Perekonnaloo foorumi ühendamine VAUga - küsitlus!

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
d883sa10339
Site Admin
Postitusi: 24
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:06:07
Status: Eemal

Perekonnaloo foorumi ühendamine VAUga - küsitlus!

Postitus Postitas d883sa10339 »

Palun vastata küsitlusele aadressil http://www.ra.ee/vau/poll/form.php?poll_id=1

Seal on toodud võrdlus perekonnaloo foorumi ja VAU foorumi võimalustest jm selgitused. Eesti Ajalooarhiiv soovib küsitluse tulemust teada enne perekonnaloo foorumi ja VAU foorumi ühendamist.

Fred Puss
Perekonnaloo foorumi hooldaja
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Aga, mis see sisuliselt tähendaks?

Kuidas seda mõista: Kas olete nõus kasutama VAU foorumit Perekonnaajaloo foorumi asemel?

See, tähendab , et praegune foorum siin lihtsalt kaob või? ja selle asemel hakkame vau oma kasutama?

Kas need linnukesed, mis seal ridadel ühel on ja teisel pole hakkavad uues foorumis olema igal juhul või ainult siis kui Vaus need juba praegugi olemas on? St. Emotikonid kaovad ja tulevikus puudub võimalus otsida uusi postitusi alates viimasest sisselogimisest jne.

Mis saab senistest postitustest? Kas liidetakse?

Aga üldiselt mina vastasin praegu eitavalt. Minu arust võiks olla isegi rohkem kohti, kus genealoogid omavahel koostööd võiks teha ja ennast väljendada. Me võiks liikuda vaikselt ikkagi kodanikuühiskonna poole, kus väärtustatakse pigem seda suunda, mis suurendab igaühe meist aktiivsust mitte aga kõikide hoobade kontsentreerumist ühte kohta ja ühe huviga inimeste ühest institutsioonist sõltuvaks muutmist.

Vau on tore asi. perekonnaajaloo foorum samamoodi - siis on meil veel list ka ja ongi kõik. Pigem võiks mõelda sellele, kuidas avardada neid võimalusi, et meil oleks enese huvialaselt väljendamiseks rohkem võimalusi. Et oleks ka mõnusalt sõbralik konkurents, mis tegelikult viib ju kõige enam edasi. Et oleks ka rohkem piiripealseid võimalusi, mis kaasaks meie suhtluskonda ka lähedaste huvidega teisi inimesi jne.

Kindlasti on sel ka eeliseid aga mina näen miinuseid rohkem.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Uku.Velbri
Postitusi: 1105
Liitunud: Laupäev 15. September 2007, 17:43:09
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Tänan Assar, aitasid mul tüki sõnasättimist kokku hoida, olen enamuse nende mõtetega nõus. Kuid, saan ka aru, tasuta asju pole olemas - server ja adminnimine ja pahalaste eemal hoidmine ja palju sellist veel, millest ma midagi ei tea - see on nii aja, kui ka rahaline kulu, ning tulu ei kuskilt.
Samas Fred, kas oma last, kelle eest Sa nii tublilt hoolt oled kandnud (minu suur respekt selle eest), on ikka nii kergekäelist kõrvaleheitmist ära teeninud :( .
Ja need emotid :wink: :( :cry: :x :twisted: :evil: ... .
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
______________________________
Exitus opes excusare potest,
dum sit aliquid ad finem excusandum.
Kärri.Sõelsepp
Postitusi: 88
Liitunud: Esmaspäev 10. November 2008, 17:55:11
Asukoht: Harjumaa
Status: Eemal

Postitus Postitas Kärri.Sõelsepp »

Kas Vau foorumi kasutuselevõtt tähendaks selle foorumi netist kadumist? Sellest oleks küll väga kahju, kui selline hulk kogutud kollektiivset tarkust kaduma läheks.
Katsa
Postitusi: 3757
Liitunud: Pühapäev 23. November 2008, 22:50:11
Status: Eemal

Postitus Postitas Katsa »

Minul poleks midagi selle vastu, kui siinne foorum koliks kenasti üle. Kuid on rida “agasid”.

VAU foorumimootor tundub olevat väiksemate võimalustega (vähemalt teatud osas), kui siinne vabavaraline mootor, mida kasutavad vist tuhanded taolised foorumid ja mille omadused on enamikule teada-tuntud. Emotikonid emotikonideks, see rohkem nalja pärast omadus (kuigi vahel on päris kasulik mingi naeru- või nutunägu tekstile sekka pista, muidu postituse lugejad võivad mõnd teksti liig valesti mõista).

Võib-olla ma mõnes asjas panen puusse ja võib-olla pole mõni asi sugugi nii oluline (kuidas kellelegi), aga esmapilgul jäid silma sellised asjad miinuspoolelt.

