Mis on kirjas?

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Mardo Margumets
Kontakt:
Status: Eemal

Mis on kirjas?

Postitus Postitas Mardo Margumets »

Mis sõna on siin kahe perekonnanime vahel.
Mihkel Reinu poeg Ackermann ??? Kleitsmann

Saaga EAA.1864.2.X-229:282?388,1352,572,73,0
Ja miks tal on kaks perekonnanime?

Saaga EAA.1230.1.80:113?51,914,1067,142,0

Kes on Jakobi alla kirjutatud?
Jakob oli Kadri vallaslaps. Kas see Alexsander Meibaum oli siis Jakobi isa?

Kus kirikust on saadetud 13.09.1894 kirikutäht?
Ning mis see 1903 on? Kas läks Gattchina?
Patrick Rang

Postitus Postitas Patrick Rang »

1. sõna kahe perenime vahel peaks olema "genannt", ehk eesti keeles "nimetatud". Kahe perekonnanime omamine ei ole minu praktikas teps mitte liiga haruldane nähtus. Üks variant on see, kui talupoeg liikudes linna liitis oma perenimele mõne "peenema" liite, nt Sein - Seinmann. Teine variant on see, kui inimene elas tegelikult ühes kohas (nt Haapsalus, jälgitav personaalraamatu ja meetrikate abil), hingekirjas oli aga teises kohas (nt Hiiumaal, jälgitav hingerevisjonide abil). Siis võis olla nii, et perenimed erinesid erinevates allikates. Kolmas variant on see, et talupoeg muutis oma perenime. Nii näiteks on Hiiumaalt teada, et suur osa Tisler'eid panid raha kokku ja ostsid omale perenime (kuidas see protsess täpselt käis, ei tea) Espenberg; Jõgi'st sai Frankberg; Kaskor'ist Palmberg, Kasevälja'st Birkenfeld jne. Kõikide kolme variandi puhul olen sedasama skeemi, "xxx, genannt yyy".

2. Samuti on genannt" olnud kasutusel revisjonis tehtud vea
korrigeerimiseks (nt oli eelmisesse revisjoni kirja saanud vale eesnimega)

3. "Jakob Kleitsmann, Sohn der Kadrina (verh. an Alexander Meibaum)". Ehk siis Jakob Kleitsmann on Kadrina poeg, Kadrina on aga praeguseks abiellunud Alexander Meibaumiga. Alexandri isadus ei selgu.

4. Kirikutäht on saadud "Joachimstahl", mis on Joaoru mõis. Ma ei olegi päris täpselt aru saanud, kuidas see värk käis, aga nn Joachimstahli kogudus tundub olevat olnud Narva vabrikutööliste jaoks. Füüsiliselt kogudusena minu teadmist mööda pole seda eksisteerinudki.

5. Jah, 1903 kirikutähega Gatsinasse.

Terv,

PR
Mardo Margumets
Kontakt:

Postitus Postitas Mardo Margumets »

Tänud!

Mida üldse tähendab eesti keeles nimi Kleitsmann?
(Kleitzmann, Gleitsmann, Gleitzmann)
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”