Külli.Esko kirjutas:... , aga käiks siis kolmanda alternatiivina välja Helme-Tõrva kandi, kus ma heameelega ise ringi uuriks ja võimalusel kohalikelt lugusid ja taustu uuriks-puuriks.
Kas oleks huvilisi, kellega kampa lüüa?
Võtsin ja uurisin natuke selle reisi võimalikku marsruuti. Iseenesest kui vaid Tõrva ja Helme kaasata, siis see vahemaa oleks alla 5 kilomeetri. Nii, et sobiks isegi jalgsimatkaks. Kui aga jalgrattaga minna, siis saaks lahedamalt külastada ka teisi vahvaid kohti seal ümbruskonnas.
Ühe päevase rattamatkana pole seda mõtet planeerida, sest rong tuleb Tallinnast läbi Tartu Pukale 10:58 ja Pukalt tagasi liiguks juba 16:58. Seega saaks ära käia vaid kolme tunni kaugusel (45...60 km kaugusel. Pukast Helmesse on ca 30 kilomeetrit nii, et põhimõtteliselt muidugi võimalik).
Kahepäevase matkana planeerides on mitu võimalust.
A: võiks sõita Rongiga (rongiga saab lahedalt rattaid transportida, kui see võimalus muidu puudub) näiteks Pukale. Sealt saaks Tõrvasse kahte moodi - üle Pikasilla ja Soontaga kaudu. Viimasele marsruudile jääks ka näiteks Jõgeveste, kus asub Barclay de Tolly mausoleum. Kui tulekust ette teatada, saab sinna sisse ka. Siis ongi Tõrva ja Helme. Üks võimalus on juurde haugata veel mõned Tarvastu kihelkonna piirkonnad või/ ja Karksi kihelkonna piirkonnad tükike Hallistestki oleks reaalne võib olla ja siis sõita Valga-Tartu raudtee haru peale tagasi ning koju.
Võimalikud vaatamisväärsused oleks ehk Helme linnus ja koopad, Koorküla järved, Hummuli mõis, Sakala kõrgustiku kõrgeim tipp - Rutu mägi (144 mümp), Taagepera mõis (seal töötab restoran, kui ette teatada), Õhne jõgi (võimalus sõita kanuuga), Karksi linnus. sõltuvalt varasemast marsruudi valikust oleks reaalne jõuda ka Hallistesse, Õisusse, Tuhalaande, Kärstnasse ja Mustlassegi.
B: Oleks siis sõita Valga-Tartu raudteelt Viljandisse või vastupidises suunas. Näiteks kui alustada Pukast ja sõita läbi Helme kõige otsemat teed Viljandisse, oleks matka pikkus ca 74 km kahe päevaga sõitmiseks. Midagi hirmsat justkui pole. Lisada kõrvalpõiked tuleb muidugi kilomeetreid juurde.
Pukas on rong kõige varem 10:58 ja Tartu suunal kõige hiljem 16:58
Viljandisse (Tallinnast) saaks kõige varem 10:18 ja kõige hiljem sealt kaudu ära 16:22. Seega Viljandist Pukasse sõites jääks veidi rohkem aega, aga vaid veidi.
See reis võiks huvitada Viljandi, Paistu, Tarvastu, Helme kihelkonna rahvast. Või siis tehes väike ring sisse saab ka kaasata Kõpu, Halliste ja Karksi kihelkonna. Või kombineerida mingi mix kahest variandist.
Ma tahaks ise osaleda kindlasti ehk matkal 1. (eelkõige) ja 2. Ma ei tea, kas ma sellele matkale ka jõuan ja kuidas need ajad olema hakkaksid, aga ahvatlev on küll. Kui organiseerima asud, siis küsi kindlasti üle, kas ma ka tulla saan