Kirikuraamatutest väljalugemine üldiselt

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
kypa
Status: Eemal

Kirikuraamatutest väljalugemine üldiselt

Postitus Postitas kypa »

Oskab keegi seletada kirikuraamatute kohta (sünnid-surma-abielumeetrika). Ma olen neid vaadanud, aga seal on kõik kokku kirjutatud ja ma ei mõista neid. Kas nendes on ka mingi kindel järjekord, kus on kirjutatud sündidest või surmad, või seal kõik läbisegi.
Kalmerm

Postitus Postitas Kalmerm »

Sündide ja ristimiste, abielude ja laulatuste, surma- ja matmisteregistreid ehk meetrikaid peeti igaühte ikka eraldi vastavaste sündmuste toimumise ajalises järjekorras. Väiksemaid kõrvalekaldeid võib esineda. Kui sünni- abielu- ja surmaandmed perede kaupa koos on siis on ilmselt tegemist koguduste personaalraamatutega.
Meetrikaraamatuid peeti kuni 1832. aasta kirikuseaduse jõustumiseni (1834) suhteliselt vabas vormis, nagu iga pastor paremaks pidas. Sellepärast pole siin väga üleüldiste selgituste jagamine ilmselt mõttekas, vaid rääkida tuleks konkreetsest kogudusest ja ajast, millal meetrikaraamatut peeti.
Ulvi Lepplaan

Postitus Postitas Ulvi Lepplaan »

Arukas on enda jaoks enamkasutatavate raamatute kohta sisukord koostada. Seda nii aastate kui sündmuste osas. Mõnes vanemas raamatus on tõesti alguses sünnid, siis laulatused ja leerid ning lõpuks surmad.
Ulvi.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”