Poola huvilised genealoogid.

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Assar
Kontakt:
Status: Eemal

Poola huvilised genealoogid.

Postitus Postitas Assar »

Tahtsin igaksjuhuks hoiatada kõiki, kel peaks tekkima mõte mingit infot Poola arhiividest kätte saada. Olgem ettevaatlikud!

Minu kogemused piirduvad küll vaid Archiwum Panstwowe m. st. Warszawy´ga, aga võimalik, et probleem on suurem.

Nimetatud arhiiv on minu ettekujutuses midagi Rahvusarhiivi analoogi taolist Poolas. Üritasin sealt teada saada oma vanavanavanaema vanemaid, kellel tean nii sünniaega kui kohta. Iseenesest, mitte raskesti lahendatav olukord.

Probleem algas sellest, et suurriik Poola, keeldus vastamast minu saksa, inglise ja lõpuks vene keelsetele kirjadele. St. vastati alati poola keeles. Kusjuures saadi aru küll milles probleem on. Nii palju kui poola keelest aru sain, sain teada, et päring maksab 69 PLN. Kandsin raha üle. Selle peale saadeti mulle uus teade, mis maksab päring nende arhiivist. saatsin neile pangapitsatiga paberi, et olen nimetatud summa maksnud. Selle peale saadeti mulle teade palju maksab päring nende arhiivist. Seejärel lasin tuttaval kirjad poola keelest tõlkida ja veendusin, et vähemalt mina millestki valesti aru saanud polnud. Kirjavahetus kestis ca. 3 aastat ja ma ei looda saada sealt enam mingeid andmeid.

Kui kellegil on veel sarnaseid kogemusi või teistsuguseid kogemusi sama arhiiviga võiks neid minuga ja teistega jagada. Igal juhul isegi suurte keskarhiivdega suhtlemisel võib ette tulla tõsiseid sigadusi. Samas on väga positiivsed kogemused Saksamaa arhiivdega, kus väga kohusetundlikult ja vastutulelikult kliendiga suheldakse.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
katakai

Postitus Postitas katakai »

Mina pöördusin sama arhiivi poole paar aastat tagasi. Tahtsin leida andmeid oma vanaema esivanemate kohta. Saatsin e-kirja inglise keeles.Kuu aja möödudes sain vastuse (poola keeles), et mind huvitava ajavahemiku kohta on nende arhiivis vaid üks arhivaal ja sealt andmete otsimine on tasuline. Saatsin nende poolt määratud summa ära ja sain paari nädala pärast vastuse (inglise keeles), et kahjuks ei leitud mind huvitanud inimeste kohta arhiivist midagi. Küsisin, et kas poleks veel mingeid võimalusi (nt.teisi arhiive) otsinguid jätkata. Selle peale vastati, et see on ainus arhiiv kus on eraisikuid puudutavad dokumendid ja kõik. Mulle isiklikult jäi mulje, et ega eriti ei viitsitagi vaeva näha. Kui ühest kohast ei leitud, siis rohkem otsida ja uurida ei taheta. N.ö."võõras mure".

Olen mõelnud, kas pole Poolas sellist teenust, kus tasu eest uuritakse sugupuud.

Karin
Assar
Kontakt:

No jah! Sul läks siis niigi hästi, et lõpuks suheldi sinuga mingis enamlevinud keeles. Eks kunagi tuleks kohapeal ära käia, ega muud üle ei jää. Aga selline raha pommimine sellisel tasemel on küll hämmastav - oleks veel, et mingi Nigeeria provintsi eraarhiiv vms. Minu vabandused kõigi nigeerlaste ees!

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Kalmerm

Postitus Postitas Kalmerm »

Ei saa esmapilgul aru selle arhiivi unikaalsusest genealoogidele. Tegemist on ühega Poola 30-st regionaalsest riigiarhiivist, mis kannab pisut kummalist nimetust: Pealinna Varssavi Riiklik Arhiiv (mis meenutab nõuk. aegset Tallinna Linna Riiklikku Keskarhiivi). Territoriaalselt katab see arhiiv mitte tervet Poolat, vaid Varssavi linna ja Massovia (Mazowsze) regiooni ehk siis masuurikate maa. Riiklikud arhiivid hoiavad kirikuraamatuid, mis on vanemad kui 100 aastat. Nooremad on perekonnaseisu asutuste ja ka koguduste käes. Aga Archiwum Panstwowe m. st. Warszawy koduleht on päris vinge.
katakai

Postitus Postitas katakai »

Minu probleem ongi just 1847 a. Vassavi regiooni ja tolle msuurikate maaga seotud. Sellepärast ma sellesse arhiivi ka pöördusin.

Karin
liisbet

Postitus Postitas liisbet »

Tere!
Ma loodan, et äkki saan ma teid teie hädas aidata. Nimelt ilmus siin Rootsis paar aastat tagasi ühes ajalooalases ajakirjas seeria artikleid genealoogiahuvilistele. Ûhes neist artiklitest on ka erinevate maade internetileheküljed, kust võib abi saada edasisteks otsinguteks. Ja õnneks on siin info ka Poola kohta. Võib-olla on need leheküljed teile teada aga panen nad ikkagi igaks juhuks kirja.

www.polishroots.com/genpoland (tasuta info)
www.polishroots.org/database.htm
Ingliskeelne kodukas, kus leidub infot orbudest Siberis kuni sõjavangideni.
Nii igatahes reklaamitakse seda välja. Loodan, et need lehed toimivad ja te saate sealt abi.

