Tere ja ilusat laupäeva! Ei saanud ma eile arvutisse, aga täna on mul see võimalus terveks päevaks, nimelt taat Tallinnas, mängib Kose võistkonnas Harjumaa meistrivõistlustel malet!Nii er arvuti minu päralt!
Kõigepealt suur-suur tänu teile kõigile, mul oli nii hea meel jälle teie postitustest. Jääb selline tunne, et olete nagu usinad mesilinnud, kes iga küsimuse peale,mida küsida jõutakse, kohe lendate materjali otsima ja kibekiiresti vastama. Igatahes see kiirus ja põhjalikkus on aukartustäratavad.Ja see võime välja lugeda igasugust loetamatut kribukirja, mida hästi isegi luubiga ei näe! Katsa, sa lugesid välja, et Elisabeth on maetud vanale surnuaiale, see on seesama surnuaed, mille kõrval ma elan ja tunnen seda nagu oma viit sõrme! Kabeli juures on vanad hauad massiivsete kivi- ja raudristidega, siia maeti lugupeetavamad, siit algaski matmine.Tahan nüüd uuel nädalal minna kirikusse ja veidi uurida seda asja, äkki on mingeid säilikuid. Usun, et kui E.-l on elukohaks Tallinn,siis võib Mardo oletus, et ta oli siin külas ja suri,olla täiesti tõepärane, ja ta maetud olla selle inimese hauaplatsil, kelle juurde ta tuli.Ja kui sellel inimesel on siin Kosel veel järeltulijaid, siis võib see plats veel praegugi alles olla, kuigi siin kalmistul tehakse väga palju pealematmisi vanadele haudadele, lihtsalt kalmistu on kitsaks jäänud ja laieneda ta ei saa - ühel pool olen mina oma Männiku taluga ja teisel pool Tartu maantee. Aga veel. Kuna ma arvutisse ei saanud, siis ma mõtlesin, muudkui mõtlesin ja jõudsin omameelest heale järeldusele: Elisabethil oli peale poeg Nikolai veel 11 aastat varem sündinud tütar Julia Wilhelmine (1836). Miks ei võinud olla see tütar, kelle juures ema käis ja võib-olla oli Leonhardki Julia juures juba ennem? Mardo pandud Geni lingilt sain Julia kohta teada, et ta abiellus Johann Kophelmiga (Jaan Kopwillem), tal oli 2 last ( muide, Mardo, sul on õigus, see Johann Kophelmi surmaaeg on kindlalt vale (1859), sest peale Juliat oli tal veel naine Amalie (neiuna Reinfeld), kellega tal oli kaks poega, Emil ja Ernst, viimane s. 1880, vähemalt niikaua pidi Johann elama

). Selle abielu kohta, aga ka Johanni esimese abielu kohta pole Genis mingeid andmeid, ei aega,ei kohta. Samuti pole ka Julia W. surmaaega.Ta võis ju ka surnud olla kui Johann teist korda abiellus. Ja nüüd ma mõtlesingi hakata otsima mingit seost Kosega,praegu minu teada Kosel Kopvillemeid pole, nad on vist rohkem Viljandimaal. Niisugune plaan mul. Ja teine vanem liin, sellega on mul jälle mingi segadus. Franz Georg Öhren, sünd. Sõtke mõisas 1838, leer Märjamaal 1855. kena, klapib. Vanemad Carl Gustav Öhren ja Anna Maria (Saks),mõnes kohas ka Sax. No tore, aga milline Carl Gustav? Mardo, sinu pakutud 1777 a. s. Carl Gustav ei saa see olla, liiga vana, 61 aastat ju? Ja ta oli mölder, mitte kübarsepp? ja teine Carl Gustav (s. 1801), Nikolai isa, oleks vanuselt küll sobinud, aga tal oli kõigest kaks last. Võib-olla jookseb mingi vendade parallelliin.,kust SEE Gustav välja tuleb. Igatahes olen ma segamini,enam sotti ei saa.
Ja veel: loomulikult on mul väga hea meel, et koos teiega nii palju teada saime Oehrenitest, on nad siis minu otsesed sugulased või mitte, ja nagu Mardo ära märkis, oli Elisabeth kui mitte minu vanaisa Leonhardi vanaema, siis ristiema päris kindlasti. Ja veel viimane: Suur aitäh sellele teist, kes minu lingid kõik kenasti korda tegi, avanevad. Nüüd hakkan otsima. Niina