suguvõsauurimine täna ja homme

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
andri.riid
Postitusi: 141
Liitunud: Teisipäev 25. Oktoober 2005, 11:00:10
Asukoht: Saue vald
Status: Eemal

suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas andri.riid »

Alguses tahtsin ma seda postitust lisada teemasse "sugupuu "sügavus"", aga ilmselt väljub alljärgnev käsitlus selle teema piiridest. Nii et uus teema.

Eesti sugupuu-uurimine on elanud läbi mitu hiljutist vapustust. Olulisim neist on kahtlemata Saaga tulek, mille tähtsust amatööruurimisele on võimatu pisendada. Mäletatavasti nägi sugupuu-uurimine veel kümmekond aastat tagasi välja niiviisi, et säilikute uurimiseks tuli üldjuhul minna Tartusse arhiivi, seal oodata kuni säilik sulle kätte toimetatakse, veidi lapata ja siis pandi arhiiv selleks päevaks kinni. Pidev arhiivi külastamine oli mõeldav vaid nendele, kel palju vaba aega ja/või kes elasid Tartus. Seoses Saagaga jääb ära Tartu vahet pendeldamine, samuti saab säiliku kätte sekunditega (mis pole väheoluline), säilikuid võib uurida ka öösel jne. jne.

Saaga kasutamise hõlpsus on ilmselt suurendanud nende arvu, kes omal käel sugupuud uurivad, rohkem, kui misiganes muu faktor. Samuti on sugupuu-uurimise alased edusammud läbi Saaga kasutuse kordades suuremad. Mõned aastad tagasi kordasin oma ühe sugulase uurimust, kes oli sugupuud uurinud XX saj. algupoolel. Arvan, et sain samad andmed, mis tal puus olid, kätte maksimum paari päevaga. Kuna uurimine on tulemuslikum, uuritakse tihti ühe esivanema kõrval juba mitmeid. Saaga tõttu on ka uurimisalane vilumus kiirem välja arenema, kindlasti ka sellepärast, et sellesamuse foorumi vahendusel on alati võimalik abi küsida; aga ilmselt jõuab igaüks läbi paarikuulise Saaga-kogemuse tasemele, kus ta seda välist abi väga harva vajab.

See, et Saaga on väga olulisel määral tõstnud sugupuu-uurimise efektiivsust ja massilisust, on tegelikult nii ilmne, et ilmselt ma siin kedagi sellega ei üllata. Tahtsin rääkida järgmisest:

Üldjuhul leiab Saaga abiga oma kaugemad esivanemad kas XVII sajandi lõpust või XVIII algusest. Muidugi on olukordi, kus see pole võimalik, nt. rahva liikumine kihelkondade vahel XVIII sajandil pole enamasti dokumenteeritud, mõnedes kihelkondades on lünklikud allikad jne., aga pigem on need erandlikud situatsioonid. Kui on õnnestunud leida esivanemaid nii kaugest ajast ja on püütud uurida rohkem kui ühte, siis on paratamatult tulemus see, et sel ajahetkel tolles piirkonnas elanud rahvast on pooled esivanemad ja ülejäänud hõimlased.

Kui teil on õnn leida keegi, kes on samamoodi samale piirkonnale pühendunud, siis leiate andmete võrdlemisel muidugi, et olete temaga sugulus- ja hõimlusliine pidi risti-rästi seotud.

Paraku on selliseid kaasuurijaid suhteliselt raske tuvastada ja veel raskem on omavahel andmeid võrrelda.

Siin tulevadki mängu ühiskasutuskeskonnad nagu näiteks Geni (kuuldavasti on taoliseid veelgi, aga mul on kogemusi selle ühega, ja eestlasi on seal ametis kõvasti), mille läbi on oma uurimistulemuste jagamine ja ka uurimine ise võimalik viia täiesti uuele tasemele.

Pakun, et nii nagu traktori tulek saatis pensionile hobuse ja Saaga saatis pensionile veel kümmekond aastat tagasi ainuvõimalikuna näinud "käsitsi" uurimise, nii muudavad Geni jmt. keskkonnad anakronismiks kodused andmebaasid, mida päev-päeva järel täiustatakse ja mida keegi peale selle koostaja suurt ei näe, v.a. ehk suguvõsa kokkutulekuil.

Kui te ise kapist välja ei tule, siis teeb seda teie eest varem või hiljem keegi teine, võtame kasvõi hästi tuntud Kuldkeppide sugupuu, mis on Genis juba praegu suuremas mahus üleval (ja kasvab muidugi kiiremini) kui kodulehel, kus ta üle kümne aasta on olnud (ma räägin siinkohal vaid põlvnemisinfost, eks ole, mitte pärimuslikust materjalist, mille maht on Kuldkeppide suguvõsauuringu puhul suisa erakordne) ja tegelikult ei ole seda Genis teinud mitte Andrus Hans Kuldkepp või Urmas Haud.

Me teame intuitiivselt niigi, et kõik on kõigiga sugulased, seda ütleb meile lihtne matemaatika. Pakun, et järgmine
tõdemus, mis tuleb omaksvõtmisele, on see, et kõik on kõigiga igat pidi sugulased. Põhimõtteliselt pole siit enam väga kaugel ka täieliku eestlaste põlvnemisinfo kaardistamine.

Ups, kirjutise lõpuosa läks vist pisut propagandistlikuks kätte :)
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas passer urbanus »

Kinnitan eelpoolkirja pandut. Lisada tahaks veel vaid Geni olulisust vähemalt minu puhul. Saagast olen teadlik ja pisuke lapanud juba mõnda aega tagasi, ent enne Geni pole pealehakkamist leidnud.
Geni ent lisab vähemalt minu jaoks olulised faktorid, ennekõike sotsiaalsed - võimaluse oma tööd näidata (kiidelda, uhkustada, edvistada - kuidas soovite) ning suhtlemise.
Geni on perekondliku suhtlemise renessanss - tõsine uurimistöö on seotud sotsiaalse faktoriga. Nagu juba nimetatud, oleme kõik sugulased ja sugulastega suhtled ju pisut teistmoodi, kui "inimesega tänavalt"(?).
Kui nüüd veel see andmik sääl Genis siduda geeniuuringutega ...

Asja pahupool on see, et kuivõrd uurimistöö on nüüd massidesse läinud, siis ka kvaliteet võib kannatada. Arvestades eesnimede vähesusega ning vanuste ebatäpsusega revisjonidel on vead lihtsad tulema (tean omast käest). Siit üleskutse - Geni kasutades kopige lingid algallikale "about me" väljale.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

:shock:

Ei jaga eelpoolkõnelajate vaimustust.
Näiteks arvuti ei ole suutnud pensile saata käsitsi kirjutamise oskust. Ega suuda ka Geni taolised keskkonnad pensile saata senist uurimist Saaga ja arhiivi säilikute baasil + kohtumised sugulastega jne. jne.

Geni tüüpi keskkonnad on nagu majandusest tuntud kasvupüramiidi, mis ahvatlevad oma kiire kasvu ja suurte tuludega, kuni inimesed on rahast lagedad ja neil pole kedagi süüdistada ka.

