Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Arvutiabi
fred.puss
Postitusi: 352
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:09:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:
Status: Eemal

Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Postitus Postitas fred.puss »

Tere!
Huvitav oleks teada, kuidas genealoogiaprogrammide kasutajad on lahendanud perekonnanimede eelsete inimeste nimede, kohanimede ning kuupäevade probleemid.

PEREKONNANIMEDE EELNE AEG
Millisena kasutate perekonnanime mitte saanud inimese puhul põhinime? Kas perekonnanime lahtrisse läheb talunimi? Kui see muutus, siis millise valite? Kas kasutate võimalust jätta nimi // vahele, mis paljudes programmides jääb kokku, st /Karja Juhan/ sisestades ei pöörata seda indeksis Juhan, Karja'ks?

KOHANIMED
Mille sisetate kohanimena näiteks sünnikoha lahtrisse? Kas talunime? Küla? Kas kasutate kohanimede registrit kogu andmebaasi jaoks?

KALENDER
Millist kalendrit kasutate? Kui inimene elas üle kalendrivahetuse ehk 1918. aasta, kumba kalendrit kasutate? Kas arvestate ise kalendrit ümber või kasutate seda, mis mingi inimese puhul kusagil allikates on ette tulnud?
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
anu.jarv
Postitusi: 251
Liitunud: Kolmapäev 12. Juuli 2006, 18:03:07
Status: Eemal

Postitus Postitas anu.jarv »

Kasutan BK, olen siiani sisetanud ainult eesnime ja talunime pannud märkuste lahtrisse (kui elukoht muutus, siis juurde aastarvu, mis aastal teadaolevalt seal talus)
sünnikohaks märkinud valla, nagu ka meetrikaraamatutes üldiselt on
sünniajaks pannud ikka kuupäeva sel ajal kehtinud kalendri järgi (kuna saagas lõpevad enamus kirikuraamatuid sajandivahetuse paiku ära, siis pole selliste inimestega eriti kokku puutunud, kes just kalendrivahetuse paiku sündinud), küll avastasin üllatusega, et vanaema hoopis teisel kuupäeval sündinud, kui senini teadsin, kuigi oleks võinud ju seda oletada.
ylar
Postitusi: 25
Liitunud: Teisipäev 07. November 2006, 19:05:11
Asukoht: Kuressaare, Saaremaa
Status: Eemal

Postitus Postitas ylar »

Kasutan programmi The Master Genealogist. Enne perekonnanime saamist elanud inimeste puhul olen lisanud nimele talunime. Väljana olen kasutanud välja Title. Ei tea kas kõik programmid seda pakuvad. Sel juhul näidatakse talu nimi sulgudes eesnime järel

sünnikoha olen alati märkinud nii täpselt kui on võimalik järgi uurida: talu nimi, küla, mõis(vald), kihelkond, piirkond(Saaremaa, Harjumaa, vms). Samas tean, et viimast jaotust tollal ei eksisteerinud. Kohanimede registrit pole kasutanud.

Kuupäevad olen teisendanud gregoriuse kalendrisse.
mlauri
Postitusi: 321
Liitunud: Laupäev 23. Juuli 2005, 18:32:07
Status: Eemal

Postitus Postitas mlauri »

