Palun abi saksa keelega

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
mlauri
Status: Eemal

Palun abi saksa keelega

Postitus Postitas mlauri »

Minu saksa keel on üpris puudulik, järsku keegi kontrollib üle, kas saan õieti aru. Tänud ette!

Digisisu EAA.1265.1.147:116

Üleval vasakus servas on märkus, kas ma loen õieti välja, et tegemist on mühakliku mehega, kes on kakelnud? 1779. aasta novembris minu (st pastori) sulasega loomuse (st siis kalasaagi?) pärast.

Järgmise peremehe juures on ka üks märkus. Kas seekord öeldakse, et see mees on minu (st pastori) Lohusuu karjamees??

Ning lõpuks on sama lehekülje alumises osas pikem märkus Ado kohta. Ma saan aru, et tegemist on käsitöölisega, kes on pastorile tisleritööd teinud??
Kirsti Ervola

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Tere, arvan et kõik kolm on pastori sulastega kalasaagist kakeldanud:

Mart: ist ein ungeschliffen Mensch, zankte in 79 Novbr. mit meinen Knechten Lohusu lommuse pärrast - on jäme inimine . . .

Siim: hat 1799 meinen Lochepschen Knecten wiel Verdruss gemacht - on pastori sulaste osaks Lohusus palju pahandust teinud.
Ado: dieser Ado ist ein unstetwürdiger Händelmacher. Er hat den Pastorats-Knechten gekräuet?), für zu prügeln, wenn sie in der See fischten 1779 - tema Ado on muutlik riiukukk, pekstas kirikumõisa kalapüükis olevad suslased.
mlauri

Postitus Postitas mlauri »

Vaat, kus kaklejad! :o
Tänan veel kord!
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”