1. VAU foorum on ilmselt palju suletum keskkond – mulle tundub, et Google sarnased otsimootorid sellele foorumile väga lähedale ei pääse. Mis minu jaoks on teatud mõttes miinus – olen siiagi foorumisse teinud postitusi, kuhu kirja pannud mind huvitavaid nimesid – muuhulgas ka lootuses, et ehk keegi kunagi googeldab seda nime ja satub niimoodi minu postituse otsa ja see tekitab temas huvi ja tahtmise kontakti võtta. Juhul, kui otsimootorid VAU foorumit üles ei leia, muutub info jätmine oma uurimisobjektide kohta mitte just lausa mõttetuks, aga palju vähem efektiivseks kindlasti. VAU foorumit hakkab ilmselt kasutama suhteliselt kitsam ring inimesi. Kitsam kasvõi juba sellepärast, et (pool)anonüümsust on märksa vähem. Kuigi siingi foorumis peaks reeglite kohaselt esinema oma täisnime all, ei tee seda paljud, sh. ka mina. Vahel saab mõni selle eest “pasunasse”, aga samas annab teatav anonüümsus nii mõnelegi inimesele julguse postitada ja foorumis osaleda. Midagi pole teha, see lihtsalt on nii. VAU eeldab anonüümsuse kadu ja see peletab osa inimesi eemale, olen selles üsna kindel. Inimesed on harjunud olema Internetis "kiisukesed" ja "juhan12"-d :lol:
2. Kuigi VAU näib olevat mitteanonüümne, ei anna ta siiski võimalust teistele foorumlastele endast rohkem teada anda ja teistest rohkem teada saada – puudub võimalus vaadata kasutaja profiili (samuti pole VAU-s avatari või signatuuri võimalust. OK - avatare ei kasuta siin keegi, küll aga signatuure, andmaks teada näit. oma uuritavaid nimesid jmt.). Siinses foorumis saab näiteks ka kirja panna, kus kandis elad jmt. Mõnel puhul on see täitsa kasulik info, eriti kui jutt käib mingi koha spetsiifiliste küsimuste üle. Ja nii mõnelgi juhul on inimese muust infost hoopis rohkem kasu, kui pelgalt tema täisnimest.
3. Postitamisest – ei leidnud VAU-st nuppu nimega “Eelvaade”. Võib-olla ei tunne mitte kõik sellest puudust, kuid mina eelistan enamikel juhtudel enne lõplikku postitamist üle kontrollida, mida ma olen kirjutanud – ja vead parandada. Mulle ei meeldi demonstreerida oma analfabeetilisi kalduvusi ja ma pean lugu õigekirjast. Jäi veel silma ka, et keegi kurtis VAU foorumis, et pole võimalik oma postitusi hiljem redigeerida. Kui see nii on, siis loen seda üsna suureks miinuseks.
4. Ei leidnud VAU-s võimalust panna foorumit mulle automaatset teadet saatma, kui minu postitusele on vastatud või mulle on saadetud erakiri. Võimalik, et see on olemas. Aga kui ei ole – minu jaoks on see kindlasti puudus.
5. Senise foorumi saatuse kohta tahaksin teada – nagu ma aru saan, ei saa siinset foorumit VAU-sse üle kanda. Ometi on aja jooksul siia postituste näol tekkinud arvestatav hulk informatsiooni – vähemalt minul on küll sellest tohutult kasu olnud. See ei tohi kaduma minna!
6. VAU foorumi praegune ülesehitus püüab hõlmata ka teisi teemasid peale suguvõsanduse – mis kahtlemata on positiivne. Samas siin on vägagi detailselt olemas alamfoorumid kihelkonniti jne. Kuigi neid just liiga aktiivselt ei kasutata, on neil siiski oma mõte. VAU ülesehitus paneb kõik ühte patta. Kuid see on muidugi rohkem pseudoprobleem, loodetavasti saab VAU-sse lisada alamfoorumeid soovi korral. Hea oleks siis muidugi teada, kes seda foorumit administreerib, kellele saaks ettepanekuid teha.
7. Ei õnnestunud linkimine VAU foorumi suvaliselt valitud teemasse. Täpse lingi genereerimine ei paista olevat võimalik – pean seda võrdlemisi vajalikuks omaduseks nii foorumi siseselt kui ka väliselt. Kasvõi siis, kui tahetakse teada anda, et sama teemat on juba varem foorumis käsitletud, või kui tahad näiteks saata linki huvitavale teemal kusiganes - Skype-is, msn-s, mõnes teises foorumis või listis.

Nii, sai üsna pikk oopus – aga need olid esmapilgu mõtted, millest mõned võivad muidugi olla ka ekslikud või teiste jaoks ebaolulised.
Katrin H.
Andrus A
Postitusi: 393
Liitunud: Pühapäev 26. November 2006, 21:49:11
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Andrus A »

Mina ütlen esialgu EI, sest olen liialt vanade harjumuste kütkes. Mulle meeldib siinse foorumi ülesehitus (teemade jaotus) ja lihtsus infot leida.