Kasutan ka The Master Genealogisti. Kuid esinimed (olgu need siis talu või millegi muu järgi) olen pannud Prefixi lahtrisse. Lisaks olen määranud eesti stiili, mistõttu nimed on ka indekseeritud nii eesnime kui ka esinime järgi. Kuna on võimalik kasutada mitut nime, siis olen olulisemana pannud viimase teadaoleva.
Perekonnanimede puhul on peamiseks enim kasutatud, sj arvestatud, et oleks ikka võimalikult viimane; abielludes nime muutnud inimesed on abielu-eelse nime järgi. Perekonna nime saamisel on nii naine kui ka mees perekonnanimega, kui nime on muudetud, siis on jäänud kirja viimane eesnimi, kuid abielueelne perekonnanimi.
Kohanimedest olen pannud kõik, mis teada. Olen proovinud vältida selliseid, kus vaid talu või küla nimi on. Selguse huvides olen siis allika järgi pannud kirja vähemalt kihelkonna. Kubermangud ja riigid olen pannud kirja küll ainult siis kui muud selgemat viidet ei ole või kui kubermang pole Eesti- või Liivimaa.
Kuupäevad olen sisestanud nii nagu nad on antud dokumentides. Programm võimaldab määrata ka gregooriuse ja juliuse kalendri vahetuse aja ning mul on selleks 1918. Inimestel, kes sündisid enne seda, kuid surid hiljem, olen märkinud mõlemad kuupäevad, kuid märkustesse lisanud vkj või ukj, teinekord täpsustusi. Põhjuseks asjaolu, et vahel aeti kuupäevad teisenduse käigus segamini ning nii saab eristada kõiki erinevaid kuupäevi ja selgitada erinevusi (nt vanaonu puhul on ukj ametlik sünniaeg 14.september, vkj järgi tegelik 14.august).
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Kasutan BK6.2-e
Programmis ei ole eraldi välju ees- ja perekonnanime jaoks. Programm loeb perekonnanimeks viimase nime, seega ei sobi kasutada põhinimena talunimest ja eesnimest koosnevat nime. Näit. Tamme Jüri, Jüri oleks nagu perekonnanimi ja Tamme eesnimi. Ise kasutan varianti, kus perekonnanime asemele panen allkriipsu (Tamme Jüri _). Samas olen püüdnud vältida põhinimes talunime kasutamist, sest mõne isiku puhul on ta väga palju kordi muutunud. BK6-s on võimalus isikule teisi nimesid anda: talukoha järgi, peale abiellumist, hüüdnimi jms. lisaks iga nime kohta märkused ja allikad.
Kõikidel isikutel kasutan põhinimena ikka sünnijärgset nime. Naistel abiellumisel saadud nimi on kirjas teiste nimede all.
Nime muutmisel (eestistamine jms) kasutan >, näit Baum>Puu.
Alates BK6.2.23-st on otsingul (F3) võimalus otsida ka teiste nimede hulgast, varem pidi selleks kasutama 'sõna otsingut'.

Kuupäevad märgin nii nagu allikates on. Kui kuupäev on enne kalendrivahetust, siis kasutan vana kalendrit, kui on kindlalt teada, et kuupäev on teisendatud vana klendri kuupäevast uue kalendri kuupäevaks siis lisan täpsustuse UKJ. Ise kalendrit ümber ei arvesta(kui, siis ainult mõttes)

Kohanimed nii nagu allikates kirjas, vajadusel lisan suurema haldusüksuse nime.
enno.reinsalu
Postitusi: 9
Liitunud: Pühapäev 06. August 2006, 09:33:08
Asukoht: Tallinn
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas enno.reinsalu »

Tere
Kasutan BK6 Maidu Leeveri eestindust. Kui inimesel ei olnud perenime ega hüüdnime, panen sidekriipsu ( - ). Kui ma ei tea inimese perenime, panen küsimärgi ( ? ). See pole päris hea, sest otsingumootor kasutab sama. Daatumid panen nii, nagu meetrikas kirjas. Ei arvuta vana kalendrit ümber. Kelle vaja ja kui vaja, saab seda alati teha. Kohanimed panen järjest: kihelkond (linn), vald (mõis), küla, talu (saun), kalmistu. Kõik nimetavas käändes. Esialgu kirjutasin käändes, et väljatrükis ühilduks, kuid nüüd olen kõik ühtlustanud, parem otsida. Nimed (eriti eesnimed) püüan kirjutada kaasaegses kirjaviisis, s.t Lisu ja Liiso on minu jaoks Liisu. Eristan siiski Antsu ja Hansu. Aga ärjekndel ollea pole võimalik (Katariina/Chaterine).Kui inimesel oli enne perenime saamist hüüdnimi, panen sellele perenime kohale: Hans Karja. Hans Väike. Aga see pole vist päris hea. Kui perenimega inimesel oli hüüdnimi, siis selleks on BK-s koht.
Jõudu tööle
Enno Reinsalu
holderlin
Postitusi: 31
Liitunud: Neljapäev 12. Veebruar 2009, 10:52:02
Status: Eemal

Re: Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Postitus Postitas holderlin »

fred.puss kirjutas: Huvitav oleks teada, kuidas genealoogiaprogrammide kasutajad on lahendanud perekonnanimede eelsete inimeste nimede, kohanimede ning kuupäevade probleemid. /... / Millisena kasutate perekonnanime mitte saanud inimese puhul põhinime? Kas perekonnanime lahtrisse läheb talunimi? Kui see muutus, siis millise valite? Kas kasutate võimalust jätta nimi // vahele, mis paljudes programmides jääb kokku, st /Karja Juhan/ sisestades ei pöörata seda indeksis Juhan, Karja'ks?
Olen mõnda aeg kasutanud Maci all MacFamilyTree nimelist programmi.
See lubab sisestada lisaks eesnimele, keskmisele nimele, perenimele ja tiitlile veel kuute tüüpi nimesid (mõlemas ees- ja perenimed).

