palun abi veerimisel

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
birgit
Status: Eemal

palun abi veerimisel

Postitus Postitas birgit »

kes on see Uulus surnud isik Herjapa Hansule?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 6,802,58,0" onclick="window.open(this.href);return false;

tänud ette,
Birgit
Mari.Sarv

Re: palun abi veerimisel

Postitus Postitas Mari.Sarv »

Pakuks, et tema juures elanud Viira Jüri lesk Mari [Beiw. Wira Jurri Ww. Marri]

Aga ma ei tea, kas sõna Beiwohner on üldse olemas või kasutusel. Ehk kui seda meetrikat edas-tagasi lappad, saad teada.
birgit

suur aitäh, Mari! seda lühendit seal raamatus ikka jagub, välja kirjutatult ei leidnud kiirel pilgul, aga tundub loogiline. :)

panen veel ühe lingi - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 4,389,51,0" onclick="window.open(this.href);return false;

kas Hans on Jaagule kasupoeg või mis seal kirjas?

jälle tänades,
Birgit
Mari.Sarv

Stiefs. e. kasupoeg jah.
Mari
birgit

mhh, see on nüüd ainuke koht, kus ta seni kasupojana kirjas on :S aga võib-olla sellepärast ma teda sünnimeetrikast ei leidnudki.. mhh, see ajab mu senised otsingud kõik pea peale :D ma olen ajanud veresugulaste otsimise rida, aga nüüd tema vanemad ja õed-vennad seda ju polegi..
Mari.Sarv

Stiefsohn tavaliselt on abikaasa laps eelmisest abielust (ja sel juhul veresugulus emaga ja õdede-vendadega ikka jääks, kui see sind lohutab).
Otsi abielu üles, vast saad edasi.
birgit

sellel kasuisa Jaagul ongi järgmised lapsed kõik uue naisega. kahjuks on see kõige vanem raamat tõelises virr-varr käekirjas - see, kus peaks kirjas olema nii Jaagu abielu, Hansu sünd ja Hansu ema nimi. minu jaoks suhteliselt võimatu oli sealt midagi aru saada :( aga eks katsun veel otsida.
birgit

panen veel ühe lingi - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA.1216.2.1:88" onclick="window.open(this.href);return false;
kas keegi suudab aru saada, mis Kristjani taha kirjutatud on?
Mari.Sarv

Kui selle Kristjanigi siit lehelt üles leiaks?!? Äki viitsid täpsustada!
birgit

mhh, mul oli märgistatud link, aga tuleb välja, et siia kopides kadus märgistus ära. oleks pidanud ikka üle kontrollima. aga siin siis Kristjan - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 0,460,56,0" onclick="window.open(this.href);return false;
Mari.Sarv

Kristjan, vaba mees ?Vaekülas
birgit

ahaa, tänud. et siis tema päritolu/vanemaid suht võimatu tuvastada?
Mari.Sarv

Ei tea, arvestades et Kuusalu meetrikad hakkavad alles 1793, siis ehk pigem jah. Aga vaata, armulaualisi on Kuusalus ka varem kirja pandud, revisjonides, surmakandes võib olla mingeid vihjeid vanemate kohta. Laste ristivanemad on teinekord sugulased - vanemate õed-vennad või onupojad ... ehk veel midagi.
birgit

mis on kirjas Herjapa Jaagu poja Jaagu järel väikselt - kas, et suri Reidenhofis (Reius, Pärnumaal) või midagi muud siiski? ja kas saan ikka õigesti aru, et suri 18-aastaselt?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 6,701,47,0" onclick="window.open(this.href);return false;

suured tänud ette!
Birgit
madis.michelson

Postitus Postitas madis.michelson »

ertrunken - uppunud Reidenh. Bach - Reiu ojja/jõkke.
Tundub küll, et 18.
birgit

ahaa, tänud!

1.aga kuidas siin armulaualiste raamatus sellist viidet mõista? http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 3,252,47,0" onclick="window.open(this.href);return false;
pean silmas just seda esimest poolt, kus de la Rue kirjas. edasi arvan, et sain õigesti aru ja leidsin ka, et ta on läinud Brem. /Bremerseite /Ülejõe talusse nr 17 mehele.

