Palun tõlkeabi
Palun tõlkeabi
Kas see tekst käib Johan Rostoki perekonna kohta ja mis seal kirjas seisab?
Saaga EAA.1864.2.IV-1:67?1333,679,532,322,0
Saaga EAA.1864.2.IV-1:67?1333,679,532,322,0
Re: Palun tõlkeabi
Hatt sich hier als Vieh-Hüter ernährt weil er seinen Paß in Revall versezt zu haben vergiebt, ist er dem Käyserlichen General Gouvernement abgeliefert worden. Weil er kein Land besizt , ist er von allen Abgaben frey.
Elatab siin ennast karjasena. Edasi tuleb tekst tema passi kohta, mis mulle natuke segane tundub. Ta kas pidi Tallinnas oma passi panti andma või misiganes sellega juhtus, ja siis see pass ilmselt on saadetud keiserlikule kindralkubernerile. Võib-olla keegi pakub parema tõlgenduse. Kuna tal ei ole maad, on ta kõikidest maksudest vaba. Ilmselt käib see selle Rostoki kohta jah.
Elatab siin ennast karjasena. Edasi tuleb tekst tema passi kohta, mis mulle natuke segane tundub. Ta kas pidi Tallinnas oma passi panti andma või misiganes sellega juhtus, ja siis see pass ilmselt on saadetud keiserlikule kindralkubernerile. Võib-olla keegi pakub parema tõlgenduse. Kuna tal ei ole maad, on ta kõikidest maksudest vaba. Ilmselt käib see selle Rostoki kohta jah.
Katrin H.
Suur aitäh, Katsa. 
Väheke segane lugu jah seal kirjas siis.
Vaba mees, kes karjatas loomi, kuna ta pass oli saadetud kindralkubernerile... mulle hakkab seepeale huvi pakkuma, kes ta selline üldse oli ja kust sinna tulnud.
Väheke segane lugu jah seal kirjas siis.
Vaba mees, kes karjatas loomi, kuna ta pass oli saadetud kindralkubernerile... mulle hakkab seepeale huvi pakkuma, kes ta selline üldse oli ja kust sinna tulnud.
Palun taas tõlkeabi - mis on Mart Kröönströmi surma põhjus?
Saaga EAA.1216.1.272:74?1395,485,182,50,0
(tuleb vist saksa keele kursustele minna!)
Saaga EAA.1216.1.272:74?1395,485,182,50,0
(tuleb vist saksa keele kursustele minna!)
Ja kohe teinegi abipalve: kes suudab välja lugeda ja vajadusel ära tõlkida:
Saaga EAA.1216.1.274:50?487,828,412,57,0
Saaga EAA.1216.1.274:50?487,828,412,57,0
Esimene ei ole surmapõhjus. Loen välja Kirchenbuße, mis peaks olema kas avalik patukahetsus või mingisugune trahviraha.
Teine - muß wohl eigentlich nach d. Mutter Saltström heißen? Ma ei tea, kas vajadust tõlkida on, aga kui juba, siis juba - tema nimi peaks ema järgi õigupoolest Saltström olema?
Teine - muß wohl eigentlich nach d. Mutter Saltström heißen? Ma ei tea, kas vajadust tõlkida on, aga kui juba, siis juba - tema nimi peaks ema järgi õigupoolest Saltström olema?
Katrin H.
Hurraa, Katsa, ma tahaks sulle kohe välja teha!
Lõpuks ometi leidsin kinnituse oma kahtlustele esiisa päritolu kohta!
Lõpuks ometi leidsin kinnituse oma kahtlustele esiisa päritolu kohta!
Mis ametimees oli Adam Markowsky ja kas koht on Kolga mõis?
Saaga EAA.1216.1.269:131?1402,1025,568,124,0
Saaga EAA.1216.1.269:131?1402,1025,568,124,0
Koht on jah Strand Kolk e. peaks olema Kolga rand.
Pakuks, oletaks, et Adami tiitel on järgmine: Tsarl. Soldat des Grenz wache e. tsaarlik piirivalvesoldat
Pakuks, oletaks, et Adami tiitel on järgmine: Tsarl. Soldat des Grenz wache e. tsaarlik piirivalvesoldat
Ahaa, Kolga rand hoopis!