Mina olen sisestanud igasugused lisanimed Other Name alla. Võibolla see pole hea mõte, aga kui ma täidan kõik lisanimede välja ära ja
kui ma nüüd need GEDCOMi formaati ekspordin, siis on tulemuseks see, et nad on kõik tegelikult lihtsalt NAME välja all tüübi numbriga:

1 NAME first_name/last_name/
2 SPFX middle_name
2 NPFX title
2 NSFX suffix
1 xxx F
1 NAME FIRST_married_name/LAST_married_name/
2 TYPE 3
1 NAME FIRST_name_variation/LAST_name_variation/
2 TYPE 6
1 NAME FIRST_pen_name/LAST_pen_name/
2 TYPE 1
1 NAME FIRST_other_name/LAST_other_name/
2 TYPE 2
1 NAME FIRST_last_name_at_birth/LAST_last_name_at_birth/
2 TYPE 0
1 NAME FIRST_family_name/LAST_family_name/
2 TYPE 5
1 NAME FIRST_double_barrelled_name/LAST_double_barrelled_name/
2 TYPE 4

Sada baasi nt BK importides satuvad need kõik Muudeks nimedeks. Muutes nende nimede tüübid nüüd BK-s suvalisteks BK spetsiifilisteks pakututeks eksporditakse andmed järgmiste väljade alla:

1 NAME first name last/name/
2 _RELN usulinenimi
2 _SLDN sodurinimi
2 _CALL called
2 NICK hyydnimi
2 _INDN indiaaninimi
2 _OTHN muudnimed
2 _HEBN heebrea

Seda faili Maci alla tagasi importides läksid loomulikult kõik lisaväljad kaduma (ja neid isegi ei eksporditud).

Kui ma õigesti aru sain GEDCOMi standardist (http://en.wikipedia.org/wiki/GEDCOM), siis sellise tasemega detailsust ei tagata ja oluline on lihtsalt, et uurija sisestaks andmeid stabiilselt ühe süsteemi järgi.

Noh, hea kui on selliseid pika traditsiooniga programme nagu BK, kellega ennast surmani laulatada :)
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Re: Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Postitus Postitas Assar »

holderlin kirjutas:

Seda faili Maci alla tagasi importides läksid loomulikult kõik lisaväljad kaduma (ja neid isegi ei eksporditud).

Kui ma õigesti aru sain GEDCOMi standardist (http://en.wikipedia.org/wiki/GEDCOM), siis sellise tasemega detailsust ei tagata ja oluline on lihtsalt, et uurija sisestaks andmeid stabiilselt ühe süsteemi järgi.

Noh, hea kui on selliseid pika traditsiooniga programme nagu BK, kellega ennast surmani laulatada :)
Mina olen skeptik arvuti programmid alal. Aga kui juba programme kasutada, siis ma kasutaksin mitut erinevat paralleelselt. Ei soovitaks ennast millegi või kellegiga lõplikult kokku laulatada.

Eks iga tootja tahab, et tema programm pakuks kõik vajalikud ja mõeldavad vidinad ja variandid. Kuna failiformaat ei toeta sellist jobutamist a la sõdurinimed ja mis sa veel tahad saada. Siis sellist jama soovitaks salvestada vaid originaalprogrammi enda formaadis.

Lõpuks tekib ka see küsimus, kuidas panna kirja perenimede eelseid inimesi. Kas talunimi=perekonnanimi
Mõned arvutiprogrammid ei teegi neil sisulist vahet kuigi programmigraafika seda isegi näitab. Teised jälle teevad ka. Siis sain ükskord ühe gedcommi, kus olid nimetatud ajal sündinud inmesed eesnimi=perekonnanimi ja talunimi=eesnimi. See oli tippude tipp.

