Abi väljalugemisel

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Kaspar
Status: Eemal

Abi väljalugemisel

Postitus Postitas Kaspar »

Oleks vaja abi väljalugemisel.
Ise saan nii palju aru, et sünnib poeg, nimeks saab Juhhan. Aga just isa eesnime esimene osa. Number 109 all.
Meetrikaraamat 1854-1863

Aitäh,
Kaspar
Mardo Margumets
Kontakt:

Postitus Postitas Mardo Margumets »

isa on siis Kerneri Josep Steinberg ja ema Leno
Kaspar

Aitäh selle eest, aga uus mure.

Siin personaalraamatus on näha mahatõmmatud joone alt, et tema isa on sündinud 27.2.1829 Kappo's(Kapus) aga ma ei leia sünnimeetrikast sisse kannet. Ema oma (Leno) leidsin aga ülesse. Ehk siis kuidas või kust isa sünni sissekanne leida?
Personaalraamat

Teine mure oleks väljalugemisega. Millesse on surnud sissekanded nr 369,370, 388?
Surmameetrika

Aitäh :)
Viimati muutis Kaspar, Kolmapäev 07. Jaanuar 2009, 19:43:01, muudetud 1 kord kokku.
Esivanemate jälgedel ...
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Kaspar kirjutas:Aitäh selle eest, aga uus mure.

Siin personaalraamatus on näha mahatõmmatud joone alt, et tema isa on sündinud 27.2.1829 Kappo's(Kapus) aga ma ei leia sünnimeetrikast sisse kannet. Ema oma (Leno) leidsin aga ülesse. Ehk siis kuidas või kust isa sünni sissekanne leida?
Leeris on ta käinud ja laulatatud St.MM ehk St. Maria-Magdalena. Ma soovitaks sealt ka otsida. Äkki leiab sealt. Koeru ju väga kaugel pole ka.
Kaspar kirjutas: Teine mure oleks väljalugemisega. Millesse on surnud sissekanded nr 369,370, 388?
Surmameetrika
369 ja 388 on surnud sarlakitesse ja 370 sellesse samasse, mis 369.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Kaspar

Assar kirjutas:
Kaspar kirjutas:Aitäh selle eest, aga uus mure.

Leeris on ta käinud ja laulatatud St.MM ehk St. Maria-Magdalena. Ma soovitaks sealt ka otsida. Äkki leiab sealt. Koeru ju väga kaugel pole ka.
Leeritamise leidsin Koeru koguduse leerinimekirjast. Leerilaste nimestik
Eks ma uurin korra veel neid Koeru koguduse sünninimekirju. Ehk jäi kahe silma vahele, sest seal olev Sünni- surma ja abielumeetrika raamat on mõnusalt segane. Aastad hüppavad edasi tagasi.

Aga aitäh ikkagi :)

//Või mõtlesite Maarja-Magdaleena kogudust mis on koerust linnulennult ~60km Tartu poole?
Esivanemate jälgedel ...
Kaspar

Kammisin Koeru koguduses sünni-, abielu- ja surmameetrika raamatu läbi (EAA.1236.1.152), aga sealt ei leidnud otsitava- Josep Steinberg-i sünnisissekannet.
Onomastika lehelt sain aru, et nimepaneku ajal polegi Koeru kihelkonnas kellelegi sellist perekonnanime pandud.
Mõtlesin, et igaks juhuks vaata neisse lähedal asuvatesse kus on pandud ja leidsin peaaegu sobiva sissekande Väike-Maarja koguduse sünni-, abielu- ja surmameetrika raamatust. 1821-1923

Ainuke mure on see, et Koeru koguduse personaalraamat 1851-1870 väidab sünniks 27.02.1829, Väike-Maarja sünnisissekanne on aga 27.03.1829. Üks erinevus on veel see, et Personaalraamatus on sünnikohaks Kappo(Kapu) aga sünnisissekanne on Kappo-Rettifer (Kapu-Rettisvere).