See teema meenutab mulle üheksakümnendate esimest poolt, kui arvutitesse hakkas Windows 3.11 asemel tekkima Windows 95. No küll ikka alguses kiruti :D . Enamus lubas protesti märgiks vana Windowsi edasi kasutada. Pool aastat hiljem klõbistasid siiski paljud vanadest kriitikutest "Start" nuppu :wink:
Vince
Postitusi: 68
Liitunud: Pühapäev 04. September 2005, 13:03:09
Asukoht: Pärnu
Status: Eemal

Postitus Postitas Vince »

Tere,
Tuleb tunnistada, et Katsa on kõik minugi mõtted ära öelnud.
Kaldun täna "ei" ütlema.

V.
Mailis Mölder
Postitusi: 60
Liitunud: Teisipäev 13. Detsember 2005, 15:21:12
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Mailis Mölder »

Hetkeseisuga ütleksin ka pigem ei:
1) tunneksin väga puudust võimalusest lugeda postitusi minu viimasest sisselogimisest. Vaatan ikka silmaga üle, mis vahepeal uut on tehtud-räägitud, ka selle, millega endal hetkel otsest pistmist pole;
2) ja kuna ma olen niimoodi silma peal hoidnud, siis vahel tuleb oma töös ehk mitu aastat hiljem ette mõni probleem, millest meenub, et 'ahhaa, aga sellest räägiti ju foorumis'. Selles plaanis on kurb, kui seniseid postitusi üle viia ei saa.
Ja Katsa poolt kirja pandud punktid väljendavad ka minu mõtteid, nii et ühinen nendega täiesti (aitäh sõnastamast :) )
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

Selles suunas liitmisel ma küll mõtet ei näe, kui vaadata VAU foorumi praegust postituste hulka. Vastupidisel liitmisel võiks mõte olla, lihtsalt nende kasutajate pärast, kelle abipalved satuvad üsna väikese seltskonna silma alla.
Pigem võiks see foorum siin jääda peamiseks ja vaja oleks vahekihti, mis seoks VAU funtsionaalsuse selle foorumiga.
Ma ei ole ka päris nõus Assariga, kes arvas, et mida rohkem seda uhkem. Teabe killustamine pole just hea asi ja üks link järjehoidjates on igatahes parem kui 10.
Aga see on puht isiklik arvamus, ma tegelen uurimisega siis, kui aega on. Ja mida rohkem linke mul oleks erinevatele foorumitele, seda rohkem ma peaksin juurdlema, kui mitmekuulise vaheajaga uurimist jätkan, et 'mis pagana link veel see oli'.
Lühidalt - VAU foorumi kasutajaliidese funktsionaalsus on allapoole arvestust. Kui tööle jääb ainult VAU foorum, siis see oleks küll väga kurb. Kui tööle jääksid mõlemad, siis liiguks osa olulist teavet siinse foorumi kasutajatest mööda, mis oleks ka väga kurb. Et siit peaks nagu saama välja lugeda, millised võimalused on VAU foorumi arendajatel. ;)
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

avagula kirjutas: Ma ei ole ka päris nõus Assariga, kes arvas, et mida rohkem seda uhkem. Teabe killustamine pole just hea asi ja üks link järjehoidjates on igatahes parem kui 10.
olen nõus, et lauskopeerimisel pole m6tet. Samas ei teeks paha, kui erinevatel kriteeriumitel ja p6him6tetel baseeruvaid saite vms. oleks enam. Ja just selliseid, mis oleks atraktiivsed ka suguv6sauurimisega mitte tegelevate inimeste jaoks, et kaasata ka nende teadmised. Selleks peaks olema midagi piiripealset veel. V6ib olla Vau foorumist saaks paikkonna huvilistega ja s6jaajaloolastega (lihtsalt vaatasin sealseid teemasid) mingit sellist kontakti, mis aitaks mingil hetkel edasi. Selleparast on vahva, et Vau on olemas. Aga minu m6te oli hoopis selles, et kui ka VAU muutuks vaid perekonnaajaloo uurimise keskseks (meid on ilmselgelt rohkem ju kui s6jaajaloo huvilisi), siis need teised kaotaksid keskkonna vastu vaikselt huvi ja otsiksid teisi v6imalusi. L6puks pole ka enam v6imalust teavet leida, kui tekib soov konkreetselt juunikyyditamise v6i saksa okupatsiooni vallast. Sellest oleks ju kahju.

Ma arvan, et oleks tervistav kui need foorumid jaaks m6lemad alles. Perekonnaajaloo vallas oleks raskuskese ka tulevikus ilmselt siin. Aga k6igis VAU valdkondades me yldse ei konkureerigi. Tore, et ka need valdkonnad on kaetud ja kui vaja kasutab VAU foorumit.

Samas ka yrituste suhtes oleks parem ehk sealt v6i listist midagi lugeda. Siingi on olnud teateid, paraku olen neid lugenud alati liiga hilja / ilmselt minu viga ka.