2. panen sama lehekülje veelkord, aga teise märgistusega - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,636,249,0" onclick="window.open(this.href);return false;
äkki keegi mõistab paremini, kes need siin olla võiksid. mitmenaisepidamisega Eestis ju ei tegeletud või mis? tean, et Jaagul oli enne abielu Marriga veel 1 naine, aga kes see Leno siin olla võiks..
ma tean seda, et Herjapa Jaagul oli esimese naisega poeg Hans (kes siin lehel on 24aastane ja perega koos kirjas). kahjuks pole ma leidnud tema sünnikirjet ja ei tea seega tema ema nime. nüüd veel ajas järjest tagasi minnes olen arvamusel, et Jaak koos naise Marriga tuli Herjapa tallu enne 1765.a., sest sellest ajast varasemaks pole Herjapa talu meetrikates nagu olemaski. kuigi tean, et nende perre oli varemgi lapsi sündinud (leidsin nad leerilaste seast ja hilisemate abielude registreerimistest). segane jutt sai, aga mõte selles, et kas on veel mingit juhtlõnga, kust võiks leida, kust Jaak oma perega Herjapale tuli?
Mari.Sarv

1. väga ei oska arvata, aga nii oletamisi pakuks, et bey [--] Maj. de la Rue võiks tähendada nt. et teenis sellenimelise majori juures - aga no see on ikka väga huupi pakutud
2. Leenu - Jaagu lesk. Kui see on seesama Jaak, siis ilmselt on ta veel ühe naise võtt.
Jaagu lapsed - vanused on ju teada! Otsi (sama mõisa või ka kihelkonna piires) sobiv komplekt lapsi. Talunimi võib vabalt midagi muud olla - kui ta on Herjapa Jaak (mitte nt. Herjapa Jüri Jaak) siis meiepoolkandis oleks ta pigem oma isatalust välja rännanud ja mujal iseseisvat elu alustanud peremees. Mutter Marret (aga kelle, kas Jaagu või Leenu ema?) võib siin heaks vihjeks olla? Ja veel - hilisemate laste (kelle sünnikirjed sa leidnud oled) vaderite hulgas võivad ka olla vanemate õed-vennad või nende pereliikmed. Vaata, ehk hakkab midagi kuskil klappima.

Edu!
Mari
birgit

1. no võimalik, et ka nii. see de la Rue tundus lihtsalt nii MArride ja Jürride vahel udupeen sõna, et tekitas uudishimu kohe :) ja see de la Rue on ka sellel lehel ära märgitus ta juurde, kus ta oma mehe juures juba on.

2. vot ses mõttes ongi veider, et Marri on Jaagu teine naine ja esimese naise nime ma ei tea. kui esimene naine olekski see Leenu, siis ma eeldasin, et ikka Leenu suri ja Jaak jäi leseks ja võttis Marri, oleks ju nii?
eks tegu juba suht kauge ajaga ka, raamatuid napivõitu võtta. kahjuks pole ka mitte armulaualiste varasemat raamatut võtta, on 1 55aastat vanem raamat, aga seal pole Herjapa nime.

tänud ka! ;)
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Huvitav mulle meenub, et minu suguvõsas (pole küll sidet leidnud) oli ka üks mees, kes oli invaliid ja endine sõdur Castro de la Rue rügemendist. Ma leidsin ta kusagilt pühavaimu kogudusest vist. Seisusega ta samuti hoobelda ei saanud.

Ma ei tea kas see repliik aitas või eksitas kedagi, aga mainisin lihtsalt ära.
Mul pole endal vähematki aimu taolisest rügemendist - kui keegi oskaks ainult valgustada
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
birgit

Mari.Sarv kirjutas:Jaagu lapsed - vanused on ju teada! Otsi (sama mõisa või ka kihelkonna piires) sobiv komplekt lapsi. Talunimi võib vabalt midagi muud olla - kui ta on Herjapa Jaak (mitte nt. Herjapa Jüri Jaak) siis meiepoolkandis oleks ta pigem oma isatalust välja rännanud ja mujal iseseisvat elu alustanud peremees. Mutter Marret (aga kelle, kas Jaagu või Leenu ema?) võib siin heaks vihjeks olla? Ja veel - hilisemate laste (kelle sünnikirjed sa leidnud oled) vaderite hulgas võivad ka olla vanemate õed-vennad või nende pereliikmed. Vaata, ehk hakkab midagi kuskil klappima.