Mida mõni targem ja kogenum uurija kostaks selle peale? Lisaks, ehk keegi teab, kus see Rettisvere asub? Idee pooleks peaks siis, kuskil Kapu lähedal asuma? Ja kas on võimalik, et tegu on selle sama isikuga (Josep Steinberg)?
Esivanemate jälgedel ...
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Tere,
võimalik, et personaalraamatus on kirjaviga, see on ju 30 aasta hiljem varasemist dokumenteist kopeeritu.
Rettisfer on küla Kapu mõisa all Koerus. Minu silmaga on seal a.1834 revisjoni ajal üks Joseph, 4-aastane, Johani poeg:
Saaga EAA.1864.2.VIII-152:328.
Kaspar

Kirsti Ervola kirjutas:Tere,
võimalik, et personaalraamatus on kirjaviga, see on ju 30 aasta hiljem varasemist dokumenteist kopeeritu.
Rettisfer on küla Kapu mõisa all Koerus. Minu silmaga on seal a.1834 revisjoni ajal üks Joseph, 4-aastane, Johani poeg:
Saaga EAA.1864.2.VIII-152:328.
Aitäh vastuse eest.

Et siis ikka peaks olema see sünnisissekanne see, mida mina otsin? Lihtsalt see revisjonis ei ole perekonnanime, mis seal sünnisissekande juures nagu on? Ühesõnaga kumba peaks rohkem uskuma?
Ja ega te umbes öelda ei oska, kus kandis see Rettisfer asuda võiks(Tallinna poole, Koeru poole, Tartu poole või Väike-Maarja poole)?
Esivanemate jälgedel ...
Kirsti Ervola

Raskeid küsimusi. . .

Kui see Väike-Maarja meetrika 27.3.1829 sündnud on ainukene sobiv, Kapust pärit olev Juhhani poeg Joseph, keda on võimalik Koeru või Väike-Maarja sünnimeetrikast leida, on see meetrika sissekanne minu arvates usutavam kui personaalraamatus olev kuupäev. - Ja vabandust ebaõnnestune lahutamise tõttu :oops: . Personaalraamat on teadagi ainult paarkümmend aasta Josephi sündimise pärast kirjutatu.

Minu arvates 1829 meetrika ja 1834 revisjoni märkused pole väga erinevad. Revisjonis Josephi isa on Müller; Josephi sünnikannest loen välja et tema isa oli Moeldri Johann, ehk siis mölder? Arvatavasti Joseph oleks siiski Steinberg-nime otse võtnud (või saanud).

Ajalooarhiivi Kupits-kaardiserverilt leisin Rettiswere küla, natuke Koeru ja Väike-Maarja piiri idapoolelt, Ao mõisa lähedalt. Võib-olla et kihelkonna- ja koguduste piirid oli sellal erinevad. Pole mitte sugugi kindel et see on õige, aga Rettiswere küla oli siis Kapu mõisa halduses (1834 revisjonis Saaga EAA.1864.2.VIII-152:325), aga ilmselt Väike-Maarja koguduse poolel. Ja sellepärast oleks Josephi sünnikanne Väike-Maarja meetrikas. - Loodan et targemad parandavad, kui teooria läks luhta!
Kaspar

Aitäh jällegi :)
Ei oskagi midagi kosta. Keegi teine pole ka rohkem midagi osanud arvata.

Lihtsalt seal sünnimeetrikas on nimi klapib, kuupäev ja aasta klapivad (kuu ei klapi), vanemate nimed klapivad sünnikoht ka peaaegu.
Kui sünnimeetrika ja revisjon klapiks siis peaks ju revisjonis olema nad ka Steinberg-i nimega või ma eksin? :roll:

Lisaks siis Rettisvere/Rettisfer peaks tänavpäeval olema Räitsvere. Sellisele järeldusele jõudsin kaarti vaadates.

//lisa:
Kui vaadata 1835a Koeru kihelkonna nimepaneku raamatut. Siis siit vastab teie pakutud Mülleritele sissekanne nr 41. Aga nimi oleks nagu Teinberger, mis ei sobiks nagu hästi. Muidugi vb targematel ka selle jaoks seletus.
Esivanemate jälgedel ...
Kirsti Ervola

Noh muud ei oska ütelda, kui et minu arvates see Teinberger on ainult nime murdeline vorm.
siirite

Postitus Postitas siirite »

Steinberg = Teinberg 99,99% minu arust. See on väga väike viga. Meetrikas toimub hullemaidki muundumisi... :?
Kaspar

siirite kirjutas:Steinberg = Teinberg 99,99% minu arust. See on väga väike viga. Meetrikas toimub hullemaidki muundumisi... :?
Teinbergi asemel siiski Teinberger. Äkki mõni targem oskaks veel mõtteid avaldada.

