Tere,
kas see, kui inimesel oli aastal 1784 sünnimeetrikas perekonnanimi, tähendab, et ta oli vaba inimene?
Ja kui ta oli vaba inimene, siis kuidas ta hingerevisjonides kajastus?
Mul on kadunud ühed Tõntsohnid, kes toimetasid Raikküla ja Valgu vahel. Nad on ilusasti olemas Rapla kirikuraamatutes (või noh, kas just ilusasti). Aga neid ei ole kuskil hingerevisjonides (Valgu, Raikküla, Nurme, Paeküla, Järvakandi). Ma tean, et Abram Tõnsson sai 1784 poja Widriku. Hiljem figureerivad Friedrich ja Priidik. See ei ole ju liiga julge oletus, et nad on üks ja seesama inimene?
Priidik sai hulga lapsi. Laste sünnikohaks on alati Raikküla ja vaderiteks keegi Valgust. Priidik Tõntsohn sureb veebruaris 1850 ja tema vanuseks on pandud 67 a ja 8 kuud. Kas see oletus, et Abram Tõnssoni poeg Widrik, kes on sündinud juunis 1784, on seesama mees, võib olla õige?
Täpselt samas kandis figureerib ka Hans Tõntsohn, kel on ka õde Madli. Peaks olema Priidikust sutsu noorem (surmakande järgi oletan), nii et selle aja kohta sünnikannet ei leidu (läbi lapatud). Neil kummalgi ei ole personaalraamatus sünniaastat ega isanime. Samuti ei ole meetrikakannetes vihjet talule ega ametile. Kui kõigil teistel on isanime ees kas knecht või wirtsch., siis neil on lihtsalt nimi. Kas see on väga julge oletus, et nad on vennad?
Kõigile neile küsimustele saaks vastuse, kui leiaks kuskilt hingerevisjoni, kus nad kirjas on. Aga kust seda otsida?
vabad inimesed
-
Mardo Margumets
- Kontakt:
- Status: Eemal
Re: vabad inimesed
Vaata Genis on teine Priidik ka, need peaksid enda Priidikuga kokku liitma.
Ning leidsin Tõntsohnid Paldiski linna alt 1857. aasta hingeloend
Ning leidsin Tõntsohnid Paldiski linna alt 1857. aasta hingeloend
Re: vabad inimesed
Aitäh, täitsa õiged Tõntsohnid ja kõik mu spekulatsioonid peavad paika 
Kusjuures ma isegi otsisin neid Paldiskist oma karuaruga, aga ei leidnud.
Jah, geni on Tõntsohne täis.
Kusjuures ma isegi otsisin neid Paldiskist oma karuaruga, aga ei leidnud.
Jah, geni on Tõntsohne täis.