Tere foorum!
Ma parajast kostan endal kõigi oma esivanemate seas ettetulnud eesnimede määrajat, millesse tahan ära märkida nime päritolu ja tähenduse ning esinevad kirjavormid. Teadmiste ja fantaasia puudumise tõttu takerdub aga eelmainitud uurimus mõne nime taha. Seetõttu pöördungi kollektiivsete teadmiste poole lootuses leida lahendust.
Nimed, mille kohta mul ei ole päritolu või tähendus teada või milles ma ei ole kindel:
1. Pearo
2. Peep (ka Peb, Pebh, Peph, Peeph, kas on nime Peeter tulend?)
3. Ellu (ka Ello)
4. Epp (ka Eb, Ebbo, Ep, Eppo)
5. Kärt (ka Kert)
6. Mall (ka Malle, kas on pärit nimest Amalia?)
7. Viiu (ka Wiio, Wio, Wiu)
Kui välja arvata eelmainitud nimed (mille päritolu on mulle teadmata), siis on siiani ette tulnud vaid üksainus nimi, mis pole võõrast päritolu. See nimi on Ott, mis Lõuna-Eesti murdes tähendab karu. Kui kellelgi on teadmisi Soome-Ugri keeltes, siis oleks huvitav teada natuke rohkem lingvistilist tausta selle nime kohta.
Kõik viited, soovitused ja teadmised on teretulnud.
Hääd õhtat!
Maarahva eesnimed
Re: Maarahva eesnimed
Oi kui tore, nii palju aktiivseid teemasid!
Aga, Edgar Rajandi, Raamat nimedest, Tallinn 66 väidab et
Ott - Otto
Pearu - Päär - Päärn - Bernhard
Peep - Peeter
Ellu - Helena
Epp - et väga pika ajalooga ja mehenimena juba 1253. Et äkki on lühend Eberhardist, aga ei tea. Muidu 1700+ regulaarselt liikvel naisenimi
Kärt - Gerda
Mall - Maria (ka Mann)
Viiu - Sofia
Mu meelest neid muistseid nimesid niiväga võtta pole, kui raamatusse kirja pandi, järelikult oli ristitud ja ristitud inimesel peab olema ju ristiinimese nimi.
Ma olen nime Ain üle mõtteid mõlgutanud, aga see võib vabalt Heinrich olla.
Aga, Edgar Rajandi, Raamat nimedest, Tallinn 66 väidab et
Ott - Otto
Pearu - Päär - Päärn - Bernhard
Peep - Peeter
Ellu - Helena
Epp - et väga pika ajalooga ja mehenimena juba 1253. Et äkki on lühend Eberhardist, aga ei tea. Muidu 1700+ regulaarselt liikvel naisenimi
Kärt - Gerda
Mall - Maria (ka Mann)
Viiu - Sofia
Mu meelest neid muistseid nimesid niiväga võtta pole, kui raamatusse kirja pandi, järelikult oli ristitud ja ristitud inimesel peab olema ju ristiinimese nimi.
Ma olen nime Ain üle mõtteid mõlgutanud, aga see võib vabalt Heinrich olla.
-
Raivo Seppo
- Status: Eemal
Mall - Magdalena, Kärt jt. - Gertrud, Epp jt - Ebba (< Elisabeth).
Ellu - kõigist põhinimedest tõenäolisemalt Adelheid, eeskujuks alamsaksa Elleke(n). Alamsaksa-eesti vormide analoogiaid leidub sadade kaupa.
Teie tuvastatavate esivanemate ajal käibis Ott küll läbini laennimena (< Otto), samal kujul ka saksa murdeis. Eesti omad nimed, ristinimedena vähemasti pühkis maha reformatsioon, kuni need taas hakkasid ilmuma XIX sajandi keskpaiku.
Ellu - kõigist põhinimedest tõenäolisemalt Adelheid, eeskujuks alamsaksa Elleke(n). Alamsaksa-eesti vormide analoogiaid leidub sadade kaupa.
Teie tuvastatavate esivanemate ajal käibis Ott küll läbini laennimena (< Otto), samal kujul ka saksa murdeis. Eesti omad nimed, ristinimedena vähemasti pühkis maha reformatsioon, kuni need taas hakkasid ilmuma XIX sajandi keskpaiku.
Tänud müürisepp ja Raivo!
Selle Ott ja Otto seose peale sattusin mina ka varem, aga mind pani seda põliseesti päritolu teooriat pooldama nimelt just üks kohanimi - Otepää. Seda teatakse tähendavat karupea ning see nimi oli juba mainitud Henriku kroonikas, see küll ei saand olla sakste toodu.
Ma kirjutan oma tolle nimekirja lõpuni, tänu teie foorumlaste abile. Kui valmis saab, eks ma panen ta siia üles, et kui juhtub ehk mõnel teiselgi huvi olema.
Selle Ott ja Otto seose peale sattusin mina ka varem, aga mind pani seda põliseesti päritolu teooriat pooldama nimelt just üks kohanimi - Otepää. Seda teatakse tähendavat karupea ning see nimi oli juba mainitud Henriku kroonikas, see küll ei saand olla sakste toodu.
Ma kirjutan oma tolle nimekirja lõpuni, tänu teie foorumlaste abile. Kui valmis saab, eks ma panen ta siia üles, et kui juhtub ehk mõnel teiselgi huvi olema.