Abi oleks vaja!

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Andrus A
Status: Eemal

Abi oleks vaja!

Postitus Postitas Andrus A »

Mida võiks tähendada tekstid kastides... Saaga EAA.1865.5.135:13?931,373,220,321

Tänan juba ette :)
Patrick Rang

Postitus Postitas Patrick Rang »

Ega see väga ilus käekiri seal ei ole, aga...

1. Mihkel Lauk peaks olema 1819 nekrutiks võetud;
2. Madis Treumann peaks olema läinud "gemeinde Kadvell"

Ehk on abi.

Terv,

PR
Andrus A

Tänud Patrick!

Infost on palju abi, kuid üks asi ajab juhtme täitsa krussi!

Ühel mehel (Ado Lauk) on kaks poega ja seda sama nimega...

poeg Mihkel (vanem)
Saaga EAA.1865.5.135:12?289,281,421,55 - liikus kodutalust välja ca 24 aastaselt ja on loendi hetkeks 38 aastat vana

poeg Mihkel (noorem)
Saaga EAA.1865.5.135:13?311,383,363,59 - oli loendi hetkel 35 aastat vana ja võeti nagu eelnevalt öeldud 28 aasta vanuselt sõjaväkke.

Kas olen siin kusagil puusse pannud?
Patrick Rang

Ma ei oska hetkel nende viidete põhjal midagi täpsemat arvata.

Kas sa oled vaadanud 1826. aastale eelnevaid revisjone, et need kaks meest oma isa juurde kokku viia? Mõnikord on kunagi varasemas revisjonis tehtud mingi eksitus (et eelmises revisjonis oli kirjas nt Jüri, aga kogemata sai uues kirja Mihkel ja nii see viga kandubki edasi). Teine variant, mis hetkel pähe tuleb on näiteks see, et tegu on hoopiski poolvendadega....

Aga kõik need on puhtad spekulatsioonid, mina soovitaksin tõesti vaadata revisjone minevikust.

Terv,

PR
Andrus A

Varasem hingeloend Saaga EAA.1865.4.344/1:9?373,828,235,69

Seal on viide ühe Mihkli liikumise kohta Autzi tallu (nr. 24)

No tee mis tahad, on ju kaks Mihklit :D
Patrick Rang

Proovisin siis ise minevikku liikuad, sest - tee tõesti, mis tahad - ongi 2 Mihklit

HR 1811 on Audla mõisa talus nr 23 Hofskerl Ado (51), pojad Mihkel (24), Mihkel (21) ja Mattis (13). Lisaks on veel mõningaid inimesi. Kõik need neli on tulnud tallu elama aastal 1805. Poeg Mattis on olnud sündimata. Vt ka http://www.eha.ee/saaga/shortcut.php?sh ... 4.343/10:4

HR 1811 on Audla mõisas Hofskerl Ado (enne 35, aastal 1805 tallu nr 23) ja tema poeg Mihkel (enne 8, aastal 1805 tallu nr 23). Sama mõisa talust nr 1 on keegi sulane Mihkel (enne 8, läinud tallu nr 23). Vt ka http://www.eha.ee/saaga/shortcut.php?sh ... 4.343/10:1

HR 1795 läheb asi põnevaks :) Hofskerl Ado on ostetud Hiiumaalt, krahv Stenbocki käest; vanus praegu 35. Tal on naine Mare, tulnud Saare mõisast, vanus 36. Poeg Mihkel, vanuses _5_. Vt ka
http://www.eha.ee/saaga/shortcut.php?sh ... .4.343/1:2

HR 1795 talu nr 1 on tõesti sulane Mihkel, Hofakerl Ado poeg, vanud 8a. Vt ka
http://www.eha.ee/saaga/shortcut.php?sh ... .4.343/1:3

Ja siin ajan mina oma käpad abitult taeva poole püsti. Ongi kaks poega Mihklit....

Terv,

PR
Andrus A

Vabanda minu teadmatust, kuid mida tähendab hofskerl? Ma pakun, et tegemist on mingit sorti mõisamehega, kuid milline on siiski üldtuntud vaste sellisele nimetusele?

Millised mõisad kuulusid sellel ajal (18.saj lõpus) Hiiumaal krahv Stenbockile? Stackelbergid olid vist suurema osa Hiiumaa omanikud? Hakkan ise mõisu läbi lappama, kuid kui keegi peaks teadma, vastust minu küsimusele, siis ootan huvi ja tänuga :)
Vello

Postitus Postitas Vello »

Stenbockile kuulusid Hiiumaal Kõrgessaare (Hohenholm), Lauka (Lauck) ja Suuremõisa (Grosenhof) mõisad. 1781 müüs ta Kõrgessaare ja Lauka mõisa Ungern-Sternbergile ja 1796 ka Suuremõisa. Kas tal oli Hiiumaal veel mõisasid ei oska praegu peast öelda. Kui antud müügitehing toimus ajavahemikul 1782-1795 siis võiks eeldada et tuleb kõne alla Suuremõisa mõis
Andrus A

Tänud! Eks ma asub otsima. Aga mida tähendab ikkagi "hofskerl"?
Patrick Rang

Ma vaatasin oma andmebaasi üle ja sobivat Adot (sündinud ca 1760, liikunud Hiiumaalt Saaremaale) ei leidnud. Kui sa juhtud leidma, anna palun teada, sest hoolimata sellest, et mul on rohkem saarlastest esivanemaid kui hiidlastest :) on mu põhiline uurimisobjekt olnud siiani ikkagi Hiiumaa. Eks ma hakkan ka ise uurimisi teostama.