Aga kokkuv6ttes ei toeta ma mitte teabe killustamist vaid potentsiaalsete v6imaluste rohkust ehk teabeallikate paljusust :wink:

Muideks tegelikult tahtsin kysida selle kohta, kas konkreetse polli tulemusi ka kuskil visualiseeritakse?
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Mardo Margumets
Postitusi: 694
Liitunud: Reede 26. August 2005, 00:01:08
Asukoht: Rapla
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Mardo Margumets »

Assar kirjutas:V6ib olla Vau foorumist saaks paikkonna huvilistega ja s6jaajaloolastega (lihtsalt vaatasin sealseid teemasid) mingit sellist kontakti, mis aitaks mingil hetkel edasi. Selleparast on vahva, et Vau on olemas. Aga minu m6te oli hoopis selles, et kui ka VAU muutuks vaid perekonnaajaloo uurimise keskseks (meid on ilmselgelt rohkem ju kui s6jaajaloo huvilisi), siis need teised kaotaksid keskkonna vastu vaikselt huvi ja otsiksid teisi v6imalusi. L6puks pole ka enam v6imalust teavet leida, kui tekib soov konkreetselt juunikyyditamise v6i saksa okupatsiooni vallast. Sellest oleks ju kahju.
Muide sõjaajaloo foorumid on täitsa olemas Militaar.net ja natuke kitsama suunitlusega wehrmacht.pri.ee
d883sa10339
Site Admin
Postitusi: 24
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:06:07
Status: Eemal

Postitus Postitas d883sa10339 »

Foorumi kaashooldaja Maidu vihje peale tulin ka ise siia lugema ja leidsin ka konkreetseid küsimusi mulle. See, et ma neid varem pole lugenud, näitab paraku ka seda, et ma seda foorumit aja- ja põhjusepuudusel ei loe (oma nime, mitte admini nime alt logisin viimati sisse vist pool aastat tagasi).

Lugu on siis selline, et siinse foorumi kinni panemiseks tegin ma ettepaneku arhiivile ise, mitte ei tulnud see arhiivi poolt. Mulle ei meeldi teabe killustatus. Kui on täpselt kaks samasugust foorumit, mille eesmärk on sama, struktuur ja lugejaskond samuti, siis (kui ma üldse foorumit loeks) jääks minust üks foorum kasutamata. Arvan, et ka paljud teised ei taha korraga jälgida kahte foorumit. Ja see ongi peapõhjus.

See, kus on nipet-näpet paremaid ja kehvemaid asju, on veidi teisejärgulisem. Muidugi, tagasiminek poleks kuidagi põhjendatud, praegu on minu arvates foorumite plussid ja miinused 50-50 eikummagi kasuks.

Mis aga veel probleeme tekitab siinse foorumi hooldajatele (kelleks praktiliselt 100% on Maidu), on spämm. Seetõttu pani Maidu ka uute kasutajate registreerimise 11. juulil kinni. Ma ei tea, mida saab selleks ette võtta, kindlasti ei ole see ainult perekonnaloo foorumi küsimus, nii et oleks vaja rohkem inimsressurssi selle probleemiga tegelemiseks. Kui tekib piisavalt palju hooldajaid, kes foorumi korras hoiavad, siis minupärast lasta olla. Mingit suurt raha ta Eesti Isikuloo Keskuselt ei võta, serveriruumi probleemi hetkel veel pole.

Nii et kui küsitluse vastus on eitav (ma ei tea, kaua see küsimus üleval on), siis tuleb hooldajaid juurde võtta. Kui neid ei tule, siis sulgeme foorumi ikkagi.

Aga senised postitused, mis kajastuvad ka otsimootorites, jäävad igal juhul siia alles, neid pole põhjust kustutada. Kuid üle tõsta neid VAU foorumisse ka ei saa.

Fred Puss
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

Küsimus on pigem selles, et VAU foorumil puudub elementaarne funktsionaalsus, mis phpBB foorumil on olemas ja millega kasutajad on harjunud. Kindlasti on VAU foorumil ju mingi arendaja ja ma usun, et me saaksime temaga asju ajada, kui tal oleksid teada meie soovid. Kindlasti on ka VAU foorumil funktsioone, mis puuduvad siinsel foorumil (mainitud algses postituses) ja mõistliku kooskõla leidmine oleks meie kõigi huvides.
Ma arvan, et siin võiks iga kasutaja pigem avaldada arvamust, mis tema arvates on VAU foorumis puudus ja mille korvamiseks võiks tööd teha.
Arvamusi on kindlasti palju ja eks tuleb kõrvale jäta need, kes soovivad, et foorum saiu küpsetaks ja pesu peseks, aga mingi konsensuse peaks enne ühendamist ikkagi leidma.
d883sa10339
Site Admin
Postitusi: 24
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:06:07
Status: Eemal

Postitus Postitas d883sa10339 »

Nagu ma VAU tegijatest aru sain, ei püüagi nad konkureerida ühe parima ülemaailmse tasuta foorumi tarkvaraga, mida me siin kasutame. Pole ju ka neil mõtet jalgratast leiutada. See küsitlus sai VAU tegijatel ikka sellepärast pandudki välja, et pole plaanis kõiki foorumi funktsioone üle võtta.