Lõin lausa teema, et kuidas teised teevad. Mõnedel polnud ju talugi olid sulased. Selgus, et kõik on teinud hoopis isemoodi ja mingit malli vastajate pealt välja ei tulnudki.

Tegin sealt oma järelduse, et kui perekonnanime polnud siis on täitmata väli. siis on õiglus majas ka selles osas, kas oli inimene perepoeg või sulane. Aga mõnedel programmidel eristatakse jälle ainult nime väli, mitte eesnimi ja perekonnanimi eraldi. Kahjuks ei tea, kuidaspidi standart GEDCOMs see toetatud on.

minu põhiprogramm on paberil ja jääb sinna. Seal ei teki nii palju probleeme. Mul on endal palju lihtsam aru saada, et Järveküll = Järvekülg= Järwekülg jne kui seda arvutile seletada. Arvuti programme kasutades tuleb tahes või tahtmata nimed normeeritud kujule viia.
Enamasti on see vaid mõne hääliku küsimus, kuid aegajalt esineb ka parallelnimesid.

Igal juhul jõudu tööle! Kontrollige arvuti tegevust ja ärge laske arvutil enda tegevust kontrollima hakata.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
holderlin
Postitusi: 31
Liitunud: Neljapäev 12. Veebruar 2009, 10:52:02
Status: Eemal

Re: Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Postitus Postitas holderlin »

Assar kirjutas: Ei soovitaks ennast millegi või kellegiga lõplikult kokku laulatada.

Kuna failiformaat ei toeta sellist jobutamist a la sõdurinimed ja mis sa veel tahad saada...
Ma selle BK heebrea, indiaani ja sõdurinimede väljadega näitel tahtsingi sama ütelda, et mingi programmi lisaväljadesse andmete peksmine on jätkusuutlik vaid siis, kui tarkvara vahetada ei kavatse, või andmeid kellelegi anda ei taha.

Nt selles BK-s hakkas nimede all silma ka meie kontekstis väga asjakohaseid välju nagu Nimi talu järgi, mida võiks ju täitsa kasutada, aga eksporditud GEDCOMi formaadis
on see _FARN, mida teine GEDCOMi toega programm isegi sisse ei loe.

Programmeerijad kutsuvad seda kasutajate pudelisse panemiseks.
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Gedcom standardi (5.5.1) kirjeldus: http://www.phpgedview.net/ged551-5.pdf
Mardo Margumets
Postitusi: 694
Liitunud: Reede 26. August 2005, 00:01:08
Asukoht: Rapla
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Mardo Margumets »

Mind huvitaks kuidas ja kuhu te ülesmärgite hingeloendites kirja pandud inimeste liikumised talude (mõisate) vahel.
Ja üldse hingeloendites oleva andmed kuidas te kirja panete ja kuhu. Kas kirjutate märkuste alla või kuhugi sündmuste alla?
Ise kasutan programmi Brother's Keeper.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Mardo Margumets kirjutas:Mind huvitaks kuidas ja kuhu te ülesmärgite hingeloendites kirja pandud inimeste liikumised talude (mõisate) vahel.
Ja üldse hingeloendites oleva andmed kuidas te kirja panete ja kuhu. Kas kirjutate märkuste alla või kuhugi sündmuste alla?
Ise kasutan programmi Brother's Keeper.
Üks programmidest, mida mina kasutan on Ahnenblatt (sellest on siin teema ka).
Ma ei saa aru, hingeloend on nagu iga teinegi allikas ju! Mis probleem sellega on? Inimese elukohavahetust pole ju peale märkuste kuhugi alla kirjutada. Samuti töökohad ja elukohad kui tänapäevaselt väljenduda (sh. talude vahetus)

Kui ma saan hingeloendist vanuse või ka mingi konkreetse aasta, millele on lahter olemas - nt. sünniaeg, surmaaeg jne. siis nii kirja läheb ka ja viitan hingeloendile, kui paremat allikat pole. Kui leian kunagi parema allika. Läheb hingeloendi info märkustesse ja sünnilahtrisse läheb juba suurema usaldusväärsusega allika info.

