Perenimede panemine

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Weltbach
Status: Eemal

Perenimede panemine

Postitus Postitas Weltbach »

Tere sugupuu uurijad
Mina olen jõudnud oma uurimistega 18. saj teise poolde. Koos perekonna nimedega(Weldbach) jõudsin nii kaugele, et Kaiaveres (Maarja-Magdaleena kihelkonnas) oli kolm nn. leibkonda:
1) Tannil Jaan
2) Tindimurrol Juhann
3) Joewäljal Jacob
Kõik said endale perenimeks Weldbach (ilmselt kohanime "jõevälja" järgi) aga seost ma nende kolme vahel veel leidnud ei ole.
Kas on võimalik, et erinevad pered said sama nime sama mõisa piirkonnas?
passer urbanus

Re: Perenimede panemine

Postitus Postitas passer urbanus »

reegel olevat olnud, et ühes mõisas said sama nime ainult sugulased. vigu tuli ka ette - väidetavalt viljandi kantis olla eksitud reegli vastu.

sõltuvalt varasaematest revisjonide / raamatute olemasolust võib nende leibkondade suguluse tuvastada või siis mitte.
avagula

Postitus Postitas avagula »

Ma lõin siin ühe mõisa kodanikud vahemikus 1700-1835 kokku ja leidsin 135 nime hulgas 5 paari nimesid, mis on pandud mittesugulastele, no mitte mingit sugulust ei leidnud... kasulapseks olemist ei saa küll täiesti välistada. Kaks paari viiest on pandud küll talu nime järgi, aga järgmistel pole mingit seost. (Otepää khk)
Ain Vagula
Vello

Postitus Postitas Vello »

Tere

Ma ei ole küll kursis Otepää khk. ürikutega ega sellega kui täiuslikud on andmed kuid siiski ei julgeks väita et ühe perekonnanimega iskud ei ole omavahel sugulased. Näiteks võin tuua enda perekonnanime paneku. Nimi pandi kolmele vennale kes olid erinevate talude peremehed. Samas pandi sama nimi ka ühe venna sulasele ja veel ühele mehele. Esmapilgul ei saanud aru miks oli sulane saanud peremehe nime. Kuid suurte raskustega selgus et peremehe onu oli abiellunud ja surnud enne nimede panekut. Tema naine abiellus uuesti ja suri samuti enne nimede panekut. Tema teine mees abiellus uuesti ja samas peres kasvasid ka esimese abielupaari kaks poega. Nimede panekul saidki need pojad oma suguvõsa nimed erinevalt oma võõrasisast ja võõrasemast. Reeglina ühes khk pandi sama nimi ikkagi sugulastele mis ei välista muidugi ka erandeid.

Vello
avagula

Postitus Postitas avagula »

Nimesid pandi ikka mõisate kaupa, mitte kihelkondade. Pole isegi teoreetiliselt mitte võimalik, et kõik näiteks Helme kihelkonna või siis Tarvastu kihelkonna Juhansonid olid omavahel sugulased...
Aga jah, ma kontrollisin veel kord üle oma väite ja 5-st 1 äratab kahtlust, olid uuesti abiellunud lese lapsed (tegelikult on selliseid mul rohkem, aga neid ma teadsin ja ei lugenud). On ka selliseid juhtumeid, kus lesed olid mõlemad ja mõlema lapsed eelmisest abielust said sama nime.
Ain Vagula
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”