Parimate tervitustega
Ly
Assar
Kontakt:

Suured tänud sulle Liisbet!
Uurin need kodukad igal juhul läbi.
Kuigi olin õnnelik ka info üle, mis viis mind minu poolt nimetatud arhiivini. Tagantjärgi võin öelda, et selle infoga polnud palju peale hakata.
Tänud igal juhul!
Kalmerm kirjutas:Ei saa esmapilgul aru selle arhiivi unikaalsusest genealoogidele. Territoriaalselt katab see arhiiv mitte tervet Poolat, vaid Varssavi linna ja Massovia (Mazowsze) regiooni ehk siis masuurikate maa.
Mind huvitaski 1842 aasta Varssavi linn. Linn siinkandis suhteliselt suur ikkagi, seega ei peaks vapustama meie huvi. Kui meid huvitavad asjad ikkagi seal on ja mitte kusagil mujal, siis on ka arhiiv meie jaoks unikaalne.

Assar Järvekülg
Kalmerm

Postitus Postitas Kalmerm »

Esitan pisut hilinenud vabandused ja/või õigustused.

Ilmselt pidasin silmas vist pigem universaalsust, mis tulenes valesti mõistetud kommentaarist, et see Archiwum Panstwowe m. st. Warszawy on ainus arhiiv Poolas, kus on eraisikuid puudutavad dokumendid.
Kui otsitav isik elas ja oli Varssavis või Masoovias siis võib see muidugi ka tõsi olla.
Kuigi väike kahtlus jääb, et nn massilisi isikuandmeid võib leiduda siiski ka Poola vanade Aktide keskarhiivis. Vaatamata oma pisut nagu keskajale viitavale nimele hoitakse selles arhiivis arhiividokumente kuni aastani 1945
Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie
Dyrektor - dr Hubert Wajs
ul. Długa 7, PL 00-263 Warszawa
tel. (+ 48)(22) 831-54-91 do 93
fax. (+ 48)(22) 831-16-08
e-mail: sekretariat@agad.gov.pl
strona www: www.agad.archiwa.gov.pl

Millised võiksid olla Poola alal 19 saj nö keskvõimu asutused ?
Venemaa poolt hõivatud Poola ala, mis hõlmas ka Varssavi ja Masoovia piirkonna kuulus Poola kuningriigi (vene keeles küll Poola tsaaririik). Poola kuningriik eksisteeris 1815- 1874. Poola kuningaks oli Vene tsaar. Kusjuures vaid Nikolai I krooniti 1829. aastal kuningriigi pealinnas Varssavis ka poola kuningaks.
Algul oli mõningal määral tegemist autonoomse riigiga. Varssavis tegutses kuningriigi riiginõukogu, haldusnõukogu, valitsuskomisjonid ja täitevkomitee. Kõik need likvideeriti 1866-71 ja 1867. aastal jaotati Poola kuningriik kümneks kubermanguks. (teistel andmetel olid need olemas küll juba 1837. aastast?)
Endise Poola kuningriigi territooriumit kümne kubermanguga hakati nimetama Vislaäärseks kraiks. 1875. aastani oli Varssavis ametis asehaldur ja seejärel resideeris Varssavis ülemkuberner (Kindralkuberneri ametinimetus pidavat ebatäpne tõlge olema)
Varssavi kubermang jagunes 12 maakonnaks.
Varssavi arhiivi tegevuspiirkond ei lange kokku praeguse haldusjaotusega – Masoovia vojevoodkonnaga ( sellest jäävad välja vojevoodkonna Lõuna ja kaguosa Radomi ja Siedlce piirkond) ega ka endise Varssavi kubermangu alaga. (Sellest jääb välja Plocki /saksa k Plozki piiirkond). Väljaspool praegust Masoovia (Mazoweckie) hõlmab Varssavi arhiiv veel mõned Lodzi ja põhjas mõned väiksemaid Warminsko Mazuria alasid.
(Jälle eksisin pidades Masooviat Masuuriaks. Tekib küll küsimus, millal Masuuria elanikud ehk masuurikad eesti rahvapärimusse ilmusid. 1525-1945 oli Mazuuria, vähemalt oma suuremas osas, Ida-Preisimaa kooseisus).
Ilmselt võivad need Varssavi kubermanguasutuste arhiivid sisaldada suhteliselt palju isikuandmeid ja näib et neid hoitakse just Vanade aktide arhiivis.
Kuidas muus osas just 19. sajandi Poola asutuste arhiivid keskarhiivi ja regionaalarhiivide vahel jaotuvad on pisut segane.

Kuna Poolas tegutsevad kogudustel ilmselt oma arhiivide (kirikumeetrika raamatute) riiklikkusse arhiivi üleandmise kohustust ja ajalist piiri pole siis võib neid ilmselt leida kas koguduste arhiividest või ka kirikute keskarhiivides, kui nei leidub. Igatahes soovitatakse katolike koguduste meetrikaraamatute osas infot otsida interneti aadressilt www.opoka.org.pl/struktury_kosciola/.

Üks huvitav genealoogiasse puutuv Poola autonoomia avaldus. 1832. aastani kehtis nn Poola kuningriigis kord, et katoliiklaste ja õigeusklike segaabieludest sündinud poisslapsed pidid järgima isa ja tüdrukud ema usutunnistust.

Kalmer
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”