Roostes saksa keel
-
katrin.kimmel
- Status: Eemal
Roostes saksa keel
Tere!
Mis informatsiooni annab järgnev lehekülg meetrikaraamatust? Saaks need tulbad lõpuks selgeks, saab ehk midagi veerimisel aluseks võtta.
Saaga EAA.1224.1.37:208?184,1091,1977,59,0
Katrin
Mis informatsiooni annab järgnev lehekülg meetrikaraamatust? Saaks need tulbad lõpuks selgeks, saab ehk midagi veerimisel aluseks võtta.
Saaga EAA.1224.1.37:208?184,1091,1977,59,0
Katrin
See on surmameetrika. Veerud on järgmised
1. Jrk nr
2. Surmapäev ja kellaaeg
3. Matmise päev ja kellaaeg (siin on valdavalt lühend Mitt, st keskpäev)
4. Surnu elukoht ja nimi
5. Surnu sünnikoht
6. Vanus
7. Meessoost isikute märge
8. Naissoost isikute märge
9. Perekonnaseis
10. Surmapõhjus
11. Märkused
1. Jrk nr
2. Surmapäev ja kellaaeg
3. Matmise päev ja kellaaeg (siin on valdavalt lühend Mitt, st keskpäev)
4. Surnu elukoht ja nimi
5. Surnu sünnikoht
6. Vanus
7. Meessoost isikute märge
8. Naissoost isikute märge
9. Perekonnaseis
10. Surmapõhjus
11. Märkused
Des Todes - surma
Monat und Tag - kuu ja päev
Stunde - tund
Des Begräbnisses - matmise
...
Järgmine pikk jutt - surnu risti- ja perekonnanimi, seisus, aste või elukutse, laste puhul kõik seesama vanemate kohta, all veel alalahter elukoha kohta
Teisel leheküljel:
Surnu sünnikoht
Surnu vanus
Kaks järgmist veergu - isane või emane
Edasi, perekonnaseis, vallaline, abielus, lesestunud või lahutatud
Haigus või surma viis
Üldised märkused
Monat und Tag - kuu ja päev
Stunde - tund
Des Begräbnisses - matmise
...
Järgmine pikk jutt - surnu risti- ja perekonnanimi, seisus, aste või elukutse, laste puhul kõik seesama vanemate kohta, all veel alalahter elukoha kohta
Teisel leheküljel:
Surnu sünnikoht
Surnu vanus
Kaks järgmist veergu - isane või emane
Edasi, perekonnaseis, vallaline, abielus, lesestunud või lahutatud
Haigus või surma viis
Üldised märkused
-
katrin.kimmel
Aitäh!
Kas keegi loeb välja surma põhjuse? Ja perekonnaseisu? Minu arvates seal kirjas ainult sigrimigri.
Aa, ja kas vanuseks tõesti 38? See ei läheks kuidagi kokku minu praeguste andmetega. Või äkki lugesin valesti välja?
Link sama mis esimeses postituses, kõnealune ära märgistatud ka.
Aitäh veelkord!
Kas keegi loeb välja surma põhjuse? Ja perekonnaseisu? Minu arvates seal kirjas ainult sigrimigri.
Aa, ja kas vanuseks tõesti 38? See ei läheks kuidagi kokku minu praeguste andmetega. Või äkki lugesin valesti välja?
Link sama mis esimeses postituses, kõnealune ära märgistatud ka.
-
Riina.Kallas
-
katrin.kimmel
-
katrin.kimmel
Oskate äkki ka öelda, mis epideemia seal lahti läks, et korraga 3 Kangusti nimelist ära suri?
Ja kuidagi ei saa aru ka selle teise Kangusti eesnimest. Esimene Aleksander, kolmas Joosep, aga teine oleks üldse nagu väikese tähega.
Saaga EAA.1224.1.36:264?859,1060,1239,334,0
Ja selline küsimus ka veel, et kui levinud see oli, et üks mees abiellus 3 korda? Kas ainult siis kui lesestus või ka lahutati palju? Ma olen leidnud juba 3 abielu sissekannet ja oi oi kui palju lapsi (kahjuks küll enamus noorelt surnud) aga jah, laste jaotamine emade vahel on suhteliselt keeruline hetkel.
Aitäh!!
Katrin
Ja kuidagi ei saa aru ka selle teise Kangusti eesnimest. Esimene Aleksander, kolmas Joosep, aga teine oleks üldse nagu väikese tähega.
Saaga EAA.1224.1.36:264?859,1060,1239,334,0
Ja selline küsimus ka veel, et kui levinud see oli, et üks mees abiellus 3 korda? Kas ainult siis kui lesestus või ka lahutati palju? Ma olen leidnud juba 3 abielu sissekannet ja oi oi kui palju lapsi (kahjuks küll enamus noorelt surnud) aga jah, laste jaotamine emade vahel on suhteliselt keeruline hetkel.
Aitäh!!
Katrin
Uuritavad nimed: Kangust, Hytti, Kimmel, Lepni, Prun, Veintrop, Kaaman
Hm, selle kirje all on ju näha, et surma sissekanded on tehtud tagantjärele, vahemikus august 1853 kuni veebruar 1854.
Tol ajal jah, mehed abiellusid täpselt nii palju kordi kui neil naisi ära suri (haigused, sünnitused jms) ja vastupidi kah. 3 ja 4 pole just ülearu tavaline, aga täitsa kohatud ja olemas, mõlema soo puhul.
Tol ajal jah, mehed abiellusid täpselt nii palju kordi kui neil naisi ära suri (haigused, sünnitused jms) ja vastupidi kah. 3 ja 4 pole just ülearu tavaline, aga täitsa kohatud ja olemas, mõlema soo puhul.
-
katrin.kimmel
-
katrin.kimmel
Teine surnu on Joosepi naine An Kangust.
Selleaegsete sündide-surmade-abielude kanded on dubleeritud ja kui ühest allikast aru ei saa, siis tihti aitab võrdlemine teise allikaga. Näiteks surmad on kirjas nii aastaraamatus (meetrikaraamat) kui ka eraldi surnute raamatus (surmameetrika).
Saaga EAA.1224.1.233:99?740,1466,322,64,0
Aleksander on surnud düsenteeriasse (Ruhr), Annil ja Joosepil on olnud mingisugune põletik (Entzündung).
Selleaegsete sündide-surmade-abielude kanded on dubleeritud ja kui ühest allikast aru ei saa, siis tihti aitab võrdlemine teise allikaga. Näiteks surmad on kirjas nii aastaraamatus (meetrikaraamat) kui ka eraldi surnute raamatus (surmameetrika).
Saaga EAA.1224.1.233:99?740,1466,322,64,0
Aleksander on surnud düsenteeriasse (Ruhr), Annil ja Joosepil on olnud mingisugune põletik (Entzündung).
Katrin H.
-
katrin.kimmel