Ingerlaste nimed

Ingerisoomlased Eestis
Vasta
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Ingerlaste nimed

Postitus Postitas Assar »

Selline üldhariv küsimus tekkis. Mis ajast ingerlased omavad perekonnanimesid. Kas enam vähem samast ajast kui meiegi? Tulid nad omal ajal Soomest koos perekonnanimedega? Või alles nõukogude ajal ?
Kas nende soomlaste kohta on mingeid arhiiviallikaid kuskil, kellest said ingeri-soomlaste esivanemad?

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Kirsti Ervola
Postitusi: 1326
Liitunud: Pühapäev 07. Mai 2006, 19:13:05
Asukoht: Helsinki
Status: Eemal

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Tere,

pärast Rootsi vallutussõda 17. sajandi algusel oli Ingerimaa ligi tühi. Õigeusuline rahvas oli kas põgenud Venemaale või surnud sõja ja näljahäda all. Nende asemale tulid luterlased uusasunikud Ida-Soomest, Savo ja Karjala maakondist. Seal omas rahvas perekonnanimed juba keskajal. Soomlased asunikud tulid siis 17. sajandil Ingerimaale koos perekonnanimedega. - Soome kodanikuid on ka tulnud Ingerimaale kui Soome oli Vene võimu all, 19. sajandil.

Rootsi valla lõpul oli Ingerimaa väestik umbes 60 000, suurem osa oli luterlased, ¼ oli õigeusulised. Enne revolutsiooni, 20. sajandi algusel oli Ingerimaal 28 soome luteri kogudused. Nende koguduste kirikuraamatud säilitakse minu teada peaasjalikult Sankt Peterburgi linnaarhiivis. Soome Riigiarhiivis on midagi, ja Mormonikirkul on Ingerimaa luteri koguduste meetrika-mikrofimid ajalt 1833 - 85.

Üks allikas Soome Genealoogia Seltsi internet-aadressil:
O.A.Louhelainen: Luettelo vakinaisten seurakuntalaisten sukunimistä Inkerinmaan suomalaisissa seurakunnissa 1721-1912, Viipuri 1913(Ingerimaa soomlaste koguduste elanikude perekonnanimede loendus) http://www.genealogia.fi/nimet/nimi76as.htm
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Kirsti Ervola kirjutas:Tere, pärast Rootsi vallutussõda 17. sajandi algusel oli Ingerimaa ligi tühi. Õigeusuline rahvas oli kas põgenud Venemaale või surnud sõja ja näljahäda all. Nende asemale tulid luterlased uusasunikud Ida-Soomest, Savo ja Karjala maakondist. Seal omas rahvas perekonnanimed juba keskajal. Soomlased asunikud tulid siis 17. sajandil Ingerimaale koos perekonnanimedega. - Soome kodanikuid on ka tulnud Ingerimaale kui Soome oli Vene võimu all, 19. sajandil.
Vat olen nüüd natuke asja ise edasi uurinud! Muuhulgas tegelesin Kozemkino materjalidega, mis on Saagas ka üleval. Selle piirkonna näitel võiks küll öelda, et ei tulnud need ingerlaste esivanemad Inkerisse sugugi perekonnanimedega. Täpselt samamoodi talunimedega on nad enamvähem samal ajal kirja pandud kui eestlasedki. Umbes samal ajal on nad ka perekonnanime saanud. Võimalik, et oli ka erandeid. Neid silma nagu küll ei hakanud. vähemalt selles piirkonnas mitte ja teised regioonid on kahjuks kättesaamatud või ei oma ma infot nende kättesaadavusest.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Heiki Suurkask
Postitusi: 21
Liitunud: Laupäev 20. Jaanuar 2007, 22:38:01
Status: Eemal

Postitus Postitas Heiki Suurkask »

minul on konkreetne näide perekonnanimest, mis on ilmselt Soomest 17. sajandil Eestisse kaasa toodud, vahepeal siin mitte kehtinud ja 1816 alles uuesti seadusliku jõu saanud: Isotamm.
Ingerimaale asujatega võis sama lugu olla. Kunagist nime tsaarivõim ei tunnistanud ja siis mingil ajal tuli uuesti nimi võtta. Kuid soomepärased nimed viitavad, et ingerimaalastel on olnud suurem vabadus nimevalikul kui karjalastel.
KatrinS
Postitusi: 1
Liitunud: Neljapäev 27. August 2009, 14:04:08
Status: Eemal