Geniga võib POTENTSIAALSELT aga samuti minna. Andmed kasvavad küll meeletu kiirusega isegi siis kui istud jalad seinal - lahe ju mis?
Aga sul pole eriti võimu andmete üle. Sa ei valitse andmeid vaid andmed valitsevad juba sind.
Väga raske on parandada seal süsteemis vigu. Kustutada osasid andmeid hoopis, kui inimesed end avalikustada ei soovi jne.
Peale selle kui süsteemi haldaja pankrotti peaks minema, siis oled lihtsalt andmetest ilma jäänud ja keegi ei ulata sulle taskurätti ka pisarate kuivatamiseks.
Isegi olen saanud andmeid isikutelt kes on mulle rõhutanud, et hoidku ma need teadmised endale seni kuni tema elab. Ja nii ma olen ka alati talitanud. Samal ajal olen ma kasutanud enam-vähem maksimaalselt võimalust reklaamida enda huvisid, keda ma uurin ja miks, mul pole kahju olnud oma andmeid teistega jagada kui isegi midagi vastu ei saa jne.

Inimsuhtlus peab jääma domineerima mitte arvuti, mina reklaamin oma huvisid, kui kellegil vaja on kontakteerub minuga (levitan enda kohta erinevaid kontakte ja ka telefoni saab infotelefonist kätte, kes tahab, enda andmeid ma salastanud pole, ega selle tõttu kannatanud.).

Eripedagoogina ütlen, et me ei saa toota hälvikuid, kes polegi võimelised teise inimesega suhtlema. Genealoog peaks olema väga mitmetasandiliselt võimeline suhtlema teiste inimestega. Me ei tohiks minna seda teed, et kõik suhtlus toimub läbi digitaliseeritud ja arvutiseeritud keskkondade. Sedasi me muudame ennast ja teisi sotsiaalhälvikuteks, mis on vale.

Geni läbi võidame me eelkõige kvantiteedis kuid kaotame andmete kvaliteedis. Pealegi levitatakse seal üldjuhul ikka vaid esmaseid andmeid st. nimed ja daatumid. Mälestused, elulood, fotod, ... kõik see ju puudub

Suguvõsauurimine ei saa olla vaid nimede paberi peale kirjutamine ja mingid numbrid sinna juurde.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas passer urbanus »

ootsupäraselt ei jaga ma Assari skepsist - pigem vastupidi. Selgitan:

Kirjutamisoskusest - tüüpiline antidigitaalne demagoogia. Arvuti loomise eesmärgiks ei ole kunagi olnud käsitsi kirjutamise oskuse asendamine millegi muuga - vastupidi - OCR ja puutetundlikud ekraanid olgu tõestuseks. Milleks on loodud arvutid - ennekõike (!) suurte andmemahtude töötlemiseks, haldamiseks, säilitamiseks - internet nende andmemahtude kättesaamiseks ja edasitoimetamiseks.

Geni vs. Saaga, arhiivid - eee - siin on nagu õuna ja taldrikut võrreldud - et Genisse andmeid sisestada, saada, tuleb need ju kuskilt saada.

Kohtumine sugulastega - tänu Genile olen taaskohtunud (küll jah, virtuaalselt) mitmete sugulastega, kellega pole aastakümneid suhelnud, samuti tutvunud uute sugulastega.

Geni vs. "kasvupüramiid" - kus siin analoogia on? Et inimesed tehakse andmetest lagedaks?

"Esmased andmed" - Geni annab võimaluse sisestada nii fotosid, kui ka mälestusi, seda ma ka teen.

"Inimsuhtlus peab jääma domineerima mitte arvuti - " - arvuti per se ei saa olla suhtlusvahend - internetti ühendatud arvuti on suhtlusvahend.

"inimesed end avalikustada ei soovi" - a) on võimalik privaatsuse sätteid muuta selliselt, et andmeid ei näidata ka perele; b) tere tulemast 21. sajandisse, kui inimene on olemas, siis on ta ka digiavarustes olemas. nii, naa või noo ...

"kui süsteemi haldaja pankrotti peaks minema" - kui ka läheb (väga väike tõenäosus), siis andmed ei kao. pääle selle on võimalus teha gedcom backup (olen teinud ja ka teistes programmides avanud - täiesti töötav).

...
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

passer urbanus kirjutas:ootsupäraselt ei jaga ma Assari skepsist - pigem vastupidi. Selgitan:

Kirjutamisoskusest - tüüpiline antidigitaalne demagoogia. Arvuti loomise eesmärgiks ei ole kunagi olnud käsitsi kirjutamise oskuse asendamine millegi muuga - vastupidi - OCR ja puutetundlikud ekraanid olgu tõestuseks. Milleks on loodud arvutid - ennekõike (!) suurte andmemahtude töötlemiseks, haldamiseks, säilitamiseks - internet nende andmemahtude kättesaamiseks ja edasitoimetamiseks.

Geni vs. Saaga, arhiivid - eee - siin on nagu õuna ja taldrikut võrreldud - et Genisse andmeid sisestada, saada, tuleb need ju kuskilt saada.

Kohtumine sugulastega - tänu Genile olen taaskohtunud (küll jah, virtuaalselt) mitmete sugulastega, kellega pole aastakümneid suhelnud, samuti tutvunud uute sugulastega.

Geni vs. "kasvupüramiid" - kus siin analoogia on? Et inimesed tehakse andmetest lagedaks?

"Esmased andmed" - Geni annab võimaluse sisestada nii fotosid, kui ka mälestusi, seda ma ka teen.

"Inimsuhtlus peab jääma domineerima mitte arvuti - " - arvuti per se ei saa olla suhtlusvahend - internetti ühendatud arvuti on suhtlusvahend.

"inimesed end avalikustada ei soovi" - a) on võimalik privaatsuse sätteid muuta selliselt, et andmeid ei näidata ka perele; b) tere tulemast 21. sajandisse, kui inimene on olemas, siis on ta ka digiavarustes olemas. nii, naa või noo ...

"kui süsteemi haldaja pankrotti peaks minema" - kui ka läheb (väga väike tõenäosus), siis andmed ei kao. pääle selle on võimalus teha gedcom backup (olen teinud ja ka teistes programmides avanud - täiesti töötav).

...
Arvutid on head asjad, kui nad ei juhi meie igapäeva vaid meie neid.
Ootuspäraselt ei nõustu ma sellise läbimõtlematu optimismiga.

aga see selgitus kirjaoskuse kohta ei ole minu enda tekstist vaid minu kommentaarist. Mille tõttu esita pretentsioonid väljendi esmakasutajale.

sama Geni versus Arhiivid kohta

Kohtumised sugulastega. Jah möönan, et ka nii võib. Arvutid annavad kindlasti uusi võimalusi, mida tuleks usinalt kuid läbimõeltult kasutada. Samas ei nõustu sellise propagandaga, et nüüd on uus ajastu. Me ei vaja enam arhiive, ega vahetuid kohtumisi sugulastega. Me ei vaja enam üldse midagi muud kui ühte netti ühendatud arvutit ja mugavat tugitooli ning vajalikku tarkvara ... :P

Inimsuhtlus ... - no see on targutamine, millel mõtet ei näe.