Olulisemad kaod oleksid siis:
1. Emotikonid
2. Igal leheküljel on nähtav (kopeeritav, viidatav) aadress
3. Võimalik otsida uusi postitusi alates viimasest sisselogimisest

Küllap neist viimane on kõige olulisem, emotikone saab tekitada ka niisama märkidest :-). Aga see sisse logimise teema võib olla seotud kuidagi ju Saagasse sisse logimisega - Saagas võidakse tihemini käia, foorumis mitte alati, aga VAUsse sisse logimine vist ei erista neid. Vähemalt tundub see tõenäoline.

Lisaks muutub ka see, et võibolla kaob haldamine mingil määral ära. St siin on halduritel võimalik näiteks teema lukku panna, kustutada/muuta teateid ja kasutajaid, tema uusi alafoorumeid jmt. VAUs on see kindlasti keerulisem, kuigi nähtavasti mitte päris võimatu.

Samas võib VAU pluss olla see, et arhiivitöötajaid on seal rohkem foorumit jälgimas ja küsijatele vastamas ja neid abistamas. Siin on neid ka näha, aga see on neile n-o hobi korras, VAU foorumi puhul võiks seda mingil määral lugeda nende töö osaks.
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

Ma usun, et punkt 1 ja 2 ei huvita väga kedagi, aga kahtlen väga, kas punkt 3 on nii pisike. Teemade kaupa uute sõnumite olemasolu nägemine on elementaarne, praegu VAU foorumi avalehele logides ma tunnen ennast suht lambana, st mul pole halli aimugi, kust lugemist alustada. Ma pole mingi phpBB fänn, minu arvates on igasugune foorum saatanast kui mitte tema vanaemast ja ainuõige suhtlemise viis on postiloend. Aga ajale tuleb lõivu maksta. Et äkki ikkagi arendajad võtaksid vaevaks puuduva funktsionaalsuse implementeerida. Juhtiva VABA (tasuta pole siin kohane mainida) foorumitarkvara olemasolu peaks ju põhimõtteliselt nende vaeva kergendama.
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Kui rääkida postitustest ja nende lugemisest siis natuke statistikat selle postituse kirjutamise ajaks.

Foorum alustas oma tegevust 19.07.2005, seega kohe täitumas 4 a.

1411 kasutajast on teinud postitusi (vähemalt ühe) 831 ehk 59% (üle ühe postituse on teinud 604 kasutajat ehk 43%, üle 10-e postituse 259 kasutajat ehk 18%, üle 100 postituse 34 kasutajat ehk 2%, kõige aktiivsem kasutaja on teinud 1057 postitust ehk 6,2% kogu postituste arvust), kokku 4140 teemat ja 17036 postitust.

1. kohal on "Arhiivimaterjalidest väljalugemine" 1903 teemat ja 8192 postitust ehk vastavalt 46% ja 48% kogu teemadest ja postitustest.

2. kohal on "Perekonna ajalugu (üldküsimused)" 650 teemat ja 3828 postitust ehk 16% ja 22%

3. kohal on "Arvutiprogrammid" 56 teemat ja 408 postitust ehk 1,4% ja 2,4%.

:roll:

Ülejäänud postituste osatähtsus on veel väiksem.
Katsa
Postitusi: 3757
Liitunud: Pühapäev 23. November 2008, 22:50:11
Status: Eemal

Postitus Postitas Katsa »

Minu kogemus foorumitega ongi nii, et neisse regab kasutajaks hulk inimesi, kuid tegelikult postitusi teevad umbes pooled, neist omakorda teatud hulk teeb 1-2 postitust ja siis nad kaovad. Ca viiendik-neljandik on aktiivsed kasutajad (osad ainult loevad, kuid ise ei postita). Nii et statistika on täitsa „harju keskmine“. Isegi täiesti kinnises, omavahel tuttavate inimeste foorumis, milles osalen – kokku ca 60 kasutajat – on enam-vähem sama suhe paigas. Kuid aktiivsete (s. o. postitusi tegevate) kasutajate jaoks on oluline, kas ja kuidas asjad toimivad – olgu neid pealegi siis ainult 10, või ainult 100...

Spämmi ei tuleks võtta hullsuure probleemina – ta on lihtsalt paratamatus ja vahendid sellega võitlemiseks täiustuvad kogu aeg – nii nagu täiustuvad ka spämmerite vahendid foorumitest läbinärimiseks. Nagu ma mingis teises teemas kribasin – abiks oleks kindlasti foorumimootori uuema versiooni pealelaskmine. Pluss võib-olla ka mõningate lisavidinate juurdeinstallimine. Eks ta muidugi õige on, et adminile pakub see „võitlus tuuleveskitega“ üksjagu tegevust.

