Sünnikoht

Vasta
Triinah
Postitusi: 6
Liitunud: Teisipäev 29. Jaanuar 2008, 01:47:01
Status: Eemal

Sünnikoht

Postitus Postitas Triinah »

1850.aasta hingerevisjonist leian oma esiema, kes on 3.aastane, ning tema venna kes on 7.aastane. Meetrikaraamatutest leian üksnes esiema venna sünni, aga esiema sündi ei leia (peaks olema umbes 1847). Pere liikus vahepeal ühest Tarvastu mõisa talust teise, viibides Soe, Simmilaane kui Saare-Jaagu talus. 1860-l rändas pere Tartumaale, kus kuni esiema surmani oli kõigis dokumentides tema sünniaeg teadmata. Millised oleks võimalikud sünnikoha otsingud? Kas sel ajal võis pere olla arvel õigeusu koguduses, kui nii, siis millises? Või tuleks kõne alla mõni teine luterlik kogudus?
Kalmerm
Postitusi: 366
Liitunud: Teisipäev 16. Jaanuar 2007, 12:45:01
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Kalmerm »

1846 ja eriti 1847. aastal olid Tarvastus esimesed ja kõige massilisemad üleminekud luterlusest õigeusku.
Kuna Tarvastus oma kogudust (Suislepa õigeusu piirkond rajati 1853. aastal, kirik ise hiljem) olid Tarvastu õigeusklikud ilmselt arvatud EAÕK Viljandi kogudussse. Selle koguduse arhiivis leiduvad õigeusku ületulnute nimekirju ja ristitute nimekirju (kus esineb läbisegi ka täiskasvanud õigeusku ümberristituid). Need on kõik "Saagas" avaldatud. Kõige ülevaatlikum oleks ilmselt 1847. aasta EAÕK Viljandi kogudusse pihiliste nimekiri. EAA.1995.2.66. Selles on Tarvastu kihelkonna Tarvastu mõisas toodud 203 õigeusklikku meest ja 169 naist.

Hea oleks leida Tarvastu luteriusu koguduse personaalraamatust andmeid selle perekonna õigeusku ülemineku kohta. Tarvastu koguduse 1856. aastal sisse seatud Tarvastu mõisa personaalraamatutes ei leidu aga andmeid Mõnnaste, Väluste ja Riuma külade elanike kohta. Ilmselt pole see (IV) raamat säilinud. Ilmselt elas Teie uuritav perekond 1858. aastal Väluste külas Villa talus.
Mõningaid kahtlusi tekitab ka Teie esiema eesnimi juhul, kui see oli Reet. See ei saanud ilmselt olla õigeusu ristinimi ja ma ei oska öelda milline õigeusu eesnimi võiks sellele vastata.
Võimalik, on ka, et 1934. aastast Mõnnaste Saare-Jaagult 1850. aastaks Ülensi küla Simmilaanele jõudes viibis perekond just 1847. aastal hoopis kusagil väljaspool kihelkonda ? Seejuures võiks ehk huvi pakkuda esiema ema (Mari ?) päritolu.
Vasta

Mine “Tarvastu kihelkond”