Aga kuna põhiallikana kasutan paberkandjaid, siis mul pigem on viide teatud informatsiooni olemasolule mingis konkreetses kohas. Ja mingit probleemi pole millisesse lahtrisse ma midagi kirjutan.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Uku.Velbri
Postitusi: 1105
Liitunud: Laupäev 15. September 2007, 17:43:09
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Re: Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Assar kirjutas:Mina olen skeptik arvuti programmid alal. Aga kui juba programme kasutada, siis ma kasutaksin mitut erinevat paralleelselt. Ei soovitaks ennast millegi või kellegiga lõplikult kokku laulatada.
Njah, Assar, Sa old ikka lootusetu juhtum :? . Kui Sa tuled mulle (analoogselt ma mõtlen) soovitama, et exceli tabelid ning valemid on jama ja võtame joonlaua, pliiatsi, sirgeldame midagi, arvutame arvelaual kokku ja pildistame (või skännime) maha ... noh jah, pisut omapidine tundub mulle.
Ja mitme proge paralleelselt kasutamine on minu jaoks ka mõtlema panev tegevus- milles selle võlu võiks küll peituda.
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
______________________________
Exitus opes excusare potest,
dum sit aliquid ad finem excusandum.
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Re: Andmete sisestamine genealoogiaprogrammi

Postitus Postitas Assar »

Uku Velbri kirjutas: Njah, Assar, Sa old ikka lootusetu juhtum :? . Kui Sa tuled mulle (analoogselt ma mõtlen) soovitama, et exceli tabelid ning valemid on jama ja võtame joonlaua, pliiatsi, sirgeldame midagi, arvutame arvelaual kokku ja pildistame (või skännime) maha ... noh jah, pisut omapidine tundub mulle.
Pea nüüd hoogu, selles küsimuses mis erinevaid tabelarvutusprogramme puudutab pole ma ei siin ega üheski teises foorumis sõna võtnud. Pealegi ega vanad töövõtted ka kindlasti väljasuremis ohus pole.
Uku Velbri kirjutas: Ja mitme proge paralleelselt kasutamine on minu jaoks ka mõtlema panev tegevus- milles selle võlu võiks küll peituda.
Ega erinevad programmid muus osas ju ei erinegi. Kõik nad peavad täitma mingi kohustusliku kava ja et tavatarbija eelistaks just "õiget" programmi on teinud erinevad programmeerijad sinna juurde iga sugu tilu-lilu ja "võimalusi". Mida enam seda kõike, seda parem meile see programm tundub.
Tegelikult ongi erinevate programmide nõrkused just sellise tilu-lilu olemasolu. Või õigemini, et seda luuakse individuaalselt, mitte luues koostöös teiste konkurentidega näiteks GEDCOM2 standard.
Küll on siin foorumiski olnud juhtumeid, et keegi on midagi teinu ja siis vahetanud programmi ning teatud andmed on vastu taevast lennanud. Siit edasi tehakse juba järeldus, et tegelikult üks neist programmidest oli õige ja teine mingi vale programm.

Selles osas mitme progega opereerimine vähendaks ka selliseid riske. Eriti oluline oleks, et GEDCOM andmevahetusega midagi kaduma ei läheks.

Hoopis tänuväärsem tegevus oleks, aga see kui tekiks arutelu,( Maidu andis oma teates lingi), mis on tilu-lilu ja mis standardi poolt toetatud programmi võimalused. Ehk kui standard rakendusi ei toeta, siis pole selliste rakenduste kasutamine ka väga mõtekas. Või saaks sama eesmärgi rakendada standardikesksemalt.

Sirkli ja joonlaua vastu pole mul halligi.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Mardo Margumets kirjutas:Mind huvitaks kuidas ja kuhu te ülesmärgite hingeloendites kirja pandud inimeste liikumised talude (mõisate) vahel.
Ja üldse hingeloendites oleva andmed kuidas te kirja panete ja kuhu. Kas kirjutate märkuste alla või kuhugi sündmuste alla?
Ise kasutan programmi Brother's Keeper.
BKs olen teinud (võimalik registreeritud versioonil) sündmuse Hingerevisjon. Samas võib need sündmused panna ka elukoha alla (näitab ju hingerevisjon inimese elukohta (vahel on ka erandeid, inimene elab ühes kohas aga kirjas on teises kohas)).