Edu!
Mari

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,659,276,0" onclick="window.open(this.href);return false;
see on kõige varasem meetrika kanne nüüd, kust ma Uulus (Uhla) Herjapa nime välja loen, poeg Johan on ka õige, sest vanuse mõttes klapib hilisem leeris käimine ja surma sissekanne ka. vot on ikka käekiri olnud ühel mehel :D Herjapa järel peaks kirjas olema Jaak ja siis loetamatu ema nimi - kõige enam pakuksin mina siia Rõõta vms hoopis, mitte Marri ega Leno.

Mari, mille järgi sa julged otsustada, kes vaderitest lähisugulased olla võiksid või mille järgi kontrollid?
birgit

kas keegi saab aru, mis lühend see Anno ees on?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 3,398,67,0" onclick="window.open(this.href);return false;
birgit

2. ja siin Greet`i ees? kas lesk?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 1,362,62,0" onclick="window.open(this.href);return false;
birgit

3. leidsin veel tõlkeabi vajava lause Matthise ja Mall`i järel :)
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,1048,95,0" onclick="window.open(this.href);return false;
whosol

Postitus Postitas whosol »

1. ilmselt beiwohnerin ehk tema juures elav pime Anu
2. jah lesk
3. Uulu möldri Tanieli vend, tema vanemad on Tõnis ja Maret ning Uulu Herjape Jaagu võõrastütar, isa nimi on Tõnis
birgit

suur suur tänu!

see punkt 3 ajab mind jälle hämmingusse. et Mall polegi Jaagu päristütar. leeriskäijate nimekirjas oli ta tütreks kirjutatud, aga vbl seetõttu ma ei leidnudki tema sünnikannet. hmmm, ja neid lapsi on mõni veel tal. kahju, et nad vahel kirjutati pärislasteks ja vahel kasulasteks..
Mari.Sarv

Mall siis suure tõenäosusega on Jaagu naise tütar ja Jaagu naise esimene mees siis vast see Tõnis.

No näiteks kui Jaagu laste vaderid on sageli mingist ühest perest ja/või Jaak ja tema naine käivad ka ise selles peres vaderiteks ja sealt samast perest pärast leeri abiellub Jaagu-nimeline poiss ja hiljem kaob ära. Kui sünniaeg ja naise nimi ka enam-vähem klapiks, siis ma väga ei kõhkleks! Midagi sellist!
birgit

kas keegi suudab välja lugeda, mis Kadri juures kirjas?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,922,277,0" onclick="window.open(this.href);return false;

aitäh!
birgit

2.kes on Juhhan Willemile? http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 4,475,72,0" onclick="window.open(this.href);return false;
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

1. Lapse ema soovis pühapäeval sõita rannateed kirikule, jäis kinni liiva/savi koobasse, lahkus kõrtsile abi hankima ja tütar jäis üksi kaarikule. Kui ema teistega jõudus sõidugile tagasi oli laps uppunud, ilmselt kukkunud kaarikult alla.

die Mutter wollte den Sonntag am Seestrand zu Kirche fahren, geriet in einem sogenannten Lehmgrube, ging nach der Kruge um Hülfe zu holen, und liess ihre Tochter allein in Wagen. Wie sie unt den übrigen zu ihren Wagen kommt, so fand sie ihr Kind ertrunken, das wahrscheinlich aus dem Wagen gefallen war.

2. saunik – Bdstbr, Badstüber.
birgit

mis siin abiellunute järel kirjas on? PR järgi nad olid abielus, aga mis kuupäeval nad abiellusid siis? ja mis see nr.175 tähendada võiks?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 2254,202,0" onclick="window.open(this.href);return false;

ette tänades,
Birgit
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”