Tekstiga hädas

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Kylli
Status: Eemal

Tekstiga hädas

Postitus Postitas Kylli »

Tere,

sattusin oma suguvõsauuringutega ootamatult maalt linna ja kohe olen hädas.
Üks minu esivanematest on tulnud linnast maale, Niguliste kiriku materjalidest leidsin üles ka tema sünnikirje, aga eriti palju targemaks see mind ei tee. Kirje siin:
Saaga TLA.31.1.35:20

Kirje nr. 6 all. Eesnimi Carl Wilhelm, perekonnanimi Peschel (seal Pöschel). Kas isa nimi võiks olla Gottfried, ema äkki Dorothea ja neiuna Simon? Mis võiks olla kirjutatud isanime ette?
Kuhu peaksin siit nüüd edasi vaatama? Taluperedes on süsteem lihtne, küla ja talu nimi on enamasti kõigil kirjetel juures, aga siit ei oska ma küll muud välja lugeda, kui kinnitust sünnikuupäevale, mida ma juba teadsin.

Lappasin seda sünnimeetrikat edasi (tegelikult tagasi) ja leidsin sellise kirje:
Saaga TLA.31.1.35:5
Kas nr. 49 all registreeritud Maria Emilie võiks olla sama pere laps?

Tänan ette, kui keegi vaevub algajat abistama.
Mari.Sarv

Re: Tekstiga hädas

Postitus Postitas Mari.Sarv »

Tere,

harjutan ka natuke veerimist:

isanime ees midagi sellist: der Vater ist der Gediener ...
ja siis ema selle abikaasa Dorothea, sündinud Simon

Teises kirjes oleks isa ametiks juskui Klubbendiener?

Marie Emilie paistab jah olevat samast perest, ema on Gottfriedi abikaasa Margar[eeta].

Ma otsiks selle peale, kas Margareeta mitte vahepeal ära surnud pole neil aastail ning Gottfried (näiteks tema õe) Dorotheaga pole abiellunud.

Tervit, Mari
Kylli

Postitus Postitas Kylli »

Aitäh veerimast,

pean piinlikkusega tunnistama, et nende saksakeelsete ametinimetuste tähendust ei suuda sellegipoolest tuvastada. Mingit sorti teener või teenija?

Taipasin alles pärast küsimuse postitamist vaadata sünniregistri taha otsa, kus on tähestikuline register. Peres on olnud veelgi lapsi, kokku siis viis. Kas on võimalik, et just selle minu esiisa sünni registreerimisel on tehtud ema nime märkimisel viga? Pere viiest lapsest esimese kolme puhul on ema Margaretha, siis ühel Dorothea (neiupõlve nimi sama) ja siis jälle Margaretha? Isegi üle- eelmise sajandi algul ei saanud ju elu nii huvitav olla, et kolm last saad oma naisega, siis ühe tema õega ja siis jälle oma naisega? :? Sünnidaatumite järgi võiksid nad küll sama ema lapsed olla.

Ma pole kahjuks Tallinna ajalooga eriti kursis. Kas ma saan ka lihtsalt selle fakti põhjal, et nad kuulusid Niguliste kogudusse, teha mingeid järeldusi pere seisuse, elukoha vms kohta? Tean seda, et nad pidid omama Saksa kodakondsust. Igatahes kõnealuse Carl Wilhelmi poeg oli pea sada aastat hiljem saksa kodanik.
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Vead kirikuraamatutes on täiesti võimalikud. Kui pole olemas mingeid tõendeid sellest, et too Gottfried abiellus vahepeal Dorothea nimelise naisega ja siis hiljem Margaretha nimelisega, siis võib lugeda seda ühte kannet suure tõenäosusega vigaseks.

Niguliste kirik oli algselt saksa kaupmeeste kirik. Võib arvata, et tema kogudus säilis läbi ajaloo suuresti saksa kogudusena. 19. sajandi algupoolel siiski ei olnud olemas institutsiooni "Saksa kodakondsus", kuivõrd polnud olemas Saksa riiki. See, mida preagu tunnema Saksamaana, oli siis killustatud sadadeks vürsti- ja hertsogiriikideks. Saksa Reich tekkis mõnevõrra hiljem.
Katrin H.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”