mis need on ja milleks neid täpsemalt koostati?
Võtsin oma vanaisa kohta perekirja väljavõtte perekonnaseisuametist. Väidetavalt oli ta selle ise esitanud kui nö hoolas kodanik. Kas need andmed mis seal kirjas on (esitaja enda ütluste kohaselt nagu ma aru saan) - kas neid kontrolliti ka omal ajal või võis inimene mida iganes sinna kirja panna!? Mis aastel üleüldse neid koostati? Kas ka nõukogude aja algul?
Perekirjad
-
- Status: Eemal
Perekirjad
Uuritavad nimed: Falten, Gros(s)berg, Haus, Heinsen/Einsen(m), Wolber/Volber, Boberg, Kristjuhan, Allas/Allats, Wulkan/Vulkan, Kaan, Birkenberg, Wasser, Masnik, Sõõrd, Eidse, Matsov, Pauklin,Kermon, Müüldam, Pridemann, Pussov, Kideman, Matsov
-
Re: Perekirjad
Uurisin ka ise hiljaaegu niisuguse dokumendi kohta ja sain ühest maavalitsusest seesuguse vastuse:
Loodan, et oli abiks.Perekirju hakati koostama 1930-ndatel aastatel üldjuhul iga Eesti kodaniku kohta, kes sel perioodil Eestis elas. Perekirja koostas selle valla või linna pereametnik, kus isik parajasti elas. Perekirjad on arhiveeritud köidete (raamatute kaupa) omavalitsuste järgi, kus igale isikule on üks lehekülg. Sellel leheküljel on andmed isiku sünniaja, sünnikoha, vanemate, abikaasa, abielusõlmimise koha ja laste kohta.
Üldiselt peeti perekirju 1944. aastani, mõnel pool mõni aasta kauem. Selle perioodi vältel tehti sinna märked isiku andmete muutumise kohta (surm, lapse sünd, abiellumine, lahutus, nime muutmine).
Kõik mured ja teated privasse või e-mailile: harri.vars ät gmail.com
Uurin: Vers, Värs, Värsi, Väärsi, Brecher (Kivinurm), Neljas, Kristal, Dubro(v) (Tammeorg), Põld (Saaremaa, Pilguse), Dubrovkin (juudid Tallinnas)
Uurin: Vers, Värs, Värsi, Väärsi, Brecher (Kivinurm), Neljas, Kristal, Dubro(v) (Tammeorg), Põld (Saaremaa, Pilguse), Dubrovkin (juudid Tallinnas)
-
jah,aitäh - see annab vastuse sellele mis need on. Kuid küsimus jääb mul ikka üles, et kui tõetruu see info seal peal on.. Kas tegemist on faktilise infoga või siiski konkreetse isiku ütluste alusel ülesmärgituga....
Uuritavad nimed: Falten, Gros(s)berg, Haus, Heinsen/Einsen(m), Wolber/Volber, Boberg, Kristjuhan, Allas/Allats, Wulkan/Vulkan, Kaan, Birkenberg, Wasser, Masnik, Sõõrd, Eidse, Matsov, Pauklin,Kermon, Müüldam, Pridemann, Pussov, Kideman, Matsov
-
- Kontakt:
Et põhimõtteliselt pole ju sellist asja nagu absoluutne tõde olemas. Eks seal võis esineda igasugust infot, nii isiku enda antud kui ka muudest allikatest pärinevat. Põhimõtteliselt on need oma olemuselt samad, mis personaalraamatudki. Aga, mis sind siis konkreetselt häirib. Tundub, et sul on midagi südamel?!kaerahelbed kirjutas:jah,aitäh - see annab vastuse sellele mis need on. Kuid küsimus jääb mul ikka üles, et kui tõetruu see info seal peal on.. Kas tegemist on faktilise infoga või siiski konkreetse isiku ütluste alusel ülesmärgituga....
Kas sul on kahtlusi, et keegi sugulane tegelikult polnud "hoolas kodanik" kuigi niimoodi oli kirjas

Kontrollimine ei päästaks nii või naa midagi. Osa asju parandatakse ära, teised parandatakse vigaseks - nii see elu ikka käib.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
-
Minu küsimus on lihtsalt selles, et kas neid andmeid kontrolliti ka 30ndatel või ei. Aga olen tõele juba lähedal
Kes otsib, see leiab

-
Minu nähtud perekirjadel on viited sünnikohtadele, täpsed kuupäevad, matmispaigad; eks ikka ametiasutus, mis perekirja koostas (seda ei teinud ju inimene ise) suhtles kogudustega.