Vastab standardile ja gedcom näeb välja näiteks nii:
...
1 EVEN
2 TYPE Hingerevisjon
2 DATE 1782
...
marvi meriniit
Postitusi: 143
Liitunud: Teisipäev 26. Juuli 2005, 15:54:07
Status: Eemal

Postitus Postitas marvi meriniit »

Minu arvates saaks väga hea ja paljude ootustele vastava programmi BK ja Ahnenblatti sümbioosist. BK eelised on, et konkreetsetele faktidele saab lisada konkreetsed allikad, veebilehti ning ka muid sündmusi kui lihtsalt põhisündmused nagu sünd, surm, abielu jne. Ahnenblattis on jälle fantastiline statistika.

Minu käekiri on lühidalt alljärgnev. Kuna kuulun amatööride hulka, siis pole välistatud, et tulevikus tuleb mõni parem mõte kuidas midagi kajastada ning kindlasti leiavad "tegijad" siin ehk mõndagi kummalist vms.
BK-s olen valinud variandi, et perekonnanimi on ühtlustatud, sest erinevaid kirjapilte perekonnanime ja eesnime kombinatsiooninga on hiiglama palju ning otsing suuresti raskendatud. Erinevad nime kirjapildid, kohanimede järgi kirjapandu vms olen huvi mõttes kirja pannud nimede alla. Selle eeliseks on, et need nimed ilmenvad ka otsingus. Puuduvate perekonnanimede puhul kasutan "perekonnanimesid" talunimi, puudub, teadmata - vastavalt sellele millega tegemist. Niimoodi selekteerub hulk inimesi juba gruppidesse ja orienteerumine on lihtsam. Lisaks olen enne perekonannimede panemise aegsete naiste puhul lisanud ka abikaasa nime, et leidmine ja arusaamine oleks lihtsam - nt Ann (Kuusiku Hans) talunimi.
BK-s leiduvad mittekunagi kasutust leidvad sündmused olen tõlkefailides asendanud mulle sobivatega nt on elus (aastaarvu lisamiseks), on surnud (aastaarvu lisamiseks), positsioon talus jms. Miinus on, et iga kord versiooni uuendades tuleb tõlkefail uuesti üle käia.
Liikumised talude vahel ühe mõisapiirkonna raames on kirjas "alaline elukoht" ja talu nimi, küla, mõisapiirkond (hingeloenditest saadud faktidel ka talunumber lõpus sulgudes, et oleks lihtsam leida), liikumistel mõisade/linnade vahel olen kasutanud sündmusi "sisse rännanud" ja "välja rännanud".
Tunnistajad olen kirjutanud sündmuse juurde märkuse lahtrisse.
Aastaarvude juures kasutan süseemi, et vana kalendri kuupäevadele eelneb *, kui teada on mõlemad kuupäevad, siis kasutan sündmuse järel lisaks isetehtud sündmust "uue kalendri järgi"
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

marvi meriniit kirjutas:...
BK-s leiduvad mittekunagi kasutust leidvad sündmused olen tõlkefailides asendanud mulle sobivatega nt on elus (aastaarvu lisamiseks), on surnud (aastaarvu lisamiseks), positsioon talus jms. Miinus on, et iga kord versiooni uuendades tuleb tõlkefail uuesti üle käia. ...
Selle miinus on tegelikult see, et gedcom faili koostab arvuti nende tegelike sündmuste järgi, mitte suvalise tõlke järgi. :wink:

Pigem kasutada oma tehtud sündmusi (reg. versioonis) ja asi toimub andmete vahetamisel eri programmide vahel palju paremini.

Andmete vahetamisel tuleb ka arvestada, kui uut või vana programmi keegi kasutab. Vanemad programmid, mis kasutavad vanemat gedcom standardit, ei pruugi kõigest aru saada, ja vastupidi.
Uku.Velbri
Postitusi: 1105
Liitunud: Laupäev 15. September 2007, 17:43:09
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Tekkis küsimus, kas Te kõik vahetate GEDComme ja kopite saadu kontrollimatult oma puusse, või ehk siis - miks see GEDCOM-de teema nii erutav on. Mina küll kontrollimata infot oma progesse (elik siis puusse) ei võta. Parem oleks sel juhul näit. Legacy poolt pakutav aktiivsete nimedega (kel järelpõlv olemas) link, mida saab meiliga saata. Sealt loed, kontrollid ja toksid oma puusse sisse. Oh, segane jutt tuli, aga kel huvi, võin meiliga näidise saata :wink: .
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
______________________________
Exitus opes excusare potest,
dum sit aliquid ad finem excusandum.
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Programmid ei hoia andmeid gedcom failis. Igal programmil on asi isemoodi ja Legacy failidega pole BK-s midagi teha. :cry:
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

