Mis on kijutatud Juhani ette
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 0,110,72,0
Tänud ette Sass.
Paluks abi
-
- Kontakt:
- Status: Eemal
Saksa-Eesti ajaloosõnaraamatu järgi, Avita 2008avagula kirjutas:Hüter on pigem karjus.
Hüter m. valvur, hoidja, vaht
PONS Deutsch-Estnisches Wörterbuch, Koolibri 1999:
Hüter(in) - hoidja; (aufseher) valvur, vaht; (Wärter) talitaja
Karjuse puhul olen näinud pigem Hirt või Viehhüter´t kasutatavat. Mis ei välista, et too konkreetne mees ikkagi karjus oli.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Hirte on karjus nii tänapäevases saksa keeles aga ka piiblis, Hüter kui karjus on tänapäevaks kadunud, aga tegusõna hüten - karjatama, hoidma, valvama ja Hütejunge - karjapoiss on veel alles. Seega ma usaldaks siin Saaga ametinimetuste juhendit, kus Hüter on karjus ja valvur ehk vaht on Wächter. Muidugi ei pretendeeri ma absoluutsele tõele, mida teab täpselt ainult kirjapanija. 

-
- Kontakt:
- Status: Eemal
Tegelikult on Viehhüter - looma ehk siis veisekarjus. Otsetõlkes olekski ju veisevalvaja. Lammastega tegeles aga hoopis Schäfer. Sigadega Schweinehirt jne. Tundub, et saksa keeles üldnimetust "karjus" kasutusel polegi. Või kui, siis seesama "Hirt".avagula kirjutas:Hirte on karjus nii tänapäevases saksa keeles aga ka piiblis, Hüter kui karjus on tänapäevaks kadunud, aga tegusõna hüten - karjatama, hoidma, valvama ja Hütejunge - karjapoiss on veel alles. Seega ma usaldaks siin Saaga ametinimetuste juhendit, kus Hüter on karjus ja valvur ehk vaht on Wächter. Muidugi ei pretendeeri ma absoluutsele tõele, mida teab täpselt ainult kirjapanija.
Tõenäoliselt mõeldi karjust, sellega olen nõus. Kuna välja rohkem kirjutatud pole, siis säilib ka võimalus, et mees siiski oli mingi järelvaataja või valvur.
Seega soovitaks jälgida, milliseid ametinimetusi sama inimese kohta veel kasutatakse, siis on ikka kindlam. võib olla need on natuke täpsemini sõnastatud.
Wächter on juba üsna karm valvur "hellebard käes ja raudrüü seljas"

vaevalt seda sõna näiteks mingisuguste tööde järelvaataja kohta kasutati vms.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716