VAU on õudselt vahva keskkond. Igas mõttes – aga vot just see foorumiosa on jube hädine. Minu jaoks on selle tarkvaraline lahendus sisuliselt tagasiminek ajas kuskil 10 aastat. Ma saan väga hästi aru – arhiiv tellis tarkvaraarendajalt internetikeskkonna lahenduse, mille üks osa (kuid mitte just kõige olulisem) oli foorum. No ja tarkvaraarendaja tegigi ... mingisuguse foorumi.

Emotikonide kadu on ainus, mis pole probleem (minu jaoks).

On aga järgmised probleemid:
1. võimalus vaadata uusi postitusi pärast viimast sisselogimist
2. võimalus oma postitust redigeerida eelvaate abil ja hiljem, võimalus kustutada oma postitus
3. võimalus vaadata teiste kasutajate profiile ja ka võimalus vaadata, kes antud hetkel on foorumis (mitte et ma nuhkida tahaks, hoopis huvitab aeg-ajalt see, kes milliseid nimesid-teemasid uurib ja kuskandist ta pärit on), samuti võimalus oma kasutajaprofiili luua
4. võimalus panna foorum saatma e-mailile automaatteateid, kui postitusele on vastatud või on saadetud erakiri
5. kättesaadavus teistele otsimootoritele (mis muidugi tähendab paraku ka kättesaadavust spämmeritele – aga elu internetis lihtsalt on selline)
6. võimalus genereerida linke foorumi teemadele
7. administreeritavus – nagu ma aru saan, pole VAU foorum administreerimise peale eriti mõeldud
Ja kindlasti veel midagi, mis praegu pähe ei karga.

Muide, VAU foorumis ei kipu praegugi ükski arhiivitöötaja vastama, üks küsimus, mis mind ka huvitaks, ripub seal üleval juuni algusest alates – ei kippu, ei kõppu.

Aga avagula-l on õigus – foorumid ongi saatanast.
Katrin H.
Elmo.Viigipuu
Postitusi: 11
Liitunud: Esmaspäev 12. Detsember 2005, 00:55:12
Status: Eemal

Postitus Postitas Elmo.Viigipuu »

Katsa kirjutas: Spämmi ei tuleks võtta hullsuure probleemina – ta on lihtsalt paratamatus ja vahendid sellega võitlemiseks täiustuvad kogu aeg – nii nagu täiustuvad ka spämmerite vahendid foorumitest läbinärimiseks. Nagu ma mingis teises teemas kribasin – abiks oleks kindlasti foorumimootori uuema versiooni pealelaskmine. Pluss võib-olla ka mõningate lisavidinate juurdeinstallimine. Eks ta muidugi õige on, et adminile pakub see „võitlus tuuleveskitega“ üksjagu tegevust.
Värskema versiooni kasutuselevõtust on tublisti abi spämmiga toimetulemisel ning väga hea on ka lihtsale kontrollküsimusele vastamine registreerimisel. Konkreetne positiivne kogemus filateelia.ee foorumi haldamisest.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Selline mõte veel. Mis minu jaoks on kõige suurem või üks suuremaid arusaamatusi.
Natuke kurb on, et kui kuskil on täiesti toimiv süsteem (meie foorum), mille liikmetel pole etteheiteid ja see rahuldab meie huve.

... et see likvideerub nagu poleks seda olemaski olnud.

Vähe lohutab ka see, et liikmed suunatakse ümber teise foorumisse. Mis on ka ebaloogiline, sest too teine foorum pole sel määral efektiivne, kasutajatel puudub harjumus seda kasutada (mis pole väheoluline) ja muudki. Loogika seisukohalt tuleks pigem kõnealla VAU foorumi liitmine Perekonnaajaloo foorumiga mitte vastupidi.

Kui aga foorumist on soov vabaneda vaid ajaressurssi puudumise tõttu, mida nõuab haldamine. Kas siis poleks otstarbekam vähemalt üritadagi otsida uusi administraatoreid, moderaatoreid ja haldajaid - siinsamas foorumis või suguseltsi listis.

Minul oleks küll kahju, kui see siin kaoks ... :cry:

Kui vaid selles asi oli, siis äkki võiks seda nüüdki teha. Või on kogu foorum juba "maha müüdud"?
Mille taha siis asi jääks. Oleks vaja haldajaid või/ ja ... ning kui palju soovitavalt, et oleks normaalne? Millised inimesed oleks sobilikud (mingid oskused, ajaressurssi olemasolu vms)

Kas meeskonda mitte kuidagi ei õnnestu siis laiendada või on häda muus?
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Harri.Värs
Postitusi: 268
Liitunud: Esmaspäev 19. Jaanuar 2009, 17:34:01
Status: Eemal

Postitus Postitas Harri.Värs »

Arvestades, et mul on üle terve interneti ca 40 erinevat kontot (msn, orkut, isik.ee/foorum, hinnavaatlus, hot.ee jnejne), siis põhjendus, et VAU-sse saab ühe konto abil sisse mind eriti kõiguta. Seda enam, et kasutan mozilla firefoxi, kus paroolid nii või teisiti on salvestatud.