maidu.leever kirjutas:Programmid ei hoia andmeid gedcom failis. Igal programmil on asi isemoodi ja Legacy failidega pole BK-s midagi teha. :cry:
Aga sellepärast see ju ongi erutav teema. Loomulikult vaatan mina ka enne üle mida oma puuga liitma hakkan. Aga kui ma ikka soovin kunagi näiteks Ukuga sugulust tõestada või tema minuga, siis oleks GEDCOM üks selline võimalus. Aga ka Ahnenblatti failidega pole Legacys midagi teha.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Uku.Velbri
Postitusi: 1105
Liitunud: Laupäev 15. September 2007, 17:43:09
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Postitus Postitas Uku.Velbri »

maidu.leever kirjutas:... Igal programmil on asi isemoodi ja Legacy failidega pole BK-s midagi teha. :cry:
Loomulikult on asjad erimoodi, need proged pole ju loodud altruismist, neil ikka mingi teenimise mõte sees. Ja teine mõte on, et tuleb kasutajat kinni hoida, a'la, kui tahad siis mine, aga andmed ei ühildu, ehk siis asi ongi pahatahtlikult üles ehitatud :wink: .
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
______________________________
Exitus opes excusare potest,
dum sit aliquid ad finem excusandum.
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Uku Velbri kirjutas:
maidu.leever kirjutas:... Igal programmil on asi isemoodi ja Legacy failidega pole BK-s midagi teha. :cry:
Loomulikult on asjad erimoodi, need proged pole ju loodud altruismist, neil ikka mingi teenimise mõte sees. Ja teine mõte on, et tuleb kasutajat kinni hoida, a'la, kui tahad siis mine, aga andmed ei ühildu, ehk siis asi ongi pahatahtlikult üles ehitatud :wink: .
Ma arvan, et asi tegelikult nii hull ei ole. Kuidas saaks kasutajaid oma poolele üle meelitada kui andmed ei ühildu?
Gedcom faili import/export on igal korralikul genealoogia programmil olemas. Pigem tahetakse pakkuda paremaid ja rohkem võimalusi, paremat kasutajaliidest jne.
Kellele meeldib ema, kellele tütar. :wink:
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

maidu.leever kirjutas: Ma arvan, et asi tegelikult nii hull ei ole. Kuidas saaks kasutajaid oma poolele üle meelitada kui andmed ei ühildu?
Mõtleme konfliktile Microsofti Windows ja ülejäänud keskkonnad. Küsimus on pigem selles, et oma keskkonnas jagatakse präänikuid, mis sind kasutajaks juurutabki. Sinu juures saab torti, kooke ja komme, aga kui sa tahad konkurendi käest ka šokolaadikreemi saada, siis sa enam torti süüa ei saa, sest tordilusikas ei klapi ja sada häda veel.

Ära on raske minna kui andmed ei ühildu. Meelitatakse sind muu tilu-liluga, mis sinu programmi "heaks" teeb.
maidu.leever kirjutas: Gedcom faili import/export on igal korralikul genealoogia programmil olemas. Pigem tahetakse pakkuda paremaid ja rohkem võimalusi, paremat kasutajaliidest jne.
On küll, aga kui üks programm pakub midagi oma liideses, mida teised ei tee, siis GEDCOM faili saaja võib jääda millestki olulisest ilma. Siin foorumiski on teemasid olnud rohkem kui üks.