Avalikustamisega seoses on väga palju probleeme juba foorumistki läbi käinud. Tutvu nendega! Teiste sisestatud vigu on raske parandada. Samuti andmeid varjata mida ise pole sisestatud. Milleks sul aga oleks isegi põhiseaduslik õigus. Nii, et seal on probleeme küllaga, millele mõelda. Peale selle on inimestel olnud probleeme näha kõiki neid metsikuid miljoneid, kes on sinuga sugulased ja teada saada kuidas. Kui süsteem maha võetakse netist. siis ega sul ei säili need miljoneid sugulased vaid paremal juhul vaid need, kelle ise oled ülesse riputanud. Sealt seos kasvupüramiididega.
Aga on olnud ka juhtumeid, kus keegi ei taha olla netis üleval, ning genealoog kasutab võimalust, et too isik kes kobiseb, lihtsalt ei näe ennast.

Jätame igale inimesele õiguse ise otsustamiseks, mil määral ta netis olla tahab. Selleks on meil kõigil seaduslik õigus. Geni puhul ei ole isegi küsimus selles, kas vaid mil määral seal esineb isikuandmete kaitse seaduse rikkumisi.

ja kokkuvõtteks! Võtke asja rahulikult ja mõelge läbi ENNE kui midagi teete. Pärast midagi ümber korraldada on juba raske.

Mis puutub DNA genealoogiasse, siis tollega pole nii kaugele võimalik uurida kui saagat pidi. Põhjus lihtne. Probleem seisneb nimede ja geeni alleelide kokku viimises. Sa pead täpselt teadma oma esivanemate matusekohti, et viia kokku arhiivi andmed konkreetse kondiga.
Peale selle kui mõni abielunaine on teinud kõrval hüppe, siis tekib automaatselt vale seos isa osas. Milleks sa võib olla saadki õige DNA, aga seostad vale nimega. Nii, et ka see pole imerohi.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas passer urbanus »

virtuaalse suhtlemise juures kõige toredam ongi see, et elu läheb oluliselt värvilisemaks. ilmselgelt oleme me Assariga väga erinevad inimesed, erineva taustaga, aga kindlasti sugulased. Ja ma väga loodan, et me väitleme, mitte ei tülitse.

Geni puhul mind ei huvita see, et ma olen ühendatud 24 miljoni inimesega - mul pole selle teadmisega midagi peale hakata. mind huvitab see, et ma saan hõlpsalt omi uuringute tulemusi sisse kanda ning need koheselt ka avalikustada. ma olen omis liines üks väheseid iseuurijad ning sisestajaid. küll aga näikse mul olevat "fännklubi", kes igapäevaselt mu toimetamisi käib vaatlemas. Saatuse tahtel on esmalt minu isa ja nüüdseks minu kätte koondunud suur hulk perematerjale - samuti mu abikaasa kätte tema pere materjale. sõnaga mul on kohustus seda jagada. Geni on selleks ideaalne koht.

Arhiivide ja kohtumiste vastast propagandat ma küll kuskil näinud ei ole.

Avalikustamisest - jaa - olen selle üle mõelnud, mõnedel puhkudel isegi luba küsinud. Hetkel on see minu jaoks küll kõrvaline teema - tegelen Saagaga ning sääl on andmed (vähemalt minu regioonis) kuni EW alguseni - s.t. elavaid ma sääl enam ei kohta ning seega ei näe ka probleemi nende sidemete, nimede ja aastaarvude avalikustamisel. Üksiti tekib uutel liitujatel võimalus kokku klõpsata - tüüpiliselt ca 100 aastat teatakse pere suhteliselt hästi.

Arhiividest - mis vahet on Saagal ning sama dokumendi arhiivis uurimisel - ma väga loodan, et seal originaali uurijate kätte ei anta - ehk siiski mikrofilm.

Ja isikuandmete kaitse - unusta ära - rong on läinud. sajand on 21. Ma ei ole mingi häkker (pigem see puhver tooli ja klaviatuuri vahel), aga tööealise Eesti kodakondse isikukoodi, telefoni ja registreeritud elukoha saan kätte min 90% juhtudel vähem, kui 10 minutiga (ok, pisut liialdan, aga suhtkoht nii see on).
Küllap tegelikult isegi jagan Asseri suhtumist privaatsusesse, aga hilja juba. Vabadus on pass ja krediitkaart põletada ning metsa elama minna.
Ja Geni osa selles on olematu.
Peale selle - kas seaduse silmis on oluline vahe, kui isiku, kes ei soovi oma andmete avalikustamist, andmed on kättesaadavaks tehtud ühe genealoogile või paljudele?

Geneetikast - ma ei rääkinud kontidest, vaid DNA näidiste võrdlemisest Geni andmemassiiviga.
andri.riid
Postitusi: 141
Liitunud: Teisipäev 25. Oktoober 2005, 11:00:10
Asukoht: Saue vald
Status: Eemal

Postitus Postitas andri.riid »

Kellelgi pole Genis miljoneid sugulasi, põhimõtteliselt on kaudsed ühendused ja neid avastama ei pääse, asi piirdub sugulaste ja kitsama ringi hõimlastega ja neid inimhulki võib üldjuhul mõõta tuhandeliste ühikutega.

Karavan liigub edasi ja asjad paneb paika resursinappus. Miks peaksin ma Saaga olemasolul sõitma maha 400km ja kulutama tunde, et otsida mingit paari üksikut kirjet (aga just selline sugupuu-uurimine minu puhul Saaga-eelsel ajastul sisuliselt välja nägi) - selle nimel, et arhiivitöötajatega suhelda või uurimissaalis teisi uurijaid vaadelda või? Igal asjal on oma hind. Sellise uurimisstiili (mis on muidugi mõeldav) endale võimaldamine eeldab a) mõõdukat töökoormust b) pere puudumist c) teiste hobide mitteomamist.

Saaga/Geni sünergia all sai pigem silmas peetud seda, et läbi paljude inimeste panuse tekivad seosed, mida üksikisik ei jõuaks kunagi kindlaks teha. Ja iseäranis puudutab see n.-ö. peidetud sajandit ehk siis aega, mil perekonnanimesid veel ei olnud.

Sest mis kasu on sellest, kui kellelgi on isiklikku arvutisse kogutud nt. 103 tuhat nime ja ta on pannud kuskile peibutisena üles mõned uuritavad perekonnanimed? Isegi kui hakata järelepärimisi esitama, on meievahelised seosed pigem peidetud sajandis, korrespondents ülivaevaline ja mida eriti õilsat oleks ka selles, kui mulle saadetakski gedcomi failiga mingi ports andmeid. Liidan need oma isikliku andmebaasiga ja näitan udust väljatrükki järgmisel suguvõsa kokkutulekul?

