asjadest õigesti aru saanud.
Seega Niggolase ja Hansu vanemad on Wilhelm ja Kadri ja leitud abielukanne võib sobida? Õige on seal see, et Marri on pärit Mäetaguselt, aga see, et 8. HLs on nimetatud ta kui Tõnnise tütar jälle mitte.
Oeh, seepärast ma kunagi ajaloole matemaatikat eelistasin, et seal on sirge alati sirge ja 2 + 2 = 4 (vähemalt Eukleidilises ruumis ja kümnendsüsteemis ;)
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”