Peterburi kubermangu eestlased - kust saada lähemat teavet?

Vasta
valdo
Status: Eemal

Peterburi kubermangu eestlased - kust saada lähemat teavet?

Postitus Postitas valdo »

Tere,

kas kusagil on säilinud teavet Peterburi kubermangus alates 1880ndatest aastatest kuni 1940ndate aastateni elanud eestlaste kohta?

Täpsemalt huvitaks mind oma isapoolse suguvõsa, eriti aga vanaonu saatus, kes oli pärimuste kohaselt tsaariarmee lipnik ja hiljem ka ohvitser.

Vanaisa nimi oli August Praust; välja rännanud oli ta koos oma vanemate ja perekonnaga 1880ndate aastate lõpul Ambla kihelkonnast Lehtse mõisa maadelt. Ambla kihelkonna sünnimeetrika järgi (Saaga) on ta sünniaeg 28. aprill 1885. Hiljem Peterburi kubermangus ta sünniaeg paberites arvatavasti muutus, kuna isa mäletab mul hoopis teisi kuupäevi.

Esimse maailmasõja ajal oli ta Putilovi tehases sepp. Kusagil selle kandis ostis ta endale talumaa eestlastega asutatud suure Kargaloosa küla lääneservas Kikerino lähedal. Maa ostis ta muide lähedal asuvalt Kalitino mõisnikult (kes oli muide baltisakslane). Seal talus elas ta perega kuni Teise maailmasõja aegse evakueerimiseni 1943. aasta novembris. Ta suri 1960. aastal (enne minu sündimist) Eestis.

Eriti huvitaks mind aga tema vanema venna ehk minu vanaonu Jaan Prausti saatus, kes oli pärimuste kohaselt tsaariarmee lipnik ja ohvitser. Tema tegelik nimi (vähemalt Eestimaal enne väljarändamist) oli arvatavasti Kristjan, kuna vastav märge on Ambla kihelkonna sünnimeetrikas 17. aprillil 1883. aastal olemas. Jaani nime kandva Augusti venna kohta andmed mul (Saagas) puuduvad.

Ta olevat valinud sõjaväelase elukutse kusagil 1900ndate aastate algul. Oli osalenud 1904-05 Vene-Jaapani sõjas ja saanud seal aukõrgendust. Siis oli osalenud kõrgemas aukraadis (lipnik? allohvitser?) Esimeses Maailmasõjas, langenud seal vangi ning korraldanud salga vangide põgenemise Saksa või Austria tagalast. Selle eest oli ta saanud mingi aumärgi ja taas aukõrgendust, pärimuste järgi oli ta saanud tollal ohvitseriks. Hiljem (1919?) sattus ta Loodearmee koosseisu, kus oli võidelnud punaste vastu. Ta hukkus pärimuste kohaselt 1919. aastal lahingutes Jamburgi ja Opolje piirkonnas ning on maetud Opolje surnuaiale.

Eeltoodud teave võib olla moonutatud, sest tegu on mitme inimese suu läbi vahendatud informatsiooniga, mingeid dokumente ja fotosid säilinud ei ole.

Võib-olla oskab nt hr Kröönström leida mingi niidiotsa, olles uurinud eestlastest ohvitsere tsaariarmees?
Viimati muutis valdo, Teisipäev 14. November 2006, 15:38:11, muudetud 1 kord kokku.
Parimat,

Valdo Praust

mois@mois.ee
www.mois.ee
kroonstrom

Postitus Postitas kroonstrom »

Täpsemad andmed on olemas vaid Vabadussõjas osalnud ja pärast Vabadussõda Eestisse opteerunud ohvitseride kohta. Lisaks sadajkond I maailmasõjas ja Vene kodusõjas langenut ning paarsada isikut, kelle saatus on teamata (nende seas ka mõnikümmend Venemaa eestlast). Prausti nimelist mul kahjuks registris ei ole.
valdo

Postitus Postitas valdo »

Tänan vastuse ja teabe eest (kuigi seal just palju infot polnud ).
Parimat,

Valdo Praust

mois@mois.ee
www.mois.ee
Mailis Mölder

Postitus Postitas Mailis Mölder »

Siia teemasse sobib ehk viide artiklitele Akadeemias 5/2005 ja 4/2006, kus juttu eestlastest ohvitseridest Vene armees. Prausti nime seal küll ei ole, aga võibolla on abiks teistele, keda sama teema huvitab.
Tervitusega :)
Mailis
fred.puss
Kontakt:

Postitus Postitas fred.puss »

Vt teema kohta edasi siinsamas foorumis viewtopic.php?p=12602#12602

Fred Puss
Vasta

Mine “Endine Vene tsaaririigi territoorium”