Lõpetuseks küsin ma lihtsalt huvi pärast, et kas Assar on kunagi publitseerinud midagi oma uurimusist, või millised on üldse kellegi võimalused ta kogutud infovaramust osa saada? Ma võin abstraktselt aru saada, et sugupuu-uurimise mõte on eeskätt iseendale privaatset lõbu valmistada aga inimlikult ei mõista ma seda sugugi. Loodetavasti pärandatakse kogutud ürikud testamendiga vähemalt Eesti Rahva Muuseumile.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Jah arvutiasjanduses ma jagan osaliselt sinu seisukohti. Eks meie kõigi suguvõsades on nii linnavarblasi kui künnivareseid sees. Potentsiaalsed sugulased oleme me kõik. See, et elu peab värviline olema on ka minu jaoks a priori tähtis.
See tähendab, et genealoog-koduuurija jaoks on mõtekas ära kasutada kõik need võimalused, mida pakub arenev ühiskond suguvõsa uurimiseks. Kuid koduuurijatena on meil kohustus ka kõike vana alles hoida st. mitte muutuda puhvriks kuvari ja tugitooli vahel.
Kui me seda ei teeks, poleks ka tulevikus enam niigi hästi mõistetav, miks meie eellased nii või naamoodi mingis situatsioonis talitasid.

Mis avalikustamisesse puutub, siis see kui ma pole märganud selleks luba küsida tähendab tegelikult automaatselt eitavat vastust. Nii lihtne ongi. hoopis teine teema on see, et me jätame iga päev tänu oma mobiiltelefonidele, pangakaartidele, sisseostudele jms. endast jälgi. Lisaks veel turvakaamerad jms.
See on kahjuks paratamatus - kindlasti saab ka see valdkond tulevikus oluliselt enam ja karmimalt reguleeritud. See pole aga praegu eriti teemas jutt.
Andmekaitseseadus muutub ka teatud osas karmimaks ja teatud osas lubab rohkem mööndusi teha. Aga seadused kehtivad mulle andmete avalikustamise osas ka siis, kui ma olen andmed saanud ebaseaduslikult - ja ma tõesti pole ise süüdi selles, et need sain. See on valdkond, millesse ei saa suhtuda "unustame ära" põhimõttel. See on ju tegelikult küsimus kodanike vabadusest. See peaks olema iga normaalse riigi üks alustalasid ometigi :!:

Saaga vastu olen mina küll kõige vähem. See on ideaalne kompromiss, kuidas rahuldada suurt huvi esivanemate vastu ja samas teha seda nii, et originaalid suurest avalikust huvist tingituna kapsaks ei muutuks ja arhiiv ei peaks olulisi ümberehitusi tegema, et suuremaid lugemissaale ehitada. Aga mina kutsuks just rohkem ülesse AISi kasutama. Selle abiga on võimalik muuta uurimine värvilisemaks. Ainult Saaga abil oleks see vaid nimede ja arvude rida - seda võiks ju suvalt ka paberile kritsida. Nii, et arhiivis käimine just nimelt annabki asjale vürtsi juurde.
passer urbanus kirjutas: Geneetikast - ma ei rääkinud kontidest, vaid DNA näidiste võrdlemisest Geni andmemassiiviga.
Kuidas sa võrdled, kui sa oma sugulastelt või nende säilmetest geeniproove ei võta?!
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Geni positiivse külje all pean minagi silmas varjatud sajandil elanud/ elavate inimeste kohta andmete omandamist. Kuid varjatud sajandiks peaksin ma eelkõige praegust ja suurt osa eelmisest. Neid andmeid varjab meie eest seaduse kaitse ja nende inimeste enda tahe. Nimedeeelne aeg on täiesti avalik ka praegu nii palju kui andmeid säilinud on.

Mis kasu kui mul on 103 000 inimest andmebaasis? aga täpselt seesama kasu, mis tuleb ka sellest, et mulle meeldivad rattamatkad, puutumatu loodus, tervislikud eluviisid, ravimtaimede kogumine, erivajadustega lapsed jne.

Kas sa oleksid hulka õnnelikum, siis kui ma sisestan Genisse paartuhat nime, mis sinu andmetega ühilduvad. Versus kingin sulle raamatu pühendusega, kus on kõik need samad andmed kirjas ja enamgi veel?

Raamatut mul veel pole, kuid üks uurimus peaks ilmuma järgmisel aastal Saksamaal ühe Familienverbandi ajalehes, mille liige ma olen. Laiemas perspektiivis eelistan siiski trükiste välja andmist kui mingitel netiportaalidel Tegijana esineda. Trükisõna on jääv ja seejuures loetav ka sadade ja tuhandete aastate pärast. infotehnoloogiavahendeid ei pruugi sa isegi kümnete aastate pärast välja lugeda.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas passer urbanus »

AIS ootab aega - mul lihtsalt ei ole seda niiviisi võtta - Saaga / Geni seevastu on ka pühapäeval ja öötundidel avatud, samuti saab töö kõrvalt "näpistada".

Ilma Saaga / Geni sünergiata poleks ma selle teemaga ilmselt enne pensioniiga tegelema hakanud.

Suuresti on küsimus ilmselt selles, et miks keegi suguvõsa uurib. Minul algas see uudishimust nime etümoloogia vastu, samuti paarist legendist nii isa kui ema poolt, millele lisandus intriig ja kuulujutud naise suguvõsas. Ja miks mitte enese otsimine. Siis leidsin siinse foorumi ja asi oli otsustatud.

Ma kahtlustan, et kui ma oleksin "vana kooli" genealoog, siis ajaks ka mind närvi massistumine. Enam ma polekski suguvõsas teada tuntud "akadeemik", kes mingit tähtsat asja ajab. Teema elitaarsus on kadunud.

Aga Assariga ses suhtes väga üht meelt, et lihtsalt nimed ja numbrid ei ole midagi. Mälestused ja kodulooline uuring on olulised. Ses osas ei vaidle. Aga Geni ei välista seda. Ma olen oma ettepanekute hulgas neile ka tekstilise osa suhtes arvamust avaldanud. Et saaks inimeste kõrval ka kohtadest, hoonetest, puudest rääkida ja pilte lisada.

Aga hetkel ma alles "punguv" genealoog - sügisel lähen kursustele.

...

sellest linnavarblase ja künnivarese vastandamisest ma küll aru ei saanud ...

ja geneetikast - geeniuuringute ja geeniproovide võrdlemiseks ei ole sugugi vaja eellaste DNA'd. ega seda kontidelt kuigi hõlpsalt vist ei saa ka. suguluse ja selle läheduse / kauguse kindlaks tegemiseks ei pea olema eelnevate põlvede näidiseid. see on nüüd muidugi profaani tõlgendus, geneetikud andku mulle andeks.
näituseks: kui sa oma DNA näidise saadad miskile National Geographicu sponseeritud ettevõtmisele, saad teada, kustkandist sa oled siiakanti sattunud.
neid andmeid omavahel võrreldes võib saada päris huvitavaid tulemusi. põhimõtteliselt peaks saama selgitada ka inimeste liikumist.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

passer urbanus kirjutas: Ma kahtlustan, et kui ma oleksin "vana kooli" genealoog, siis ajaks ka mind närvi massistumine. Enam ma polekski suguvõsas teada tuntud "akadeemik", kes mingit tähtsat asja ajab. Teema elitaarsus on kadunud.