Hääletan seega selle foorumi poolt ja uue vastu, küll aga on igasugused muud uuendused "Saaga" osas igati teretulnud.
anu.jarv
Postitusi: 251
Liitunud: Kolmapäev 12. Juuli 2006, 18:03:07
Status: Eemal

Postitus Postitas anu.jarv »

Minu jaoks on VAU foorumi kõige suurem puudus selle ülesehitus, puudub jaotus kihelkondade kaupa, kuigi sinna on tehtud suhteliselt vähe postitusi, on minu jaoks just oluline, et siinses foorumis võin vaadata neid kihelkondi eraldi ja neis uuritavaid nimesid, mida isegi uurin.
Näiteks on VAUs "sündmused ja inimesed ajaloos" kuhu pole tehtud ühtki postitust, läinud sajandi kohta on 4 alajaotust, selele eelneva kohta ainult üks, kas sinna peakski siis kogu eesti kõigi kihelkondade uuritavad nimed kokku viima või? ja kui tegemist sellise nimega, mida peaaegu igas vallas pandi, siis tekib ilmselt väga palju vastuseid stiilis, et minu suguvõsas on ka Tamm, aga ta elab teises Eesti otsas.
Muud teemad on VAUs enam-vähem, eriti kohaajalugu , mis siinses foorumis puudub.
Eike Riis
Postitusi: 280
Liitunud: Reede 22. Juuli 2005, 18:06:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Eike Riis »

Ühinen praegu kindlalt selle seltskonnaga, kes pole nõus siinset foorumit vahetama VAU foorumi vastu. Eespool on selle kohta toodud hulk argumenteeritud põhjendusi (vt Katsa jt). Lisan ka mõned enda tähelepanekud.

Igasugune foorum vajab "karjatamist" (administreerimist-modereerimist). VAU foorumiga ei tegele praegu vist keegi. Näiteks on perekonnaajaloo ja suguvõsauurimise üldküsimuste all üle poole postitustest seotud arhiivimaterjalidest väljalugemisega, kuigi selleks on olemas omaette alajaotus. Administraatori-moderaatori(te) ülesanne oleks postitused õigete teemade alla paigutada ja juhtida ka foorumi kasutajate tähelepanu sellele.

Alateemasid suguvõsauurija jaoks on VAU foorumis ilmselgelt vähe. Samas, kas on vajadust näiteks arhiivimaterjalidest väljalugemise teemat jagada valdkonniti? Tegemist on reeglina üksikjuhtumitega, mis huvitavad ühte konkreetset inimest, ja vaevalt hiljem sealt keegi teine mingit tarkust valdkondade kaupa otsima hakkab.

Ajalooarhiivi kodulehel on kirjas: "Alati on võimalik arhiivi poole pöörduda virtuaalse uurimissaali VAU kaudu: esitada avaldusi teatiste saamiseks või anda tagasisidet Saaga või muudes Teile olulistes küsimustes!" Juuni keskel VAU foorumisse saadetud küsimusele pole siiani keegi reageerinud (NB! suur tänu Fred Pussile, kes just selle kirja kirjutamise ajal oli arhiivitöötajate asemel saatnud VAU foorumisse vastuse, sest juhtus infot omama!).
Saan aru, et masu ja puhkused ja hapukurgihooaeg jms, aga kui antakse lubadus, siis võiks ju seda täita. Või ei kuulu VAU foorum selle kategooria alla? Teabenõudele tuleb ametiasutusel teatavasti vastata 30 päeva jooksul.

Lootuses, et leitakse parim lahendus, ning siinse foorumi haldajatele jõudu soovides,
Eike Riis
Eike Riis
Postitusi: 280
Liitunud: Reede 22. Juuli 2005, 18:06:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Eike Riis »

maidu.leever kirjutas:Kui rääkida postitustest ja nende lugemisest siis natuke statistikat selle postituse kirjutamise ajaks.

1411 kasutajast on teinud postitusi (vähemalt ühe) 831 ehk 59% (üle ühe postituse on teinud 604 kasutajat ehk 43%, üle 10-e postituse 259 kasutajat ehk 18%, üle 100 postituse 34 kasutajat ehk 2%, kõige aktiivsem kasutaja on teinud 1057 postitust ehk 6,2% kogu postituste arvust), kokku 4140 teemat ja 17036 postitust.
Arvan, et foorumi kasutegurit ei saa hinnata ainult registreeritud kasutajate poolt tehtud postituste arvu järgi. Kindlasti ei tohi alahinnata foorumi väärtust nende jaoks, kes seda ainult loevad = infot saavad. Tegelikult ju puudub ülevaade sellest, kui palju on foorumil lugejaid, sest selleks ei pea sisse logima ega registreerima. Ma jälgin ise ka mõnda foorumit aeg-ajalt lihtsalt huvi pärast, ilma et oleks vajadust kasutajaks registreerida ja sõna sekka öelda (meenus lugu poisist, kes ei rääkinud sõnagi enne, kui majas tekkis tulekahju, sest varem polnud midagi olulist öelda :) ). Kunagi ei tea, millal foorumi lugejal tekib kaasarääkimise vastu aktiivne huvi (see ei tähenda, et pole huvi suguvõsauurimise vastu). Seepärast on ka oluline, et foorumi otsa oleks otsingumootorite abil lihtne "komistada" - see toob kindlasti juurde uusi huvilisi ja loob kontakte uurijatega/sugulastega. Mida avatum on suhtlusringkond, seda kasulikum huvilistele - nii aktiivsetele kui passiivsetele.
fred.puss
Postitusi: 352
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:09:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas fred.puss »

