Taas üks patustamise probleem

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Arvi Sepp
Status: Eemal

Taas üks patustamise probleem

Postitus Postitas Arvi Sepp »

Tere!

Taas tekkis arusaamatus ühe pattulangemise asjus.
Saaga EAA.1263.1.406:258
Mis on kirjutatud selle lehe 9. ja 10. real? Kas Karl Raag on tunnistatud patukotiks?
Ette tänades
Arvi Sepp
Assar
Kontakt:

Re: Taas üks patustamise probleem

Postitus Postitas Assar »

Arvi Sepp kirjutas:Tere!

Taas tekkis arusaamatus ühe pattulangemise asjus.
Saaga EAA.1263.1.406:258
Mis on kirjutatud selle lehe 9. ja 10. real? Kas Karl Raag on tunnistatud patukotiks?
Ette tänades
Arvi Sepp
Pead ma ei anna, aga äkki on ta Karl Raagiga lihtsalt abiellunud.
See muidugi ei välista ka patu tegemist eelnevalt, kuid otsest kinnitust ma nagu sellele faktile ei märganud. Parandagu mind teised, kui ma nüüd puusse panin!
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Kas ta mitte õigeusku ei läinud? Gefallene võib "langemist" teise usku pöördumise mõttes ju tähendada. Ja kas mitte see sigrimigri seal rea lõpus ei sisalda sõna griech...? Ehk siis abiellus õigeusklik Will(em) Karl Raagiga. EAÕK Rannu koguduse meetrikatest sellist abielu silma ei hakanud, kuid tasuks ehk naaberkogudustest otsida?

Pattu tegi see Ann sellegipoolest, paistab, et 15. veebr 1902 sündis tal abieluväline laps Helmi. Ma ei tea, aga minu mõningate kogemuste kohaselt seda asjaolu eraldi sõnaga "langenu" ei toonitatud. Usutunnistuse mõttes polnud see ju "langemine".
Katrin H.
Arvi Sepp

Sellega on nii, et sellesama vallaslapsena sündinud Helmi tütar ei tea vanaema abielust midagi, ega tea midagi ka "vanaisast", teab vaid, et ema oli vallaslaps. Nende esivanemaid otsides leidsin selle personaliraamatu kande, kus figureerib Karl Raagi nimi. Küsimus ongi nüüd selles, kas teda saab vanaisaks lugeda. Mitmes muus raamatus on Karl Raagil küll naine, kuid mitte Helmi.

Lugupidamisega Arvi Sepp
Arvi Sepp

Nüüd ma ise puterdasin, Helmi ei saanudki ta naine olla, kui siis Ann. Aga praegu just lehitsen üht raamatut, kust nähtub, et Raagid (vähemalt osa), olid õigeusklikud. Siit ehk midagi veel leian.
marvi meriniit

Postitus Postitas marvi meriniit »

Vasakust osast loeb välja: will Karl Raags Frau werden, sellest tulenevalt pakuks paremal viimaseks sõnaks heiraten - will Karl Raag griesch heiraten

Pakun et abielu tuleks õigeusu alt otsida, aga kas naise soovid ka täitusid, seda sellest raamatust ei nähtu
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

marvi meriniit kirjutas:Vasakust osast loeb välja: will Karl Raags Frau werden, sellest tulenevalt pakuks paremal viimaseks sõnaks heiraten - will Karl Raag griesch heiraten

Pakun et abielu tuleks õigeusu alt otsida, aga kas naise soovid ka täitusid, seda sellest raamatust ei nähtu
gefallen on abieluga perekonnaseisuga seotud lahtrisse kirjutatud. Kuigi see alati määrav pole, võib oletada, et ta oli siiski pattu langenud. Aga igal juhul tundub, et ta oli langenud mõlemas mõttes niikuinii ja mida kirjutaja silmas pidas pole seetõttu isegi oluline.

Kui vaadata märkuste lahtrit siis seal on Karli ees mingi ebamäärane tindiplekk, mille põhjal võiks ehk järeltada ka sõna Witt. ehk siis Karl Raagi leseseisust. aga igal juhul abielu tuleb vist küll õigeusu kirikust otsida.

... ja kas mitte Gefallen! alla pole kirjutatud, et An oleks nagu Karl Raagile juba neljas naine!?
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”