Aga Assariga ses suhtes väga üht meelt, et lihtsalt nimed ja numbrid ei ole midagi. Mälestused ja kodulooline uuring on olulised. Ses osas ei vaidle. Aga Geni ei välista seda. Ma olen oma ettepanekute hulgas neile ka tekstilise osa suhtes arvamust avaldanud. Et saaks inimeste kõrval ka kohtadest, hoonetest, puudest rääkida ja pilte lisada.

Aga hetkel ma alles "punguv" genealoog - sügisel lähen kursustele.

...

sellest linnavarblase ja künnivarese vastandamisest ma küll aru ei saanud ...

ja geneetikast - geeniuuringute ja geeniproovide võrdlemiseks ei ole sugugi vaja eellaste DNA'd. ega seda kontidelt kuigi hõlpsalt vist ei saa ka. suguluse ja selle läheduse / kauguse kindlaks tegemiseks ei pea olema eelnevate põlvede näidiseid. see on nüüd muidugi profaani tõlgendus, geneetikud andku mulle andeks.
näituseks: kui sa oma DNA näidise saadad miskile National Geographicu sponseeritud ettevõtmisele, saad teada, kustkandist sa oled siiakanti sattunud.
neid andmeid omavahel võrreldes võib saada päris huvitavaid tulemusi. põhimõtteliselt peaks saama selgitada ka inimeste liikumist.
Mina pole vana kooli mees. ... pigem ise võitlen igasuguse elitaarsuse vastu ja eeskujude vastu. Samal ajal Genis kaob see seos väga kergesti ära - minu andmed - mina vastutan. Selles mõttes on see vana kool hea küll. aga interneti asjadega on ikka nii, et usaldusväärsus jätab enamikel kodukatel soovida. Saagal muidugi on autoriteet, kuid Genil seda niivõrd pole. Ja seal midagi korraldada, et andmed oleks õiged on äärmiselt keeruline. Eriti kui sa pole enda andmeid ise sisestanud.

Muus osas tundub, et me taandume konsensusele.
Edu kursustel!
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas passer urbanus »

ma vist kuskil juba nimetasin, et ma kopin Genisse "about me" lahtrisse viidad, kust andmed pärit. kui viita ei saa, siis laen pildi ja viida sellele või siis kirjutan selgituse.
teine asi, mis teinud olen - turvalisuse / privaatsuse alt sättisin nii, et surnud inimeste profiile, mis on minu sisestatud, saan muuta ainult mina.
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

Andmete sisestamine Genisse on ebamugavuse tipp, st aja mis ma võiksin midagi produktiivset teha, pean ma hiirega vehkima ja klõpsima mingit linki, et sisestada triviaalset asja, nagu 'display name'. Sinna võib jah, mingeid andmeid riputada, aga järjest ühe pesakonnaga töötada on ikka paras PITA. Ma ei saa ju isegi otsida isikut, kelle ma eile sisestasin, sest otsingu registrit uuendatakse kord nädalas.
Lisaks ägab see Geni juba ammu koormuse all. Ma ei imestaks ka sugugi, kui minu 24,8 (!) miljonist väidetavast hõimlasest ootab 24,79 miljonit parajat momenti, et mulle xxx ja kolmetolliseid pikendusi tarnima hakata. Igatahes sobivaid ostingustringe kasutades on kerge leida, et enamus neist on Aasiast (mis pole ka ime, räägitakse, et meie esivanemad ollagi sealt tulnud - samas kahtlen ma sügavalt, kas minu sugulust vendade Pandavate või Batu-khaaniga on kunagi dokumenteeritud).
Ja see et eraettevõte, eriti veel internetiettevõte, lakkab kunagi olemast, pole mitte väga ebatõenäoline, vaid surmkindel. Miski pole igavene peale lihtsameelsuse.
Tõsi ma panen ise ka andmeid sinna üles. Kirjutan arvutis sugupuu jupi valmis ja üles panen ainult selle, mida on lihtne sisestada, pahatihti unustan sünnikohagi märkida. Midagi sest kasu on, palju harusid olen juurde saanud ja ka mõned vead parandatud. Aga kui nüüd päris aus olla, siis paar inimest, kellega ma koostööd olen teinud, on siit foorumist pärit ja leidnud mind selle kaudu ja neid ülejäänuid, kellega ma üldse koos olen töötanud, on siit foorumist rohkem tulnud kui Genist.
Üks tõeline pluss asja juures on see, et kui mõni suht arvutisse-ise-programmide-installimise-kauge-sugulane ilmub, siis selle asemel, et hakata pead vaevama, kuidas talle asja arusaadavalt esitada, võid talle saata kutse Genisse. Ehkki 'arusaadavalt' on pisike liialdus. Sugupuu esitus Genis on kaunis perversne, sa näed korraga kas vähe ja enam-vähem kiiresti või natuke rohkem ja suht aeglaselt. Teatud vähenduse juures ei näe sa enam + markereid, mis muudab selle, mida sa näed suhteliselt mõttetuks.
Ma olen Flashi sajatanud selle loomisest peale ja Geni on veel üks tõestus, et selles ei saa suuri rakendusi teha. Id est, kindlasti on olemas väga tarku inimesi, kes suudavad imeasju luua ka luuavarrest ja hobuse tuharakarvadest, aga õnnetuseks on neil mõistus peas ja nad valivad tööriistad ja materjalid, mis vastavad ülesande keerukusele ja rakenduse kasutuskoormusele.
Flash on saatanast ja Geni ja facebook on tema prohvetid. ;)
Kerdi
Postitusi: 167
Liitunud: Laupäev 18. Aprill 2009, 14:57:04
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Kerdi »

Lugesin selle targa jutu läbi.
Olen ka uurinud suguvõsa tasapisi - vastavalt aja olemasolule.
Keskendunud olen korraga ühele sugupuule, on lihtsam endal.
Ja olen ka vanamoodne - armastan paberit ja pliiatsit ka.
ja tegin oma onule 80-ndaks sünnipäevaks nii enda kui tema meelest väga hea kingituse - printisin välja sugupuu (mille olin toksinud Brother Keeperisse), Saagast printisin välja paberid (eelnevalt olin VAU lingimärkmikku need kenasti salvestanud ja kommenteerinud ka) ning siis kirjutasin veel kogu selle andmete põhjal suguvõsa loo üles nii, nagu mina sellest aru sain. Tervel juubelirahval oli mõnusta lugemist ja arutamist kui palju.
Genist olin agluses ka vaimustatud, et tore asi.
Aga käinud pole seal juba ammu enam, sellest ajast peale, kui kellegagi "collaboreerusin" ja puu genis läks nii suureks, et selle avamisega on tõsine tegu, jant ja vaeva nägemine. Ütlen ausalt, sealt enam ei viitsi otsida, et kedagi lisada, see võtab meeletult aega. Muidugi - mul pole ka arvuti viimase peal mängude mängimiseks - see on eelkõige tööks ja kirjutusmasinaks. Aga Saagaga saab ta suhteliselt kiiresti hakkama, Geniga enam mitte. Aga vaid Geni pärast ei kavatse ma arvutit ka vahetama hakata.
Kerdi
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

passer urbanus kirjutas: ...
teine asi, mis teinud olen - turvalisuse / privaatsuse alt sättisin nii, et surnud inimeste profiile, mis on minu sisestatud, saan muuta ainult mina.
No vot, sinu jaoks turvalisus, aga minu jaoks teeb asja mõtetuks. Kujutame ette olukorda kui sina oled sellist "turvalisust" rakendades hunniku esivanemaid sisse toksinud. Nüüd liitun mina genniga ja avastan, et näiteks minu kadunud vanaisagi on nende seas. Ainult, et sünniaeg on 10 aastat noorem ja surnud ka 8 aastat varem ja naiste abiellumise järjekord on jumalast vahetusse läinud ja laste emadega täiesti rappa pandud. Mida ma teen - muuta ma midagi ei saa, sest kõik peab jube "turvaline" olema.