Postitus Postitas KatrinS »

Mina ei tea eriti midagi oma suguvõsast. Seda tean vaid, et venelane muutis ingeri eesnimed ja perekonnanime venepärasemaks. Kaks "t" tähte nimes muudeti üheks "t" täheks ja eesnimed said kõik uue kuju.
jussK
Postitusi: 1033
Liitunud: Kolmapäev 03. Märts 2010, 12:40:03
Asukoht: Tre Fin
Status: Eemal

Re: Ingerlaste nimed

Postitus Postitas jussK »

eesnimed said kõik uue kuju
Mitte ainult nimede venestumine vaid asi on veelgi segasem. Venenimed olid ju ainult dokumentides ja üsna lihtne väljalugeda mis see ladinas on.
Keerulisem lugu on aga kirikutega kuna kirikuraamatusse kanti "kirikupärased" nimed (Rootsi/Saksa) ja need võisid päris kõvasti ingeri nimedest erineda. Näiteks kirikuraamatus on Andreas aga tegelt Antti, Johan(n) aga Juhani või Juho.
Ja vene dokumendid kirjutati ju kirikuramatu järgi.
Lõppkokkuvõtteks 1 nime variandid (Kirikuraamat - ingeri - venedokument):

Joseph Josef - Joseppi Jooseppi - Josif Ossip


Ja veel, Ingeri nimed ei olnud siiskit niiväga päris Soomenimed nagu mõni kipub arvama, näiteks ei tule tihti seda sommide "i"-d sinna lõppu - Aleksander (mitte Aleksanteri), Valter (mitte Valtteri)...
jussK
Postitusi: 1033
Liitunud: Kolmapäev 03. Märts 2010, 12:40:03
Asukoht: Tre Fin
Status: Eemal

Re: Ingerlaste nimed

Postitus Postitas jussK »

Vana teema küll aga kuna oli võimalus uurida vanu Ingerimaa meetrikaid siis...Assari algsele küsimusele...
1700 alguse poolt (1728 vist oli esimene meetrika) olevates meetrikates on perekonnanimed ilusti sees :)
Ntks Skuoritsan seurakunna meetrikates (1741-up) on kõik perenimedega ja just nende samadega mis hiljemgi, ka tänapäeval. Täielik järjepidevus on 100% olemas.
Ja talunimedega on ilmselt vastupidi, talusi-elukohti kutsuti perenime järgi, -la lõppu ja ongi, nagu tänapäevalgi :)

Mõni surma meetrika fragment tuli küll kuskil vastu kus polnud perenimesi a Eestiski leidub selliseid kus kaugelt peale 1835a pole perenimesi kirjas...lihtsalt omapära mitte nime puudumine...


pilt 1741-1755 Skuoritsan sk. meetrikast, perenimed Kaupponen, Ahvonen ja Peussa.
Pilt
Viimati muutis jussK, Pühapäev 20. August 2023, 12:20:08, muudetud 1 kord kokku.
kaarika
Postitusi: 3
Liitunud: Laupäev 26. Oktoober 2013, 21:42:10
Status: Eemal

Re: Ingerlaste nimed

Postitus Postitas kaarika »

Kas Ingerimaa meetrikad on kusagil avalikult kasutada? Minu üks esivanem tuli ka Soikkola poolsaarelt Metsakülast 1720 umbes Atsalama mõisa, 1725. aasta adramaarevisjonis on sees. Edasi ei oskagi enam kust otsida!
jussK
Postitusi: 1033
Liitunud: Kolmapäev 03. Märts 2010, 12:40:03
Asukoht: Tre Fin
Status: Eemal

Re: Ingerlaste nimed

Postitus Postitas jussK »

Soikkola nii vanu materiale ei ole vastu tulnud...
Vasta

Mine “Ingerisoomlased”