Nagu ehk ollake märganud (ma ise foorumit pidevalt ei ole ja eile leidsin pärast eelmist sisselogimist 1183 uut teadet, millest mu jõud üle ei käinud - st kui keegi on kusagil juba selle info esitanud, siis vabandust kordamise pärast), on VAU foorumiga ühendamise küsitlus lõppenud juba septembrikuu alguses.

Selle tulemus on näha siin http://www.ra.ee/vau/poll/feedback.php?poll_id=1
ning võimalik on lugeda ka kasutajate kommentaare. Kuna selline küsitlus oli kasutajate arvamuse teada saamiseks, mitte otsuse tegemiseks, siis otsus on küsitluse tulemusele vastupidine. Seega, kuigi 72,5% olid liitmise poolt ja 27,5% vastu, jääb liitmine ära. Seda eelkõige vastu olnute väga argumenteeritud selgituste tõttu ning ka seetõttu, et väike töögrupp, kuhu kuulusid EAA esindajad ning PKL esindajana mina, jõudis välja järgmisele lahendusele.

1. Perekonnaloo (PKL) foorumis ei muutu midagi seoses VAU foorumiga.

2. VAU foorumist kaovad perekonna ajaloo teemad, mis kattuvad PKL foorumi omadega. Arhiivimaterjalide väljalugemise jaotuse alla (mis on omaette jaotus, samal tasemel kohaajaloo, perekonna ajaloo jm-ga) saab jätkuvalt postitada ka perekonnaloo allikatest välja lugemise küsimusi. Enamus VAU foorumis olevaid perekonna ajaloo all olevaid postitusi on nagunii välja lugemise teemal.

3. VAU foorumisse perekonna ajaloo teema asemele tuleb viide PKL foorumile.

Loodan, et selline lahendus rahuldab nii küsitlusele poolt- kui ka vastu olnuid.

Samas on jätkuvalt palve PKL foorumi hooldajatel - meid on juurde vaja! Üks (kasutaja Katsa) oma abi pakkus, kui väga vaja on. Neid võiks aga olla veel üks või kaks. Nii et kes on abivalimis, andke teada! See ei nõua suurt ajakulu ega ka erilisi teadmisi foorumindusest. [/url]
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

fred.puss kirjutas:

1. Perekonnaloo (PKL) foorumis ei muutu midagi seoses VAU foorumiga.

2. VAU foorumist kaovad perekonna ajaloo teemad, mis kattuvad PKL foorumi omadega. Arhiivimaterjalide väljalugemise jaotuse alla (mis on omaette jaotus, samal tasemel kohaajaloo, perekonna ajaloo jm-ga) saab jätkuvalt postitada ka perekonnaloo allikatest välja lugemise küsimusi. Enamus VAU foorumis olevaid perekonna ajaloo all olevaid postitusi on nagunii välja lugemise teemal.

3. VAU foorumisse perekonna ajaloo teema asemele tuleb viide PKL foorumile.
Mina olin vist see tüüp, kes sel teemal kõige esimesena irisema hakkas. Aga lõpptulemus vähemalt mind rahuldab täielikult.
1. sisendab turvatunnet
2. sellisel duubeldamisel pole tõepoolest mingit mõtet
3. On ka ülimalt mõistlik. Aga need kes juba VAU foorumis neid teemasid kasutasid võiks ka kuidagi viite siia foorumisse saada vms (ei oska hästi väljendada)

Mis puutub meie foorumi hooldamisesse, siis kui kellegil selle vastu pole, siis võiksin ka mina hooldamisega seoses midagi ehk ära teha.
:roll:

Üllatab aga see küll, et hääletajad siiski meie foorumi maha hääletasid :shock:

Seda ei oska millegiga seletada :!:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Andrus A
Postitusi: 393
Liitunud: Pühapäev 26. November 2006, 21:49:11
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Andrus A »

Oleksin isegi abiline foorumi hooldamisel. Periooditi olen küll üsna hõivatud, kuid loodaksin oma panuse siiski anda...
fred.puss
Postitusi: 352
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:09:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas fred.puss »

Tänan kõiki abipakkujaid! Praeguseks on neli hooldajat, kellest peaks piisama. Täpsem teave viewtopic.php?t=5758
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”