Kontakteerun sinuga või? Sa ütled, et pea lõuad, mis sa kobised!
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
janelys
Postitusi: 584
Liitunud: Teisipäev 21. Aprill 2009, 09:40:04
Asukoht: Kadrina
Status: Eemal

Postitus Postitas janelys »

Mina olen Saagast väga vaimustuses, kuigi välja lugeda kõike ei oska, kuid arhiivis füüsiliselt kohal olles, oleks ju sama lugu. Kui Saaga võimalus puuduks, siis minu uurismistöö toimuks peamiselt ainult koduseid materjale kasutades ja vanu kirju läbi uurides, kust infokillukesed oleksid väga harvad. Väikeste laste kõrvalt iga nädal mitmeid tunde arhiivis istumine oleks pea võimatu, seda enam Tartus(ise olen tallinlane)!
Esialgu olin vaimustuses andmete internetti üles panekust MyHeritage kaudu, kuid nüüd andmekaitse tõttu ning kehva ülevaate tõttu arvutist sugupuu skeemile, pigem väldin seda. Andmete üles riputamisel näen mõtet siis kui soov poolikuid harusid täiendada uuema aja andmetega või leida kontakte inimestega, kes lisainfot võiksid osata anda.
Foorumi kaudu olen aga teilt, kallid kaasfoorumlased, palju abi saanud. Tänan teid!
Uuritavad perek.nimed
Viru: Balder, Kulp, Terts, Rumberg, Tänavots, Paulmann, Neugast, Paal
Saare: Juhanson, Sai, Saar, Sepp, Tuurmaa, Tuisk, Olop
Pärnu-, Võru- ja Põlva: Palu, Kütt, Mikson, Kaha, Arnim, Kriiver, Vardja
Harju- ja Viljandi: Muru, Loopere
fred.puss
Postitusi: 352
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:09:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas fred.puss »

passer urbanus kirjutas:Asja pahupool on see, et kuivõrd uurimistöö on nüüd massidesse läinud, siis ka kvaliteet võib kannatada. Arvestades eesnimede vähesusega ning vanuste ebatäpsusega revisjonidel on vead lihtsad tulema (tean omast käest). Siit üleskutse - Geni kasutades kopige lingid algallikale "about me" väljale.
Populaarsed teemad on alati sellised, kus on tase väga erinev. Ma võrdleksin suguvõsauurimist spordiga. Paljud meist tegelevad harrasstusspordiga, kes käib mõnikord jooksmas või palli mängimas või kasvõi kepikõndimas. Samas on olemas ka profisportlased. Suguvõsauurijaga on samuti. Asja halb külg on aga genealoogia puhul selles, et kui metsajooksja jooks sinnapaika ja tema teada jääbki, siis kord ühe harrastusuurija tehtud viga võib jääda sajanditeks püsima. Tõepoolest sajanditeks!

Just eile küsiti minu käest, et ühes umbes 2003. a (sine anno) ilmunud lauluisa Kreutzwaldi põlvnemist käsitlevas raamatus on Kreutzwaldi isa toodud perekonnanimega Reinholdson. Küsimus on, miks siis nii? Samas on Kadrina õpetaja Gustav Beermann 1928. a ehk juba 75 aastat varem kirjutanud: Üliõpilane, kes siin Kreutzwaldi perekonnaliikmeid väljakirjutas ei oskanud kirikuraamatuid käsitada, mind ennast aga ei juhtunud sell päeval kodus olema. Ühe lehekülje peal on kirjutud "Kreutzwald Reinhold S." (=Reinhold's Sohn), see on Reinhold'i poeg. Tema on sellest ka vist selle perekonna nime Reinholdson'i leidnud.

Ma pole veel Kreutzwaldi genealoogiaga tegelenud ja ei tea veel, kellel on õigus, aga see on siin lihtsalt illustreerimaks, mida võib teha üks asjatundmatu viga, kui seda levitada. Ma pakun, et Genis on selliseid vigu, nagu inimesigi, miljoneid või isegi rohkem (kuna vigased on mitte ainult nimed/põlvnemisandmed, vaid sünni-, abielu- ja surmaandmed jne). Kui nüüd neid andmeid sealt kasutada (see on ju kõige lihtsam, ise ei pea uurima) ja näiteks kusagil teises kohas avaldada (kõige halvem, kui raamatuna), siis ongi džinn pudelist välja lastud.

Geni on tore suhtluskeskkond. Kindlasti nendele, kes väiksemat ringi sugulasi (kus kõik kõiki tunnevad) tahavad koondada, on see väga hea. Aga mingiks suguvõsauurimiseks (ei surnute osas ega ka tänapäeva kaugemate sugulaste osas, kelle endi käest pole andmed saadud) see asi minu arvates ei sobi. Selleks ei sobi isegi praktiliselt ükski oma arvutisse installitav programm. Andmete haldamiseks ja tööversiooniks küll, aga mitte korralikuks uurimustöö väljundiks. Viimaste väljundiks jääb ikka kas siis paberil või ka elektrooniline publikatsioon, kus on asjatundlikult ära põhjendatud, mis on see inimene teisega sugulaseks loetud (ainult Saaga lingist selle tõestamiseks ei piisa, sugulussuhe, eriti 18. sajandi puhul, saab tõestust kümnete faktide analüüsimisel ja see mõttekäik tuleks samuti kirja panna).

Igaüks teab ise, kui kvaliteetset tööd ta teha tahab, kuid lahmivalt andmeid koguda ja siia-sinna pillata, kus iga teise inimese andmetes on viga, ei ole küll stiil, mida mina hindaks. Parem teha saja inimese kohta korralik töö kui saja tuhande kohta selline, millest on kasu vaid nendel, kes seda tööd pimesi usaldavad. Geni aga paraku soodustab just viimast võimalust. Suhtluskeskkonnana on ta aga väga tänuväärne.

