Eestlased Kroonlinnas

Vasta
ylar
Postitusi: 25
Liitunud: Teisipäev 07. November 2006, 19:05:11
Asukoht: Kuressaare, Saaremaa
Status: Eemal

Eestlased Kroonlinnas

Postitus Postitas ylar »

tere,

Kust otsida eestlasi, kes elasid 20. saj algul Kroonlinnas. Kas nad olid ka Peterburi Jaani koguduse liikmed või oli ka Kroonlinnas mingi kogudus. Eelkõige huvitun hetkel isikutest Andrei Silbernagel ja Pauline Silbernagel (Link)

t. Ülar
ruheline
Postitusi: 159
Liitunud: Pühapäev 08. Veebruar 2009, 12:14:02
Status: Eemal

Re: Eestlased Kroonlinnas

Postitus Postitas ruheline »

Tere lgp. ylar ja teised kaasfoorumlased!

Väga hea küsimus ylarist, et kuivõrd Kroonlinnas tegutsenud eestlased on seotud Peterburiga ja Peterburi Ev. Lut. Jaani kogudusega ning kust neid otsida. Kahtlematta on väga suur osa Kroonlinnas olnud eestlastest olnud tihedalt seotud Peterburiga ja sedamööda ka sealse Ev. Lut. Jaani kogudusega. Mõtelda, milline koht oli Kroonlinn, millist tööd eesti mehed sealt leidsid? - eks põhiosas ikka merendusega seonduvat: laevaehitus ennekõike, arvestataval määral kindlasti ka prahivedu = kaupade vedu Läänemere sadamate ja Kroonlinna-Viiburi-Peterburi vahel. Põhiosas on Kroonlinn ikkagi Vene keisririigi Balti mere sõjalaevastiku peamine baaspunkt - seega saadi siit tööd laevaehitus- ja laevaremonditehastest, mis allusid sõjalaevastikule. Seejuures olid Kroonlinnas töötavate eesti meeste pered, naised-lapsed sealsamas naabruses Peterburis. Nõnda, et enamiku Kroonlinna eestlaskonna andmestikust peaksime ikkagi leidma Peterburi Ev. Lut. Jaani koguduse materjalidest. Samas ei tohiks me otsingutes unustada ka Viiburit, mis oli eesti ja soome merenduslike elualade töömeestele oluline siitkandi paik, küllaltki tähtis eluline punkt Soome lahel. Usutavasti tegutses ka Viiburis mingi eestlaste kogudus. Selles asjas sooviksin koos ylariga kogenenumatelt kaasfoorumlastelt asjalikku lisateavet ja tarka nõu. Ehk oskab keegi midagi lisada?

Tänan!
Kalle Kängsep
Postitusi: 92
Liitunud: Laupäev 30. Juuli 2005, 14:49:07
Asukoht: Tartu
Status: Eemal

Re: Eestlased Kroonlinnas

Postitus Postitas Kalle Kängsep »

Kroonlinnas (Kronstadt) oli oma kogudus
http://pilot.familysearch.org" onclick="window.open(this.href);return false;
ylar
Postitusi: 25
Liitunud: Teisipäev 07. November 2006, 19:05:11
Asukoht: Kuressaare, Saaremaa
Status: Eemal

Re: Eestlased Kroonlinnas

Postitus Postitas ylar »

Tänud aadressi eest.

1) Eks peran uurima, mis sealt ka leiab. Oma praegusele küsimusele vastuste saamiseks tuleb ilmselt loota ja oodata et ka 20. saj. alguse meetrikad sinna lehele ilmuksid.

2) Äkki on keegi ka sealsete kalmistute kohta miskeid nimekirju leidnud?

t. Ülar
ruheline
Postitusi: 159
Liitunud: Pühapäev 08. Veebruar 2009, 12:14:02
Status: Eemal

Re: Eestlased Kroonlinnas

Postitus Postitas ruheline »

Tänan, lgp. Kalle Kängsepp!

Seda on väga huvitav teada, et Kroonlinnas oli oma kogudus. Siinkohal pean lisama, et unustasin oma eelmises postituses mainimata meresõjaväelased, kes olid Kroonlinna suurim kontingent. Kahtlematta leidsid eestlased Kroonlinnas teenistust ka mereväelastena, s.o. alates lihtsatest laevapoistest-madrustest kuni ... auastmel ohvitserideni välja. Ei ole seni eesti soost mereväe ohvitserkonda otseselt veel jõudnud uurida, seetõttu ei oska ka täpselt öelda, millise kõrgeima auastmeni keegi eestlastest Kroonlinnas Vene keisririigi sõjalaevastiku teenistuses küündis. Mereväelaste ja sõjalaevastikule alluvate laevatehaste personali käsitlemise kõrval kerkib küsimus: kui arvukas oli üldse Kroonlinna tsiviilelanikkond? Üldteada on muidugi fakt, et eestlaste tuntuim poetess L.Koidula abiellus mereväelasega ja elas Kroonlinnas, ning suri seal. Aga palju eestlasi Kroonlinnas kohapeal elas ja kas neil oli seal ka võimalus nn. eesti asju ajada, oma kogudust pidada? Või oli see sarnaselt L.Koidulale vene/saksa keelne-meelne segunenud elukeskkond, kus eestlusega oli otseselt juba õige vähe pistmist?

Tänan.
Vasta

Mine “Endine Vene tsaaririigi territoorium”