Suur aitäh, Mari.
Suur aitäh, Mari.
Ma, jah, ei tea nii keerulisi sõnu 
Suured tänud. See seletab sellise nimega inimese sattumise rannakülla.
Aga nüüd olen jälle hädas - kes oli Koka Villemi Liisuga abiellunud Kristian:
Saaga EAA.1216.2.1:88?1299,1162,467,76,0
Aga nüüd olen jälle hädas - kes oli Koka Villemi Liisuga abiellunud Kristian:
Saaga EAA.1216.2.1:88?1299,1162,467,76,0
-
Kirsti Ervola
- Status: Eemal
Pakun et peigmees on vaba mees Kristian, ein freyer Kerl.
Aitäh.
Ei tea, kas vabameeste päritolu ka kuidagi võimalik välja on selgitada?
Ei tea, kas vabameeste päritolu ka kuidagi võimalik välja on selgitada?
-
Kirsti Ervola
Ka vabad mehed on kirikuraamatuis ja hingeloendis . . . vähemalt on üks noorpaar Christian & Liso selle leheküljel. See Christian on eelmise Tenno vend; need mõlemad oli eelmise revisjoni ajal Kodasoos.
Arvan et Ado Madis on mõisa valvur, Hofs Wachtkerl.
Arvan et Ado Madis on mõisa valvur, Hofs Wachtkerl.
Kirsti kiire tegutsemise peale jäi nüüd küll suu lahti!
Suured tänud, Kirsti!
Mul hakkas vahepeal juba tekkima tunne, et esiisade leidmise protsessi hakkab mul mingi süsteem tekkima ja mõnedest sõnadest ürikuis hakkan juba ilma kõrvalise abita aru saama ja...
ja nüüd ma siis otsisin igalt poolt Kristjanit taga, eile öösi viimaks otsustasin, et lootusetu juhtum... ja siis tuleb Kirsti ja paneb selle "lootusetuks juhtumiks" tunnistatud nime ühe näpuliigutusega mulle nina alla! Ja saab ilmselt kõigest sellest, mis sinna juurde kirjutatud on, aru ka!
Selle peale ütlen ma küll, et siinsete sugupuu-uurijate kõrval olen mina alles sipupükstes
- esiteks ei taipa ma ikka veel hingeloendeis orienteeruda,
- teiseks vaatan ma selliste käekirjadega tõtt nagu hiina hieroglüüfidega - kõik, mis nimede taha jääb, on absoluutselt arusaamatu, st. vajan taas targemate abi.
Ja see Kirsti viidatud lehekülg tekitab praegu mitte ainult küsimuse, et mis Kristiani juurde kirjutatud on, vaid kogematakombel on natuke allpool veel üks nimi - Sepa Hindrik - kelle päritolu taga minu sugupuus on seni seisnud küsimärk (iseasi, et ei tea, kas SEE praegu leitud Sepa Hindrik mõni teine ei ole), seega tahaks ka tema juures olevat teksti teada.
Ja tagatipuks tekib küsimus: kui vabad inimesed on siiski hingeloendites kirjas, siis kuidas ja kust neid otsida? Ja kas nad ikka üldse ON kõik kirjas?
Sest mul neid vabu mehi, keda esimesest-teisest hingeloendist leida tahaks, on veel - Kolga lahe väikesaarte mehed näiteks: Rammu, Rohusi, Koipse... Nende puhul ei tea ma isegi seda, millise mõisa alla need saared kuulusid, st. millisest loendist neid otsima peaks.
Suured tänud, Kirsti!
Mul hakkas vahepeal juba tekkima tunne, et esiisade leidmise protsessi hakkab mul mingi süsteem tekkima ja mõnedest sõnadest ürikuis hakkan juba ilma kõrvalise abita aru saama ja...
ja nüüd ma siis otsisin igalt poolt Kristjanit taga, eile öösi viimaks otsustasin, et lootusetu juhtum... ja siis tuleb Kirsti ja paneb selle "lootusetuks juhtumiks" tunnistatud nime ühe näpuliigutusega mulle nina alla! Ja saab ilmselt kõigest sellest, mis sinna juurde kirjutatud on, aru ka!
