Mmmjah... Nimepanemisraamatus esineb nimi Freyholm, mis kirikuraamatutes on tõesti muutunud Preiholmiks. Aga mitte kuskil enne ma seda perekonnanime pole kohanud, nii et 17. sajandi lõpus sündinud mehel ei saanud justkui seda perekonnanime küljes olla. Vähemalt Saagas leiduva põhjal küll mitte (kui kuskil ei ole muid ürikuid, millele tugineda?).
Freyholmi nime on saanud Pranglil talus nr 43 elanud Mihkel Mihkli poeg, tema naine Tiiu ja nende lapsed (Harju-Jaani nimepanemisraamatu lk.97)
Poondi talu nr.31 Mihkel Tooma poeg, tema poeg Mihkel, tütar Liisu, pojanaine ja pojapoeg Jaan on saanud nimeks Lilleberg, Mihkli teine poeg Jaan, tema naine ja poeg Jaan Lingfors (sama raamat lk. 94).
Freyholmi nime saanud Mihkel on ilmselt pärit samuti Poonti talust, sest meetrika järgi on abiellunud 22. okt. 1809 Ponti Mihkli poeg Mihkel Siimu Jaani tütre Tiiuga. Talu nr.43 on tõesti Siimu talu, seega läks Poonti talust pärit Mihkel Siimu tallu koduväiks. Mihkli sünnikande leidsin ka: 1. dets. 1783. Isa: Mihkel (laulomees), ema: Leenu. Kuigi isa-Mihklil talunime küljes pole, on tegu üsna ilmselt Poonti Mihkliga, sest kuskil vaderina esinedes oli Poonti Mihklil samuti küljes see "laulomees". Ja tema naise nimi on ka minu varem väljakirjutatud märkmetes Leenu.
Minu andmete järgi peaks Laulomees Mihkel olema sündinud 1750. aastal Poonti Tooma ja Anu pojana (aga ma luban, et vaatan selle ka üle, võibolla siin ma vea teinud olengi).
Tagatipuks püüdsin otsida Genis esitatud Mihkel Preiholmi venda Toomast, kes sealsete andmete põhjal peaks olema sündinud 1773. aastal. Jõelähtme kiriku meetrikast ei leidnud 1773-1774 aastatel mitte ühegi Toomase sündi. Pühavaimu meetrika nendest aastatest vist üldse puudub, vähemalt ei suutnud ma seda leida (kui keegi leiab, juhatage mind palun selleni).
Praegu ei julge ma siiski veel veendunud olla, et Kanada onule sugupuu teinud inimene on kuskil vea teinud, aga natuke karvane näib see asi juba küll.
Igatahes jätkan otsinguid.