Üldiselt vabavarana jagatavad programmid on kõige kindlamad, sest ka nende igasugu "heade" programmide tegijad, peavad spetsiaalselt programmeerima võimalikke lõkse, et kasutajad (meie) ei saaks ilma nendeta elada. Kui programmeerija niikuinii raha ei küsi pole tal selliseks tegevuseks ka motiivi.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Uku.Velbri
Postitusi: 1105
Liitunud: Laupäev 15. September 2007, 17:43:09
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Assar kirjutas:Aga sellepärast see ju ongi erutav teema. Loomulikult vaatan mina ka enne üle mida oma puuga liitma hakkan. Aga kui ma ikka soovin kunagi näiteks Ukuga sugulust tõestada või tema minuga, siis oleks GEDCOM üks selline võimalus. Aga ka Ahnenblatti failidega pole Legacys midagi teha.
Nädsa, mind hakatakse ka valitute sekka lugema :D ... aga kui nii visalt edasi läheb, siis kohtume ehk poolel teel Aafrikasse.
Kui nüüd pisut tõsisemalt ligineda, siis, Assar, kui ma peaksin Sulle andmete ühildamise huvides GED'i saatma, siis lisaksin sinna kindlasti märkuse, et "ärge seda ise kodus proovige". Esiteks, ma olen amatöör ja ei luba, et asi 100% kindel, teiseks, ei eksi ainult need, kes mõmmigi ei tee ja kolmandaks, progede erinevustest saadud kulu võib ületada sissetoksimisest pääsemise tulu. Nii palju kui mul on tulnud võõraid andmeid kasutada, olen need saanud meiliga ja ise sisse toksinud.
Järsku peaks teostama uuringu, et milline proge meil siin kõigem on :wink: . Mulle meeldivad kõik, peaasi et nimi oleks Legacy :D .
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
______________________________
Exitus opes excusare potest,
dum sit aliquid ad finem excusandum.
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Assar kirjutas:... Küsimus on pigem selles, et oma keskkonnas jagatakse präänikuid, mis sind kasutajaks juurutabki. Sinu juures saab torti, kooke ja komme, aga kui sa tahad konkurendi käest ka šokolaadikreemi saada, siis sa enam torti süüa ei saa, sest tordilusikas ei klapi ja sada häda veel.
Gedcom ongi see tort. Küsimus on selles, kuidas seda süüa. Mõni sööb suure lusikaga, mõni väiksega, mõni kahvliga või hoopis peost. :roll:
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

maidu.leever kirjutas:Gedcom ongi see tort.
Gedi saatmine on võimalik kõigi programmidega, mida mina olen näinud. Kas sina valisid endale programmi siis tõesti ainult selle näitaja järgi, et võimaldab gedcomme süüa :!:
Aga, millises see pole võimalik :?:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Mardo Margumets
Postitusi: 694
Liitunud: Reede 26. August 2005, 00:01:08
Asukoht: Rapla
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Mardo Margumets »

Assar kirjutas:Aga, millises see pole võimalik :?:
Näiteks sellel eestikeelsel ja eestlaste tehtud programmil pole GEDCOMi võimalust ning seal olevid andmeid pole nii sama lihtsalt võimalik ka GEDCOMi formaati viia, sest nad kasutavad perekonna ja laste vaheliste seoste loomiseks mingit oma leiutatud süsteemi.
http://www.ellermaasoft.ee/ftree.php
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas maidu.leever »

Assar kirjutas:...Kas sina valisid endale programmi siis tõesti ainult selle näitaja järgi, et võimaldab gedcomme süüa :!:
Siis kui mina programmi valisin, ei teadnud ma gedcommist midagi. :cry:
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Mardo Margumets kirjutas: Näiteks sellel eestikeelsel ja eestlaste tehtud programmil pole GEDCOMi võimalust ning seal olevid andmeid pole nii sama lihtsalt võimalik ka GEDCOMi formaati viia, sest nad kasutavad perekonna ja laste vaheliste seoste loomiseks mingit oma leiutatud süsteemi.
http://www.ellermaasoft.ee/ftree.php
Kunagi müüs neid näiteks k-arvutisalong kui kellegil peaks ostu soovi olema. Ega nii tapvalt kallis ei olnud ka.

Nüüd tuleb mulle ka meelde :idea:
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Uku.Velbri
Postitusi: 1105
Liitunud: Laupäev 15. September 2007, 17:43:09
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Uku.Velbri kirjutas: Järsku peaks teostama uuringu, et milline proge meil siin kõigem on :wink: . Mulle meeldivad kõik, peaasi et nimi oleks Legacy :D .
Näh, ongi kõigem:
http://genealogy-software-review.toptenreviews.com/
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
______________________________
Exitus opes excusare potest,
dum sit aliquid ad finem excusandum.
Vasta

Mine “Arvutiprogrammid”