Selle peale ütlen ma küll, et siinsete sugupuu-uurijate kõrval olen mina alles sipupükstes
- esiteks ei taipa ma ikka veel hingeloendeis orienteeruda,
- teiseks vaatan ma selliste käekirjadega tõtt nagu hiina hieroglüüfidega - kõik, mis nimede taha jääb, on absoluutselt arusaamatu, st. vajan taas targemate abi.
Ja see Kirsti viidatud lehekülg tekitab praegu mitte ainult küsimuse, et mis Kristiani juurde kirjutatud on, vaid kogematakombel on natuke allpool veel üks nimi - Sepa Hindrik - kelle päritolu taga minu sugupuus on seni seisnud küsimärk (iseasi, et ei tea, kas SEE praegu leitud Sepa Hindrik mõni teine ei ole), seega tahaks ka tema juures olevat teksti teada.
Ja tagatipuks tekib küsimus: kui vabad inimesed on siiski hingeloendites kirjas, siis kuidas ja kust neid otsida? Ja kas nad ikka üldse ON kõik kirjas?
Sest mul neid vabu mehi, keda esimesest-teisest hingeloendist leida tahaks, on veel - Kolga lahe väikesaarte mehed näiteks: Rammu, Rohusi, Koipse... Nende puhul ei tea ma isegi seda, millise mõisa alla need saared kuulusid, st. millisest loendist neid otsima peaks.
Ja järgmine küsimus - kas saaks aimu, kes on MAdli? KAs seal on kirjas, kelle tütar ta on või mil moel ta selle perega sääl seotud on?
Saaga EAA.1864.2.V-28:339?132,1014,520,53,0
Saaga EAA.1864.2.V-28:339?132,1014,520,53,0
Madly seine Schwester in demselbem dorfe - Madli, tema õde [saan aru siis et Madi õde] siinsamas külas (siis lk 4, vist siis siin Vilhelmi Vilhelmi p. Jaani naisena)
-
Kirsti Ervola
Ka vabad mehed makstas hingeraha. Christiani vend Tenno on vaba mees, kes teenib miskis Valkla talus ja on suveajal ka karjus; temal on tõend et makstas eelmise revisjoni hingeraha Kodasoos:
Tenno, ein freyer Kerl bey einem Wirthen im Dorfe dient, auch im Sommer Hüter ist, bey der vorigen Revision unter Kotzum laut Schein sein Kopfgeld abgetragen.
Christianil on samuti kvittung et oli maksanud hingeraha Kodasoos, tema naine Liso on Valklast: Tennos Bruder Christian auch laut Schein sein Kopfgeld durch Kotzum abgetragen. Sein Weib Liso von Walküll.
Seppa Hinrich on tullud a.1782 Valkla kaluriks, aga on nüüd perega Kodasoos: Seppa Hinrich als Fischer umgezeugt worden An. 1782, jetzt mit seiner Familie unter Kotzum.
Parempoolsel leheküljel on tema vend Seppa Jack, kes on ka kalur ja tullud siia 1782, aga elab nüüd perega Kilus.
Kodasoo a.1795 revisjonis (lk. 319-336) vabad isikud peab sirvida muu väe hulgast. Christiani pere leidub küll hästi. Eelmise 1782 revisjoni ajal oli tema 13-aastane. Isa Christian ja ema Greth on enne a.1795 surnud. Isa oli rahva rätsepp kel oli keiserliku kindralkubernamenti vabaduse pass aastalt 1772: Ein Bauer schneider hat einen Freyschein aus einer Keyserl. General Gouvernement d. Anno 1772.
Eelmises, a.1782 hingerevisjonis on 773 lehekülge, ilma sisukirda
Vägev - ühe soojaga mitu kärbest!
Aitäh, Kirsti ja Mari!
Aga nüüd sellest Maddist, kes Madli vend, on lootust veel edasi saada...
Kas need Madli ja MAddi kuuluvad Maugu talu alla ja MAugu Mikk on peremees? Aga kuidas Maugu Mikk nendega seotud on? Ka nende vend?
