Tere
Uurisin täna sellist kogumikku Põhja-Tartumaa talude kohta, lootes leida enda esivanemaid, kuid paraku mitte midagi ei leidnud.
Mul tekkis küsimus selle kogumiku kohta. Nimelt lootsin leida ma enda vaarisa Kubbo, Hansu (u. 1745) või üldse Kubbo nimelisi. Oli ksks Kubbo nimelist: Kubbo Thomas (1782, Aruküla) ja tema lapsed Tõnis ja siis üks Kubbo, kelle kohta oli kirjutatud: ein neues Gesinde??
Esines igasuguseid sarnaseid nimesid: Kubia, Cubja, Kubja, Kubbija, Cubia.
Seal oli Põhja-Tartumaa kihelkonnad ära toodud ja külade kaupa loetelu tehtud, kes kus elas jm andmed. Lappasin nad kõik läbi, kuid ei miskit. Vaatasin just Kaarepere kohta, kus tema poeg elas (Saaga EAA.1865.2.56/14:18).
Kas need loetelud on tehtud samade andmete põhjal, mis tänapäeval Saagas leidub või siiki ei ole nii põhjalik see kogumik talunikest. Koostatud oli see raamat vist 1991.a.
Praeguseks hetkeks olen läbi lapanud süstemaatiliselt kirikumeetrikat jm, et siiski leida jälge, kuid ei miskit. Viimane revisjon on Palamuse kohta Saagas 1811, kus on ainult Kubbo, Hansu poeg Juhhan Kubbo (1773-1815) Saaga EAA.1865.2.56/8:11.
Seal leidis foorumlane Katsa, et keskele on kirjutanud "tulnud mujalt; olnud mujal." See on viimane ja kõige kaugem jälg.
Tean, et kuna 18. saj olid eestlased sunnismaised, siis ega suurt kihelkondade vahel liikumist ei olnud. Kuid oli ka erandeid. Vaatasin igaks juhuks ka Maarja-Magdaleena kihelkonna alt, kus hiljem sugulased elasid, aga ikka midagi.
Kas kellelgi on ehk ideid või mõtteid, kust saaks veel uurida, sest tung edasi uurida oleks suur. Kahjuks pole jah Palamuse kihelkonna kohta rohkemaid andmeid, kui Saagas hetkel on.
Ette tänades
Silver
Põhja-Tartumaa talud 1582-1858 (1.-4. osa)
Neues Gesinde tähendab uut talu, st. kas jagati vana pooleks või eraldati mõisa maast või raiuti mets maha.
Ma uuriksin personaalraamatuid, seal on teinekord sünnikoht märgitud (kui neid on).
Hm, seni kui ma kirja posti käisin viimas, natuke ka vaatasin:
Saaga EAA.1261.1.361:6?108,752,627,113,0
Saunas elab Kubbo Juhan Mihkli poeg, Venemaalt. Aga tema vanus ei klapi selle teisega oma paarkümmend aastat - mujalt on ta küll. Seal on muide, pea igal leheküljel mõni Kubbo.
Kaarepere oli ka nii pisike mõis, et seal oli rahva liikumine loomulik.
Ja muide, ega seal hingeloendis pole ju kuskil kirjas et "Juhan Kubbo", on Kubbo Juhan. Need on kaunis erinevad asjad, nimesid ju sel aastal polnud veel. Üks aasta oli Kubbo Juhan, järgmine aasta Lepa Juhan või mida iganes.
Võta esimene kindel perekonnanimega isik, keda tead, ja katsu ajas teda pidi tagasi minna. Kui see Kubbo Hans on kindel, uuri ka ümberkaudsete mõisate personaalraamatuid. Esmalt tasuks muidugi uurida sama kandi meetrikaid, eriti abielude oma (ligikaudset abiellumise aastat saab vast 10 a täpsusega välja mõelda) - kiirem lugeda ja abiellumisel olnud staatus võis kauem säilida kui sündimise staatus ning samas olla üsnagi informatiivne.
Ma uuriksin personaalraamatuid, seal on teinekord sünnikoht märgitud (kui neid on).