Üks küsimus, kui perekonnanimed pandi 34-35, siis kuidas sünnimeetrikas oli lapsel juba perekonnanimi?
Esivanemate jälgedel ...
Tiiu Høvik

Postitus Postitas Tiiu Høvik »

Ainuke mure on see, et Koeru koguduse personaalraamat 1851-1870 väidab sünniks 27.02.1829, Väike-Maarja sünnisissekanne on aga 27.03.1829. Üks erinevus on veel see, et Personaalraamatus on sünnikohaks Kappo(Kapu) aga sünnisissekanne on Kappo-Rettifer (Kapu-Rettisvere).
Josep on 27.02 sündinud ja 3 märtsil ristitud. Eelsmisel lehel on seda parem näha et vebr. lõppupool sündinud lapsed on märtsis ristitud.

Terv.

Tiiu
Kaspar

Tiiu Høvik kirjutas:
Josep on 27.02 sündinud ja 3 märtsil ristitud. Eelsmisel lehel on seda parem näha et vebr. lõppupool sündinud lapsed on märtsis ristitud.

Terv.

Tiiu
Aitäh, kuidas ma küll seda varem ei märganud :roll:

Aga nüüd nime kohapealt. Kas selline viga on "mõistetav" seal hinged revisjonis, et Steinberg-i asemel kirjutati Teinberger.

Veel suur aitäh :)
Esivanemate jälgedel ...
maidu.leever
Kontakt:

Postitus Postitas maidu.leever »

Nimed võivad küll muutuda. Vigala kandis on näiteks kõik -berg lõpulised muutunud -berk lõpulisteks jms.
Loomulikult tuleb jälgida erinevaid allikaid, et kas ikka on tegu samade inimestega.
Kaspar

Aitäh :) Tundub küll, et need klapivad. Nädalavahetusel saab selle kohta ehk lisainformatsiooni vanematelt inimestelt.

Aga selline küsimus:

Kerneri Josep Steinberg
Kas see Kerneri on liignimi või mida see näitab/tähendab (Ühel lehel ütleb, et see on amet/seisus, aga ma tahaks rohkem teada)? Juhul kui sel on üldse tähendus :roll:

Aitäh!
Esivanemate jälgedel ...
Kaspar

Koeru kihelkonna hingeloendid; EAA.1864.2.VIII-152; 1834

Sealt sissekanne nr.41.
Saan aru et on kuus poega: Johann, Carl, Maddis, Michel, Joseph, Tönno.
Lisaks mõistan, et kõige parempoolne riba peaks olema vanus.

Aga kõik muu on selgusetu, ehk keegi tutvustaks või seletaks. Et mis andmed on seal ribas kus esimeseks numbriks 29. Ning kes on need teised inimesed seal- mingid sulased? Ja teisel lehel on naised, mis seal kirjas on?

Aitäh,
Kaspar
Esivanemate jälgedel ...
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

29-ga algavas tulbas on vanus eelmise, 1816. a. revisjoni ajal või märkus selle kohta, kus antud isik selle revisjoni ajal oli. Lapsed, keda eelmise revisjoni ajal veel sündinud polnud, tähistab sõna "neugeboren". Viimane, Jürri, Ugatoma Jaani p. on talusse tulnud 1832. a. Tammiku mõisast, Järgmises tulbas on märkused selle kohta, millal ära läinud, antud juhul siis poeg Johann on võetud nekrutiks 1830. a.

Tõnno Hansu p. ja Juhhan Hanso p. kohta pole kirjutatud, kes nad seal talus on, võib arvata, et sulased. Nad võivad, kuid ei pruugi olla sugulased talu nö. põhiperega. Paremal on talu naissoost elanikud, kes kelle naine (Weib) või tütar (Tochter) on.
Katrin H.
Kaspar

Aitäh!

Aga kohe järgmine küsimus. Üritan võimalikult hästi seletada.

Nimelt tean kindlalt kus talus on sündinud teatud isikud (1880datel). Samuti on näha juba, et nende vanaisa sureb seal talus. Hingeloendites on aga seal talus teised inimesed. Jutt käib siis Siniaugu(Sinniaugo) talust.
Kümnenda hingerevisjoni leht, kus seal talus elavad teised inimesed.
Surmameetrika aastal 1864 ja sealt sissekanne nr. 30

Ehk tahaksin teada, kust võiks leida infot ümberasumisest sinna tallu vms.