Mis puutub teema algatusse, siis muidugi on Eesti suguvõsauurimises astutud viimastel aastatel seitsmepenikoormasaabastega ja selle üle pole kellelgi põhjust nuriseda. Aga et keegi, kes tahab uurida ise ja tagada sellega kvaliteetseid andmeid, mis on kogutud ja esitatud mõttega välja töötatud põhimõtete järgi, - et keegi selline uurib sahtlisse (või "kappi" :)), seda ei maksa pahaks panna. Samuti mitte seda, kui ainult tema paberi või ka failihunnikuks see jääbki - ta tegeleb sellega oma hobi ja kvaliteetse ajaveetmise pärast (hoiab vaimu virge :idea: ) nagu tegeletakse harrastusspordigagi - kellelgi teisel ei pea sellega asja olema.
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

fred.puss kirjutas: Ma pole veel Kreutzwaldi genealoogiaga tegelenud ja ei tea veel, kellel on õigus, aga see on siin lihtsalt illustreerimaks, mida võib teha üks asjatundmatu viga, kui seda levitada. Ma pakun, et Genis on selliseid vigu, nagu inimesigi, miljoneid või isegi rohkem (kuna vigased on mitte ainult nimed/põlvnemisandmed, vaid sünni-, abielu- ja surmaandmed jne). Kui nüüd neid andmeid sealt kasutada (see on ju kõige lihtsam, ise ei pea uurima) ja näiteks kusagil teises kohas avaldada (kõige halvem, kui raamatuna), siis ongi džinn pudelist välja lastud.
Praktiliselt kõikides Geni ühendatud sugupuudes olen leidnud sarnaseid vigu, näiteks on talumehele omistatud tema järglase perekonnanimi, samas kui mees suri ise 40 aastat enne nimede andmist! See on nonsenss. Sihukesed 'wild & sick dreams' ei sobi kuidagi uurimistöö tulemuseks. Küll on ka neid, kes on perekonnanimeks pannud talunime või Põhja-Eestis nii tavalise isanime venepäraselt välja kirjutatuna - näiteks Mats Adov (Ado poeg). Sellistega on ka üsna mõttetu vaielda, tähendab pigem oma aja raiskamist, aga samas on nad midagi ju meetrikatest leidnud ja neid andmeid saab enda hüveks pärast kontrollimist ära kasutada.
d883sa10339
Site Admin
Postitusi: 24
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:06:07
Status: Eemal

Postitus Postitas d883sa10339 »

avagula kirjutas:Praktiliselt kõikides Geni ühendatud sugupuudes olen leidnud sarnaseid vigu, näiteks on talumehele omistatud tema järglase perekonnanimi, samas kui mees suri ise 40 aastat enne nimede andmist! See on nonsenss. Sihukesed 'wild & sick dreams' ei sobi kuidagi uurimistöö tulemuseks. Küll on ka neid, kes on perekonnanimeks pannud talunime või Põhja-Eestis nii tavalise isanime venepäraselt välja kirjutatuna - näiteks Mats Adov (Ado poeg). Sellistega on ka üsna mõttetu vaielda, tähendab pigem oma aja raiskamist, aga samas on nad midagi ju meetrikatest leidnud ja neid andmeid saab enda hüveks pärast kontrollimist ära kasutada.
Väga õige suhtumine, et andmeid saab pärast kontrollimist ära kasutada!

Aga see, et andmete lihtsustamise mõttes pannakse enne perekonnanimesid saanud inimesele tema järeltulijate perekonnanimi, on metoodika küsimus. See on pandud küllap meelega nii, mitte ei ole arvatud, et nii oligi. Muidugi jääb küsimus, kui selle surnud inimese järeltulijad (sh meesliinides) said 6 eri perekonnanime, siis millist valida?

Kahjuks puuduvad veel metoodiliselt juhendid, kuidas Eesti nimesüsteemi igasugustes andmebaasides kasutada. Mingid soovituslikud juhendid võiks kunagi olla, olen palju nende peale mõelnud, loengutes üht-teist ka soovitan, aga et midagi kirja panna, peaks asja väga põhjalikult läbi mõtlema.
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

janelys kirjutas:Mina olen Saagast väga vaimustuses, kuigi välja lugeda kõike ei oska, kuid arhiivis füüsiliselt kohal olles, oleks ju sama lugu.
Saagas on tegu väga kvaliteetsete must-valgete fotodega, nendel on see hea omadus, et arvutis heleduse-gamma-kontrastiga mängides saab sealt välja lugeda asju, mida palja silmaga eales välja ei loeks. Kuna ma ise tegelen elukutse tõttu vanade ehitistega, siis pole harvad juhused, kus vana foto kõrgresolutsiooniga skänneeringu järgi saab mõttetust hallist laigust välja manada näiteks rõdupiirde või katuseakna täpse mustri. ja seda mitte midagi oletamata. Selle saab lihtsalt pikslite rägast kätte.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

avagula kirjutas: Saagas on tegu väga kvaliteetsete must-valgete fotodega, nendel on see hea omadus, et arvutis heleduse-gamma-kontrastiga mängides saab sealt välja lugeda asju, mida palja silmaga eales välja ei loeks. ...
Kas see on tõesti eelis originaalsäiliku kasutamise ees.
Üldiselt väga vastu ei vaidle ka, selle näite piires on jutt jumalast õige. Samal ajal, aga võib originaali peal olla pliiatsi jälgi, mis pole kriipsugi endast jätnud, küll on nad aga paberi reljeefseks muutnud. Erineva nurga all originaali vaadates me märkame seda või taktiilselt tunnetades. Võimalik, et ka digikaadrilt oleks see näha, aga asi on lihtsalt selles, et digiteerimisel tuleb valgus kindla rakurssi alt ja me ei oska konkreetsest kohast mõnikord kahtlustadagi, et seal midagi veel võib olla.

Samas digiteerimisel on see hea külg alati, et jääb võimalus originaali pealt kontrollimiseks. Kui me vaid originaale kasutaks, siis ühel hetkel saavad nad otsa ...

ja sellest oleks ju ometigi kahju :cry:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
avagula
Postitusi: 560
Liitunud: Teisipäev 15. Aprill 2008, 22:57:04
Status: Eemal

Postitus Postitas avagula »

Nohjah. Kui ikka saab valida, kas elada arhiivis või kodus, ma valiks viimase. Arhiivis on kole tülikas vahepeal telekat vaadata, võileiba närida ja pikali visata. :)
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

avagula kirjutas:Nohjah. Kui ikka saab valida, kas elada arhiivis või kodus, ma valiks viimase. Arhiivis on kole tülikas vahepeal telekat vaadata, võileiba närida ja pikali visata. :)
Kui enne olin vaid osaliselt nõus, siis sellega olen ma juba täiesti nõus! :lol:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Umbero
Postitusi: 22
Liitunud: Pühapäev 19. Märts 2006, 16:35:03
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas Umbero »

Tarkade meeste jutt on vaikinud, miks? Kriitikud on ka oma töö teinud. Miks ei kuuldu nõuandeid ega soovitusi jne !? Kui GENi ei ole hea, siis mis oleks parem? Geni on tõest ületanud mõistuse piirid: seotud inimesi on tohutult, aga näed neist suhteliselt napilt, ja neidki tasemel: üks inime.
Pangem pead kokku, otsigem vahendeid ja loogem siis siin kuskil Eesti serveris nn. enda-tehtud-tarkvaraline sugulusmets. Suguvõsauurijaid-arvutispetse paistab olevat.
Lõpetuseks: Need targad jutud ja käesolev piiksatus oleksid aga olemata kui poleks SAAGAT. Imestama paneb see, et kust leidis hr Fred Puss idee ja raha teha ära selline ülitänuväärne töö. Ta pani sajad kui mitte tuhanded inimesed tegutsema arvutis mitteainult mängimise ja "surfamisega" vaid millegi palju tösisemaga. Kahjuks ei oska ma temale, so Fred Pussile, välja mõelda väärilist autasu, aga vaja oleks!!!
fred.puss
Postitusi: 352
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:09:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas fred.puss »

Saaga tegemist ma küll oma kontosse ei saa sugugi võtta, kui eelkirjutaja mõte äkki sinnapoole suundus :) .