Ja kas need teised, kes Maddi ja MAdli vahele on kirjutatud, on ka Maddi vennad? Äkki saaks nende isa kätte, kui meetrikas tuhlata - äkki on mõni vendadest abiellunud ja isanimega kirjas
Aitäh, Kirsti ja Mari!
Aga nüüd sellest Maddist, kes Madli vend, on lootust veel edasi saada...
Kas need Madli ja MAddi kuuluvad Maugu talu alla ja MAugu Mikk on peremees? Aga kuidas Maugu Mikk nendega seotud on? Ka nende vend?
Ja kas need teised, kes Maddi ja MAdli vahele on kirjutatud, on ka Maddi vennad? Äkki saaks nende isa kätte, kui meetrikas tuhlata - äkki on mõni vendadest abiellunud ja isanimega kirjas
Viimati muutis fossiil, Neljapäev 10. Märts 2011, 20:15:03, muudetud 1 kord kokku.
Noja... üks küsimus veel (loll mõistab rohkem küsida kui targad vastata, eksole
:
Prii Kristianiga on abiellunud Koka Villemi tütar Liisu. Koka Villem peab olema sama, mis hingeloendis Villemi Villem, sest aasta pärast on abiellunud Koka Villemi poeg Jaan Madliga - see klapib hingeloendiga heasti.
AGA... hingeloendis ei olegi Villemil tütart nimega Liisu. Mul on nüüd segadus majas - on siis olnud üldse Villemil Liisut või kelle Liisu on siis tegelikult Kristianiga abiellunud? Kuidas oleks võimalik selles segaduses sotti saada?
Prii Kristianiga on abiellunud Koka Villemi tütar Liisu. Koka Villem peab olema sama, mis hingeloendis Villemi Villem, sest aasta pärast on abiellunud Koka Villemi poeg Jaan Madliga - see klapib hingeloendiga heasti.
AGA... hingeloendis ei olegi Villemil tütart nimega Liisu. Mul on nüüd segadus majas - on siis olnud üldse Villemil Liisut või kelle Liisu on siis tegelikult Kristianiga abiellunud? Kuidas oleks võimalik selles segaduses sotti saada?
-
Kirsti Ervola
Minu arust Maddi on ollud Maugu Miki sulane ja on nüüd kõrtsmik (lk.6). Tenno, Hanny, Mardt ja Madly on küll õed-vennad, aga kas nende vanem vend on Mikk või sulane Maddi, ei oska õelda.
Ebaselgus jätkub: näib nagu see Kristianiga abielus olev Liso oleks võimalikult SIIN, aga abielumetrika andmete kohta klapib valesti kasvandik Liso, abielus vaba mehega (lk.6), eelmises revisjonis 11-aastane - Liso sein Aufzögling an einen freyen Kerl verheirath. - aga kelle kasvandik (ja kelle tütar?), ei saa aru
.
Ebaselgus jätkub: näib nagu see Kristianiga abielus olev Liso oleks võimalikult SIIN, aga abielumetrika andmete kohta klapib valesti kasvandik Liso, abielus vaba mehega (lk.6), eelmises revisjonis 11-aastane - Liso sein Aufzögling an einen freyen Kerl verheirath. - aga kelle kasvandik (ja kelle tütar?), ei saa aru
Sellisel juhul tundub, et nad vist ikka Maugu Miku, mitte Maddi vennad ja Madli on Maugu Miku õde?
Sest miks oleks pidanud üks sulane tulema tallu kõigi oma vendade ja õega?!
Liisuga aga - kas ei ole võimalik, et ta on olnud Koka Villemi kasvandik ja kirikuõpetaja on ekslikult ta meetrikas Koka Villemi tütreks kirjutanud (vist ei ole eriti loogiline, sest siis ta oleks Villemi pere juurde kirjutatud...)?
Vastupidine, et Koka Villemi tütar kasvab kuskil teises peres miskipärast, ei ole ka võimatu muidugi, ainult et sel juhul tekib küsimus, et miks üks laps antakse teise perre kasvatada, kui muud perelapsed omas kodus kasvavad.