Loodetavasti sai piisavalt selge :)

Aitäh,
Kaspar
Esivanemate jälgedel ...
Kaspar

Keegi oskab sellega aidata? :roll:
Esivanemate jälgedel ...
Katsa

Aga kus nende "teatud isikute" esivanemad (mh. ka see vanaisa) viidatud hingeloendi ajal asuvad?
Katrin H.
Kaspar

Kappo Rettisferis asuvad nagu ma aru saan, aga talu vms ei tea. 1834 Hingeloendis nimega Müller, sissekanne 41. Üleval pool peaks link ka sinna olema.
Aga lihtsalt seal Sinniaugo talus on varasemalt teiste nimedega inimesed.

Lihtsalt ma tean et Alfred Josep (1884), Rudolph Eduard(1886), Woldemar Johannes(1888) on sündinud kindlasti Sinniaugo talus. Ja nende isa(Juhhan) peaks ka sealt pärit olema, sest tema isa (Josep/Joseph) on surmameetrikas nimega: "Sinniaugo Josep Steinberg" aastal 1864 siis.

Loodetavasti sai piisavalt selgelt.
Esivanemate jälgedel ...
Katsa

See Müller ei ole nimi, vaid ametinimetus - mölder, ma arvan.

Josepi koos naise Leno ja kahe tütre - Anna ja Julaga leiab 1858. a. revisjonis mõisarahva alt:
Saaga EAA.1864.2.X-244:305?386,1480,2019,199,0
Need kaks last ning järgnevad lapsed on kirjas ka pers. raamatus:
Saaga EAA.1236.1.189:175?1593,577,387,185,0

Kui hoolega vaadata, siis ega need Sinniaugu talu Graubergid nii väga võõrad polegi, sest Leno Steinberg (kellest ma oletan, et ta on Josepi venna Maddise lesk - aga seda peab kontrollima) abiellub 1859. a. Siim Graubergiga:
Saaga EAA.1236.1.189:175?764,731,252,124,0

Rohkemat siit välja ei loe. Võib vaid oletada, mil moel Josep koos perega sinna tallu jõudis.
Katrin H.
Kaspar

Katsa kirjutas:See Müller ei ole nimi, vaid ametinimetus - mölder, ma arvan.

Josepi koos naise Leno ja kahe tütre - Anna ja Julaga leiab 1858. a. revisjonis mõisarahva alt:
Saaga EAA.1864.2.X-244:305?386,1480,2019,199,0
Need kaks last ning järgnevad lapsed on kirjas ka pers. raamatus:
Saaga EAA.1236.1.189:175?1593,577,387,185,0

Kui hoolega vaadata, siis ega need Sinniaugu talu Graubergid nii väga võõrad polegi, sest Leno Steinberg (kellest ma oletan, et ta on Josepi venna Maddise lesk - aga seda peab kontrollima) abiellub 1859. a. Siim Graubergiga:
Saaga EAA.1236.1.189:175?764,731,252,124,0

Rohkemat siit välja ei loe. Võib vaid oletada, mil moel Josep koos perega sinna tallu jõudis.
Kas viimasel lingil valesti märgitud pole? Lihtsalt selle Leno sünniaeg ei klapi selle üleval poole oleva Steinberg-i omaga. Mina olen suutnud jälgi ajada nii, et need ülemised Steinberg-id sobiksid. Või sain ma millestki valesti aru?
Ja ma leidsin, et see Leno kes üleval pool sündinud abiellub 1854 Josep(Joseph)-iga ja pärast selle surma 1867 abiellub Karel Rosenberg-iga.
Esivanemate jälgedel ...
Katsa

