Soome arhiivid???

Soomlased Eestis
Vasta
fossiil
Postitusi: 376
Liitunud: Kolmapäev 02. Juuni 2010, 15:21:06
Status: Eemal

Soome arhiivid???

Postitus Postitas fossiil »

Kas kellelgi on kogemusi:

kuidas leida nende soomlaste päritolupiirkondi, kes 17.-18. sajandil on tulnud Eestisse elama?
Minu sugupuusse kuulub päris mitu esiisa, kellel on ees märge "Some" (Beata, Some Martna t., Olow, Some Simoni p. jne), mul oleks heameel, kui teaksin nende päritolust kröömeke rohkem kui lihtsalt Soome.
toomas.k
Postitusi: 161
Liitunud: Pühapäev 17. Veebruar 2008, 15:07:02
Status: Eemal

Re: Soome arhiivid???

Postitus Postitas toomas.k »

Olen kasutanud seda lehte:

http://hiski.genealogia.fi/hiski/33med4?fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Kirsti Ervola
Postitusi: 1326
Liitunud: Pühapäev 07. Mai 2006, 19:13:05
Asukoht: Helsinki
Status: Eemal

Re: Soome arhiivid???

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Tere,
püüan vastata, natuke hilja. Kas soome päritolult esiisa oleks võimalik otsida Soome allikatest, oleneb täiesti sellest millised põhiandmed leidub Eestis. . . Kahjuks on teadmed tavaliselt nii umbkaudsed, et nende põhjal on võimatu edasi jõuda. Kui on teada inimise nimi, vanus või umbes millal üle lahe tullud ja millest Soome kihelkonnast, oleks tema otsimine kodukoguduse kirikuraamatust ikkagi teoreetiliselt võimalik.

Suureperaste SAAGA ja AIS:iga võrdnet uurimise võimalust ei Soomes (no ma ei usu et kuskil mujal maailmas :mrgreen: = kade) kahjuks ole.

Selts Suomen Sukututkimusseura, http://www.genealogia.fi/ on saatnud talgutööl korda väga hea abivahendi isikuide otsimisele sünni-, abielu- ja surmameetrikatest, HisKi –databaas http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi.

Soome kirikuraamatud kuni a.1850 on mikrofilmitud 1950-dail aastail, ja nende vanade mikrofilmide digiteerimise alutas esiteks talgutööl selts Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys http://www.digiarkisto.org/sshy/index.htm. Piltide kvaliteet jätab palju soovida.

Hiljem on ka Soome ajalooarhiiv, Kansallisarkisto http://www.arkisto.fi/ alutanud vanade allikate digiteerimise http://digi.narc.fi/digi/. Kahjuks on dokumentide leidmine (vähemalt esialgu) üsna keeruline sooritus. . . Kirikuraamatud ja muud dokumentid Soomes kuni 19. sajandi lõpupoole on rootsi keelsed.
Vasta

Mine “Soomlased”