Aga personaalraamatute nimeregistrite andmebaas, mille kirjete arv on hetkel 207 622 avalikku ja 162 494 sügise jooksul avalikuks saavat viidet (kokku 370 116), on tehtud tasuta. Vaid Ajalooarhiiv on omalt poolt finantseerinud järgmisi tegevusi:
1) skanninud kunagi nimeregistrid (mida pole veel praegugi Saagas)
2) teinud andmebaasi veebiliidese
3) kohustanud ühte töötajat minult saabuvaid vastavasse vormi viidud andmeid liitma andmebaasi.

Minu panus on olnud hobi korras ning see sisaldab siis:
1) nimeregistrite skannimise korraldamist (möödunud etapp)
2) sisestajate otsimist, nende juhendamist, nende tehtud tööde kontrollimist ja kohendamist andmebaasi vormile
3) paranduste sisse viimist (neid tuleb keskmiselt üks päevas).

Kõik ülejäänud ehk põhitöö on teinud vabatahtlikud sisestajad, kelle hulgast on mäekõrguselt teistest üle Kristi Koitmäe, kes on ise koostanud nimeregistreid 60 000 nimega ja see arv kasvab tal veel pidevalt. Sisestajate arvu ma hetkel pole kokku liitnud, neid on olnud umbes 150.

Aga ma tänan, ikka on tore, kui keegi tehtut tähele paneb :D
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
Andrus A
Postitusi: 393
Liitunud: Pühapäev 26. November 2006, 21:49:11
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas Andrus A »

Umbero kirjutas:Geni on tõest ületanud mõistuse piirid: seotud inimesi on tohutult, aga näed neist suhteliselt napilt, ja neidki tasemel: üks inime.
Pangem pead kokku, otsigem vahendeid ja loogem siis siin kuskil Eesti serveris nn. enda-tehtud-tarkvaraline sugulusmets. Suguvõsauurijaid-arvutispetse paistab olevat.
Olen täiesti nõus sellega, et Geni on kujunenud üüratuks andmekoguks, kuid kas eraldi "Eesti Geni" tegemisel on mõtet? Asi lihtsalt selles, et läbi aegade on eestimaalased elanud, abiellunud ja saanud lapsi inimestega mujalt. See aga tähendab kindlasti seda, et tekivad harud nii Venemaale, Soome, Rootsi, Hispaaniasse ja mujale. Ühel juhul (mitte eriti tõenäoliselt) kujuneb rakendusest aja jooksul midagi sarnast Genile. Teisel juhul hakkavad uurijad heitma pilke ikkagi Genisse, lootes sealt leida näiteks oma välismaiste esivanemate sugulasi. Pigem peaks meie rahvas olema tugevalt esindatud Geni arendamisel ja tegelikult üks minu sugulane seda ka ühel või teisel moel on. :D

Aga Fred on autasu väärt küll. Isegi hoolimata sellest, et ta Saaga loomist ei ole kinni maksnud! :D
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas Assar »

Mina arvan niimoodi, et Geni väärtus on tegelikult üsna kahtlane. Esiteks nagu ka välja toodi, andmete usaldusväärsus on üsna küsitav. Meie foorumis olen isiklikult leidnud üsna palju inimesi, kellega olen andmeid vahetanud, kes ise on sugulased või hõimlased - asjasthuvitatud isikud. Pole mul endal kunagi kade olnud anda teisele andmeid, millega too teine seotud on. Loodan, et teistel kehtib sama põhimõte ka minu suhtes.
Genis liigub paratamatult igasugust muud seltskonda ka kui suguvõsauurimise huvilised vms. Nende motiivid pole alati kõige läbinähtavamad ja genisse oma andmeid ülesse seades kaob mul endal kontroll, kes neid andmeid alla laeb, milleks kasutab, või hoopis kuritarvitab?
Kui mina olen andmed uurinud, siis mul on moraalne vastutus nende isikute ees, kelle andmeid ma oman, kelle esivanemate andmeid ma oman.

Ei pea kaugele tagasi vaatama, et leida juhtumeid, kus kellegi päritolu on üritatud ära kasutada näiteks poliitikas. Kelles oli väidetavalt juudi verd, kelles venelast jne. Jube õudne eks ole, kui äkki mõnes poliitikus ongi vene verd või juuti :)

Seega eelistan vahetada andmeid vahetult teisele inimesele, kelles ma ei kahtle. Ning mulle jääb võimalus valida, kelle ees ma seda riski ei võta.
Ning minu punaste, pruunide, vikerkaarevärviliste, mustade jne sugulaste järeltulijad võivad rahumeeles oma elu edasi elada ning oma igapäevast leiba teenida!

Igasuguseid muid ja palju ohutumaid jututube on ka peale Geni. Ka neid võib kasutada. Ehk siis ühtlasi ei poolda samuti eesti-Geni loomise mõtet.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Andrus A
Postitusi: 393
Liitunud: Pühapäev 26. November 2006, 21:49:11
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas Andrus A »

Assar kirjutas:Genis liigub paratamatult igasugust muud seltskonda ka kui suguvõsauurimise huvilised vms.
Täiesti nõus!
Eriti vihastavad mind tegelased, kes on ühel suvalisel ajahetkel kandnud inimesi võrgustikku ja Geni enda jaoks ära unustanud. Siis ongi olukord lõpuks selline, et paljud inimesed on võrgus mitmekordselt ja nende kokku tõstmine on võimatu. Olen mõnele oma võrgustikus korduvalt saatnud teateid samade isikute "mergemiseks", kuid tulemused on paljudel juhtudel olematud.
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas passer urbanus »

ma ei saa sinna midagi parata, aga paadunud e-sotsiaalina meenuvad mulle Don Quijote, kolm elevanti ja kilpkonn, XXII viisaastaku plaan ning miks ka mitte jutud ristiusu maarahvale mõõga ja tulega introdutseerimisest.

Edit: ahjaa - rebane ja viinamarjad meenusid ka ...

Edit: aga noh, maakera on ümmargune ja inimesed erinevad ...
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Re: suguvõsauurimine täna ja homme

Postitus Postitas Assar »

passer urbanus kirjutas:ma ei saa sinna midagi parata, aga paadunud e-sotsiaalina meenuvad mulle Don Quijote, kolm elevanti ja kilpkonn, XXII viisaastaku plaan ning miks ka mitte jutud ristiusu maarahvale mõõga ja tulega introdutseerimisest.

Edit: ahjaa - rebane ja viinamarjad meenusid ka ...

Edit: aga noh, maakera on ümmargune ja inimesed erinevad ...
:?:

Noh! ... ja rohkem ei meenugi midagi või?!
Kas ainult minu viga, aga püändile ei saa pihta

:?:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”