Palun lugemisabi

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Kylli
Status: Eemal

Palun lugemisabi

Postitus Postitas Kylli »

Paluksin abi tekstilõigu tõlkimisel.
Kokka Hanso Mardi ja Anne järel on üles tähendatud Hinrich ja seal juures pikk jutt, millest ma kahjuks aru ei saa. Tundub, et on loenduste vahepeal kusagilt tulnud, aga miks ja kust, sellest ei saa aru.
Mind Huvitab tegelikult see laps Mart seal allpool. Peaaegu kõigis allikates hiljem on tema isanimeks pandud Hinrich (vist ühes kohas ka Mart), aga mulle tundub, et seda Hinrichit ei olnud ju kohalgi, kui poiss sündis?
Link siin:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=34 ... 97328ed368
Kirsti Ervola

Re: Palun lugemisabi

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Tere,
Kokka Hanso Mart on surnud eelmise revisjoni pärast. Uus peremees Hindrich on abielus Annoga, ja tullud Viimsi mõisast: hat die nachgelassene Wittwe gaheyrathet, und ist Wirth bey der vorigen Revision war er auf dem Gute Wiems.
Tema lapsed Mart ja May oli sissekirjutatud eelmises revisjonis, Eva on hiljem sündnud.
Kylli

Postitus Postitas Kylli »

Suur tänu selgituste eest. Siit teen mina võibolla pisut meelevaldse järelduse, et kuna eelmise revisioni ajal oli eelmine peremees elus ja lapsed olemas, olid nad siiski Mardi omad. Kuna uus peremees ilmus majja, kui lapsed olid veel väga väiksed, siis seepärast nad nimetasid hiljem isanimena tema nime?
eve.jakobson

Postitus Postitas eve.jakobson »

Võimalik, minu omadel ka pole vähimatki vihjet juures et oleksid kasulapsed, kuigi "isa" oleks siis pidanud 12-aastaselt 23-sele naisele tite tegema. Ju siis kahjuks ei peetud nii oluliseks kasuvanemlust kirja panna, eriti kui ema oli oma.
Kui surnute ja abiellunute nimekirjad olemas, saaks sealt ka pisut kinnitust. Tihti on abielluja juures kirjas kelle lesk ta on.
Kõige paremad asjad on välja mõeldud puhtast laiskusest
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”