Jälle abi väljalugemisel-arusaamisel

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
kristiina v.
Status: Eemal

Jälle abi väljalugemisel-arusaamisel

Postitus Postitas kristiina v. »

Ei saa kohe kuidagi päris ise hakkama... :cry:

Saaga EAA.3150.1.671:119

Esiteks olen uhke enda üle, sest siiani oli see haru (minu vanaema ema vanemad) minu jaosk täiesti mõistmatu - mitte kuidagi midagi ei leia... nüüd vähemalt oma vanavanema vanemate nimed teada ( Jaan ja Liisa) :lol: :lol: :lol:

Küsimus ise selline - mõningaid asju loen välja ja mõningaid mitte:

Leena Kondi (kelle mõlemad vanemad on surnud) on sünd Vas(s)ulas 1889.a. ja leeris käinud 1906 (võnnus?)
Ülamärkena toodud Jaan Iwanson on tema (tulevane) abikaasa - kas esimene sõna seal tähendabki "abielluma" ? ei suutnud sealt kuidagi verhairatet (vms) välja lugeda... abiellumise aasta seega 1910...

Ülejäänud märkused arusaamatud ...

Ja lisaküsimus veel - miks on Leena Kondi täiesti üksinda kirjas? Kas see tähendab, et ta elas üksi?

olen igati tänulik ette igasuguse abi eest...
ei ole tulevikku ilma minevikuta...!!
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Tere,
see dokument on faktiliselt kirikutäht Võnnust 17.10.1910. Sellega Leena on ilmselt Võnnust Tartu Peetri kogudusse ümber kolinud ja seal abiellunud. Hiljem on pastor täiendanud et Leena on 31.10.1910 laulatatud, cop(uliert). Leena oli konfirmeeritu Võnnus 11.5.1906 ja käinud armulaual viimati 16.12.1907.
kristiina v.

Suured tänud... Tänu teie märkusele, et Leena on tulnud Võnnust
otsisin nüüd natuke Võnnu kirikuraamatutest...ja leidsin sellise lehekülje (kusjuures olen seda raudselt varem ka vaadanud, aga pole suutnud asju enda jaoks kokku viia):

Saaga EAA.3172.1.112:212?311,571,501,147,0

Mul tekib tunne, et see Jaan koos abikaasa Liso(a)-ga võivadki olla eelmises lingis Leena surnutena märgitud vanemateks... Sünniajad nagu klapiks. Eks uurin-puurin edasi veel...

Küsiks siin natukene targematelt (kuna ma algajana väga nende kirikuraamatute ülesehitust ei tunne), kas on siinkohal tegu kolme koos elava põlvkonnaga?
Isa Jaan Kondi (abikaasa Lenaga), kellel pojad Mihkel (abikaasa Mari) ja Jaan (abikaasa An) ning omakorda elasid nendega koos ka Mihkli poeg Jaan (oma naise Losoga) ning ka ülejäänud Mihkli pojad-tütred...

Jaani ja Liso taga lehe paremal ääres on ka mingi märkus, mis tundub tähtis olevat... Kuna nad maha tõmmatud, siis kas on nad kusagile mujale läinud?
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Jah, leheküljel on küll kolm põlve, aga see ei tähenda, et need kõik koos elasid - ainult et nemad on sugulased, Jaan ja Lena Kondi pojad ja nende pered Võnnus.

Ilmselt on Jaan ja Liso Kondi 1883 Võnnust mujale läinud. Sellesse viitab ka et nad oli seal viimati 1882 armulaual käinud. Nad oli kirikutähe saanud, aga kahjuks ei märkusest saa enam aru; ehk viitab see Tartu poole.

Leena Kondi kirikutähe järgi ta sündis 1889 Vasulas, siis Tartu-Maarja kihelkonnas. Ehk on võimalik sealt tema sünnikanne ja vanemad leida?
kristiina v.

Aitäh Kristi :D
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”