Köster? Cristian Friedrich Koltrian

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
ebemann
Status: Eemal

Köster? Cristian Friedrich Koltrian

Postitus Postitas ebemann »

Paluks tölkeabi, sönad pärast peigmehe nime järel olevat koma, ei saa kahjuks midagi tema iseloomustusest aru

Braut: Jungfrau Anna Cristina Lehmwald, xxxx? Otto Reinwaldi Tochter

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,948,297,0

P.S. Köster Koltrian ristis mu abieluväliselt sündinud v.v.vanaisa, kelle isanimeks oli ka Friedrich pandud. Mine tea, neid aegu, ammuseid ja väikse koha peal!
Suured tänud ette!
Assar
Kontakt:

Re: Köster? Cristian Friedrich Koltrian

Postitus Postitas Assar »

ebemann kirjutas:Paluks tölkeabi, sönad pärast peigmehe nime järel olevat koma, ei saa kahjuks midagi tema iseloomustusest aru

Braut: Jungfrau Anna Cristina Lehmwald, xxxx? Otto Reinwaldi Tochter

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,948,297,0

P.S. Köster Koltrian ristis mu abieluväliselt sündinud v.v.vanaisa, kelle isanimeks oli ka Friedrich pandud. Mine tea, neid aegu, ammuseid ja väikse koha peal!
Suured tänud ette!
XXXX = des vorliegenden? Huckaschen Amtsmann

Peigmehe nime järel:
Cantor und Küster hierselbst, Stückermeister???? des Fellinschen Schumacheramts und dortiger Bürger.

Kantor ja köster Paides, mingi ...meister Viljandi kingseppade ametis ja sealne kodanik. Ma nüüd ei tea, kas ta ise kingsepp oli, aga justkui oli selle ametiga oma ametilt seotud. Jään praegu hätta.

Viljandi kodanikest on eelmise sajandi alguses ka raamat ilmunud. Sealt saaks rohkem infot.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
ebemann

Postitus Postitas ebemann »

Suur tänu!
Väga kummaline kooslus, aga kingsepp oli vist sel ajal lugupeetud ja sissetoov amet, kui lugeda ja kirjutada oskas, siis vöib olla lisateenistus oli selgi ajal vajalik.
Tema naise isa kohta on kirjutatud, et Otto Rheinholdt Lehmwalt, Tamse küla körtsist, Huukse möisa endine teener, abiellus aasta hiljem mingi Anno-ga, kes oli Pilar von Pihlau proua ümmardaja Paides ja önsa wana körtsi Juhhani tütrega Ottikult. Nii, et körtsmikud, köstrid ja kingsepad ühes peres.
Assar
Kontakt:

ebemann kirjutas:Suur tänu!
Väga kummaline kooslus, aga kingsepp oli vist sel ajal lugupeetud ja sissetoov amet, kui lugeda ja kirjutada oskas, siis vöib olla lisateenistus oli selgi ajal vajalik.
Tema naise isa kohta on kirjutatud, et Otto Rheinholdt Lehmwalt, Tamse küla körtsist, Huukse möisa endine teener, abiellus aasta hiljem mingi Anno-ga, kes oli Pilar von Pihlau proua ümmardaja Paides ja önsa wana körtsi Juhhani tütrega Ottikult. Nii, et körtsmikud, köstrid ja kingsepad ühes peres.
Kingsepp linnakodanik pidi olema üldiselt kõrgest soost (kuid mitte aadlisoost tavaliselt siiski), ainult väga harva oli eestlane. Ta pidi olema teinud meistrieksami andnud kodaniku vande ja maksnud mingisugused maksud, omas seejärel õigust omada linnas töökoda konkreetsel juhul kingsepa töökoda ja selle ning õpipoisse pidada.

Igal juhul kirjutada sellised inimesed üldreeglina oskasid. Aga ma ütlen veelkord, ma ei tea kas ta ametinimetus oli Stückermeister vms. (kui Schüstermeister siis kingsepp), ma pole kindel mis see tähendab. võib olla oli ta mingi ametnik kingseppade tsunfti juures. Kingsepad linnas pidid kõik tsunfti liikmed olema, muidu polnud ka õigust töötada.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Võib-olla saab selle Stückmeister-i tähenduse siit teada:
http://de.wikipedia.org/wiki/Stückmeister
Katrin H.
Assar
Kontakt:

Katsa kirjutas:Võib-olla saab selle Stückmeister-i tähenduse siit teada:
http://de.wikipedia.org/wiki/Stückmeister
Ühesõnaga selline tegelane, kes oma sellidele tükitöö alusel palka maksis, kui ma nüüd õigesti aru sain.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Näib nii jah.
Katrin H.
Kalmerm

Postitus Postitas Kalmerm »

Christian Friedrich Kolterjahn, kingseppmeister (Schuhmachermeister), sai Viljandi linna kodanikuks 22. augustil 1812. Viljandi kodanikeraamat 1728-1889
(Jahresbericht der Felliner literarischen Gesellschaftt für die Jahre 191–1917. Fellin, 1918. Beilage: Georg von Freymann. Urkunden und Aktenstücke aus dem Fellinschen Stadtarchiv 1481–1783. Nr 27, Felliner Bürgerbuch, begonnen 1728 fortgeführt bis zum Jahre 1889. Lk 87.)
Raamatus märgitud 541 linnakodaniku hulgas on ka teine Kolterjahn:
Johann Kolterjahn, pagarimeister, kodanik 9. juunist 1784, (lk 79)
Kolterjahnid olid ilmselt pärit Preisimaalt Pommerist, sest seal oli see nimi siis ja hiljem kõige levinum.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”