Või kui ta oli näiteks Koka Villemi abieluväline laps ja kasvas ema juures, siis oleks ta ju meetrikasse kirja pandud ema nimega?
Sest miks oleks pidanud üks sulane tulema tallu kõigi oma vendade ja õega?!
Liisuga aga - kas ei ole võimalik, et ta on olnud Koka Villemi kasvandik ja kirikuõpetaja on ekslikult ta meetrikas Koka Villemi tütreks kirjutanud (vist ei ole eriti loogiline, sest siis ta oleks Villemi pere juurde kirjutatud...)?
Vastupidine, et Koka Villemi tütar kasvab kuskil teises peres miskipärast, ei ole ka võimatu muidugi, ainult et sel juhul tekib küsimus, et miks üks laps antakse teise perre kasvatada, kui muud perelapsed omas kodus kasvavad.
Või kui ta oli näiteks Koka Villemi abieluväline laps ja kasvas ema juures, siis oleks ta ju meetrikasse kirja pandud ema nimega?
Mis siin kirjas on? Kas selle mehe nimeks, kelle kohta sääl kirjutatakse, võiks välja lugeda Maugu Mikk?
Saaga EAA.1216.2.1:18?1392,1328,855,112,0
Saaga EAA.1216.2.1:18?1392,1328,855,112,0
Maugu Mikk vist jah, aga pisut raske on lugeda kui sa jämeda rohelise joone tekstile peale tõmbad 
Ma ei saa rohkem aru, kui et 43-aastane Valkla talupoeg --- surnud 1799. aastal ja leitud 1800. aasta 22. aprillil --- maetud kiriku juurde
Ma ei saa rohkem aru, kui et 43-aastane Valkla talupoeg --- surnud 1799. aastal ja leitud 1800. aasta 22. aprillil --- maetud kiriku juurde
Eee... sorry, ma vist ei taibanudki, kust alates ja kuhumaani see tekst jookseb, mis üks tervik on.
Aga aitäh aitamast.
Aga aitäh aitamast.
-
Kirsti Ervola
Tere,
selle Liso osalt arvan et pastor oli abielumetrika kirjutades eksinud. 1795 hingrevisjoni järgi ka Wilhelmi Willemil oli kasvandik Liso-nimega, aga veel laps, liiga noor abielluma.
1782 hingerevisjoni järgi see Kristianiga abiellunud Liso oli Eskly Maddi Tõnno kasvandik. Wilhelmi Willemi perest ei Liso-tütart sellal leia.
Seppa Hindrik on 1782 revisjonis SIIN. Tema on vaba mees, kel on kindralgubernemangi vabaduse pass kuupäevalt 26.6.1772, ja tema on eelmise 1774 revisjoni ajal seda esitanud.
Ta asub rannal, tema elatus on kalapüük, on elanud siin juba 16 aastat: wohnt am Strande, ernährt sich mit Fischerey und ist seit 16 Jahren hier.
Sama jutt käib tema venna Seppa Jacki kohta; ainult ei saa aru kas tema oli elanud seal ühe voi üheksa aasta ajal.
selle Liso osalt arvan et pastor oli abielumetrika kirjutades eksinud. 1795 hingrevisjoni järgi ka Wilhelmi Willemil oli kasvandik Liso-nimega, aga veel laps, liiga noor abielluma.
1782 hingerevisjoni järgi see Kristianiga abiellunud Liso oli Eskly Maddi Tõnno kasvandik. Wilhelmi Willemi perest ei Liso-tütart sellal leia.
Seppa Hindrik on 1782 revisjonis SIIN. Tema on vaba mees, kel on kindralgubernemangi vabaduse pass kuupäevalt 26.6.1772, ja tema on eelmise 1774 revisjoni ajal seda esitanud.
Ta asub rannal, tema elatus on kalapüük, on elanud siin juba 16 aastat: wohnt am Strande, ernährt sich mit Fischerey und ist seit 16 Jahren hier.
Sama jutt käib tema venna Seppa Jacki kohta; ainult ei saa aru kas tema oli elanud seal ühe voi üheksa aasta ajal.
Suur tänu, Kirsti, sellest oli palju abi