Hm, seni kui ma kirja posti käisin viimas, natuke ka vaatasin:
Saaga EAA.1261.1.361:6?108,752,627,113,0
Saunas elab Kubbo Juhan Mihkli poeg, Venemaalt. Aga tema vanus ei klapi selle teisega oma paarkümmend aastat - mujalt on ta küll. Seal on muide, pea igal leheküljel mõni Kubbo.
Kaarepere oli ka nii pisike mõis, et seal oli rahva liikumine loomulik.
Ja muide, ega seal hingeloendis pole ju kuskil kirjas et "Juhan Kubbo", on Kubbo Juhan. Need on kaunis erinevad asjad, nimesid ju sel aastal polnud veel. Üks aasta oli Kubbo Juhan, järgmine aasta Lepa Juhan või mida iganes.
Võta esimene kindel perekonnanimega isik, keda tead, ja katsu ajas teda pidi tagasi minna. Kui see Kubbo Hans on kindel, uuri ka ümberkaudsete mõisate personaalraamatuid. Esmalt tasuks muidugi uurida sama kandi meetrikaid, eriti abielude oma (ligikaudset abiellumise aastat saab vast 10 a täpsusega välja mõelda) - kiirem lugeda ja abiellumisel olnud staatus võis kauem säilida kui sündimise staatus ning samas olla üsnagi informatiivne.
Alati tasub revisjoni andmeid meetrikatest järele kontrollida. Kubbo Juhani noorima poja Jakobi sünd:
Saaga EAA.1261.3.3:147?1354,784,412,122,0
peog Jaan:
Saaga EAA.1261.3.3:138?1364,1078,460,136,0
poeg Mihkel:
Saaga EAA.1261.3.3:129?274,224,484,130,0
Järelikult hoopis Lallo Hanso poeg Juhan, hiljem aga kui peremeheks sai, sai nime Kubbo Juhan.
Sama perekond personaalraamatus:
Saaga EAA.1261.1.366:17
Siin on kirjas, et 1801. aastal on perekond olnud armulaual Äksi kihelkonnas.
Juhani esimese lapse Anno sünd Äksi meetrikas:
Saaga EAA.1266.2.3:79?1382,780,610,146,0
Saaga EAA.1261.3.3:147?1354,784,412,122,0
peog Jaan:
Saaga EAA.1261.3.3:138?1364,1078,460,136,0
poeg Mihkel:
Saaga EAA.1261.3.3:129?274,224,484,130,0
Järelikult hoopis Lallo Hanso poeg Juhan, hiljem aga kui peremeheks sai, sai nime Kubbo Juhan.
Sama perekond personaalraamatus:
Saaga EAA.1261.1.366:17
Siin on kirjas, et 1801. aastal on perekond olnud armulaual Äksi kihelkonnas.
Juhani esimese lapse Anno sünd Äksi meetrikas:
Saaga EAA.1266.2.3:79?1382,780,610,146,0
-
Silver123
- Status: Eemal
Suured tänud sulle! Oligi ikka üks konks asjal - Lallo, mitte Kubbo, mis oli hiljem.
Mina panin ikka rõhku Kubbo otsingutele, kuna ei teadnud, et tal võis ennem muu nimi olla. Nüüd sünniajad nihkuvad edasi mõned aastad, kuid see on vist tavaline.
Praegu on lootus isegi Lallo, Hans üles leida, kui hästi läheb. Nüüd pean ma arhiivi tagasi minema ja seda Põhja-Tartumaa talude kogumikku jälle uurima, et kas seal esines Lallo nimelist. Muidugi Saagast pean uuesti üle vaatama, sest mul on meeles, et olen näinud kuskil Lallo nimelisi.
Veelkord suur tänu sulle!
Silver
Mina panin ikka rõhku Kubbo otsingutele, kuna ei teadnud, et tal võis ennem muu nimi olla. Nüüd sünniajad nihkuvad edasi mõned aastad, kuid see on vist tavaline.
Praegu on lootus isegi Lallo, Hans üles leida, kui hästi läheb. Nüüd pean ma arhiivi tagasi minema ja seda Põhja-Tartumaa talude kogumikku jälle uurima, et kas seal esines Lallo nimelist. Muidugi Saagast pean uuesti üle vaatama, sest mul on meeles, et olen näinud kuskil Lallo nimelisi.
Veelkord suur tänu sulle!
Silver