Ma ei viita mitte Josepi naisele Lenole, vaid sellele teisele Lenole, kes minu oletuste järgi on Josepi venna Maddise lesk (hingerevisjoni järgi on Josepil sellenimeline vend ja personaalraamatu järgi on see Leno Maddis Steinbergi lesk) ja kes abiellub Sinniaugo tallu. Et Josep oma perega sinna järgi läheb, polegi ju nii võimatu? Ühes talus võib elada mitu erinevat perekonda - lisaks põhiperele sulased jmt. taluteenijad. Küsimus oli ju, et kust saab leida infot Josepi asumise kohta Sinniaugo tallu? Otsest infot ei saagi, aga kaudselt võib oletada, et see ümberasumine toimus ajaliselt kuskil sedapaiku, kui tema vennanaine Lenogi sinna tallu asus.
Katrin H.
Kaspar

Katsa kirjutas:Ma ei viita mitte Josepi naisele Lenole, vaid sellele teisele Lenole, kes minu oletuste järgi on Josepi venna Maddise lesk (hingerevisjoni järgi on Josepil sellenimeline vend ja personaalraamatu järgi on see Leno Maddis Steinbergi lesk) ja kes abiellub Sinniaugo tallu. Et Josep oma perega sinna järgi läheb, polegi ju nii võimatu? Ühes talus võib elada mitu erinevat perekonda - lisaks põhiperele sulased jmt. taluteenijad. Küsimus oli ju, et kust saab leida infot Josepi asumise kohta Sinniaugo tallu? Otsest infot ei saagi, aga kaudselt võib oletada, et see ümberasumine toimus ajaliselt kuskil sedapaiku, kui tema vennanaine Lenogi sinna tallu asus.
Aitäh, enne jäi mulle vähe selgusetuks. Otsin ühed paberid üles, siis saab ehk targemaks..

Hetkel tekkis selline küsimus:
Saaga EAA.1232.1.55:11
Kas seal on 18 või 28 .02.1820? Ise pakuks, et 18.

Ja 1834a hingerevisjonist loen, et on 6 venda ja siis üks õde? Lihtsalt tahan kinnitust, et kas loen õigesti.

Aitäh,
Kaspar
Esivanemate jälgedel ...
Kaspar

Sooviks abi selle väljalugemisega.
Saaga EAA.1232.2.5:58?1187,355,1084,63,0

Lisaks ehk õnnestub eelmistele küsimustele ka vastused saada :oops:

Aitäh,
Kaspar
Kaspar kirjutas: ...

Hetkel tekkis selline küsimus:
Saaga EAA.1232.1.55:11
Kas seal on 18 või 28 .02.1820? Ise pakuks, et 18.

Ja 1834a hingerevisjonist loen, et on 6 venda ja siis üks õde? Lihtsalt tahan kinnitust, et kas loen õigesti.

Aitäh,
Kaspar
Esivanemate jälgedel ...
Katsa

:wink: Lihtsam oleks tekstis otsida, kui Te küsitava koha tähistaksite või vähemalt viitaksite, kus kandis lehel asub Teid huvitav tekstiosa. Ma ikka tükk aega pingutasin oma silmi, enne kui aru sain, mida Te selle 28 ja 18 all mõtlete. Ei saa pead anda, tundub küll pigem 18 moodi.

1834. a. hingeloendis on jah - kuus poega ja üks tütar.

Ja viimasel lingil on leeriskäijate nimekiri - Kappo Rettisferist Mölri Juhhani sulase Hanso tütar Marri, 17-aastane ning hinnangud tema teadmiste kohta - loeb üsna hästi, katekismust tunneb hästi ja teadmised pühakirjast on ka head.
Katrin H.
Kaspar

Katsa kirjutas::wink: Lihtsam oleks tekstis otsida, kui Te küsitava koha tähistaksite või vähemalt viitaksite, kus kandis lehel asub Teid huvitav tekstiosa. Ma ikka tükk aega pingutasin oma silmi, enne kui aru sain, mida Te selle 28 ja 18 all mõtlete. Ei saa pead anda, tundub küll pigem 18 moodi.

1834. a. hingeloendis on jah - kuus poega ja üks tütar.

Ja viimasel lingil on leeriskäijate nimekiri - Kappo Rettisferist Mölri Juhhani sulase Hanso tütar Marri, 17-aastane ning hinnangud tema teadmiste kohta - loeb üsna hästi, katekismust tunneb hästi ja teadmised pühakirjast on ka head.
Aitäh,

Enda arust tirisin, aga vist vajutasin siis mööda vahepeal ja see selekteeritud lõik läks kaduma. :oops:

Aitäh veel kord :)
Esivanemate jälgedel ...
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”