Mõningaid spekulatsioone - Ado /Aadu on pigem Lõuna-Hiiumaa (Emmaste mõis) ja mingil määral ka Kõpu kandi nimi. Pühalepas ja Kõrgessaare mõisa muudes piirkondades esineb nimi harvem. Eriti populaarne nimi siiski Hiiumaal pole. Kui mu mälu ei peta, siis Ado puhul ei olnud kirjas, millisest mõisast ta on tulnud. See võin tähendada seda, et Hiiumaal ei ole ta märgitud liikuma Audla mõisa, vaid pigem kui müüdud, loovutatud või panditud. Hea on, kui on kirjas inimese nimi, kellele too talumees on liikunud, halvemal juhul on kirjas vaid fakt. Olen leidnud ka inimesi Hiiumaal, isegi ühes ja samas kihelkonnas sel viisil kirja panduna. Täienduseks Vellole, et minu arvates tegi ka Emmaste mõis tegi läbi mingeid "liikumisi", st ta eraldus mingi aeg Suuremõisast. Kahjuks ei ole hetkel kontrollivõimalust, aga mälu järgi juhtus see ka 1782 / 1795 vahel. Mäletaks nagu paari juhtumit, kus "Suuremõisa mõisa" liikunud inimene oli tegelikult 1795 Emmaste mõisa all....

Ja veel. See, et ta on Stenbocki käest "hangitud" võib olla isegi positiivne märk. Ungern-Sternbergil oli nimelt märgatavalt rohkem mõisasid Eesti peal laiali. Enne aastat 1795 tõi tema suure hulga inimesi oma Vana-Kuuste mõisast Hiiumaale ja ka oma Uuemõisa mõisa Läänemaal ja ka Tallinna. Minu arust esineb paar juhtu, kus Vana-Kuuste mõisa hingerevisjonis on märgitud, et isik on Läänemaal / Tallinnas, aga tegelikult pesitseb ta kenasti Hiiumaal (tõestatav meetrikatega).

Hofskerl'i ametit ma ei oska täpsemalt valgustada. Ehk keegi ajaloolane (Fred Puss nt) aitab. Ise kahtlustan, et ta võis olla väiksemat sorti "ülemus". Tänapäevases terminoloogias ehk mõisa haldusjuht :)

Terv,

PR
Andrus A

Aga äkki näitab andmebaas midagi Ado isa kaudu, kelleks oli Jürry

Saaga EAA.1865.5.135:13?413,311,231,63

või Jürgen

Saaga EAA.1865.4.344/1:9?363,788,217,41
Patrick Rang

Otsisin eesnime järgi ja ei leidnud kedagi sobivat. Mõningaid isikuid oli, kelle sünniaeg enam-vähem klappis, aga ma ei tea nende saatusest midagi. Aga jätkame otsinguid :)
Vello

Postitus Postitas Vello »

18 sajandil oli nimi Ado Reigi kihelkonnas väga haruldane, leidsin oma andmebaasist ainult paar nime. Needki olid Lauka mõisa piirkonnas. Rohkem on nimi ilmunud kasutusele 19 sajandil samuti rohkem Lauka mõisa aldel. Käina kihelkonna (sh. Emmaste) kohta ei oska öelda, pole seda ala uurinud. Haruldane on see nimi ka Pühalepa khk (Suuremõisa).
Lauka mõisa koha pealt eksisin, see ei kuulunud enne müüki krahv Stenbockile vaid ooberst Georg Heinrich Erdmannile. Emmaste mõisa omanike kohta mul andmed puuduvad.
Andrus A

Äkki peaks hakkama uurima Stenbocki valdusi ning analüüsima, kust võis Ado pärit olla? Vaatasin ise läbi mitmed sünnimeetrikad 1760-1761, kohtasin seal ühte Ado-t ja ei midagi muud. Äkki saabus Ado Saaremaale läbi Hiiumaa hoopis kusagilt mujalt? Revisjonide vahe on selleks piisavalt pikk. Kui saaks Ado ametinimetusele täpse vaste, siis võiks ju arvata, et tegemist oli asjamehega, kes liikus Stenbockide mõisade vahel kuni Ebba-Margareta Stenbock üks poegadest ta "müüki pani".
Müügi põhjuseks võisid olla Ebba-Margareta Stenbocki võlad, mida Jacob Pontus Stenbock tasuma hakkas.

Äkki omab keegi andmeid Stenbockide kohta?
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”