Lajusse rachwas

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
mihkel
Postitusi: 211
Liitunud: Pühapäev 19. Juuli 2015, 12:49:07
Status: Eemal

Lajusse rachwas

Postitus Postitas mihkel »

Veidi aega tagasi avastasin et üks osa esivanematest tuleb kunagise Laiuse mõisa alt. Uurisin ja uurisin, aga igast suunast jooksin ummiku. Ajas pahaseks ja hakkasin siis suure kirvega vehkima (ülekantud tähenduses) ja võtsin kätte ja panin kirja kogu sealse rahva teatud ajaperioodist.

Alati läks tupikusse just perenimede eelses ajas. Enne perenimesid oli mõnel mehel lisaks eesnimele veel viis erinevat nime (isanimi, isatalu nimi, oma talu nimi, ametinimi, muu hüüdnimi). Panin siis kirja 1826. aasta revisjoni, esimese personaalraamatu (1823-1828) ja siis meetrikaraamatutest aastad 1821-1825. Täiendasin hiljem varasemate revisjonidega, meetrikaraamatust aastatega 1783 ja 1890. Nii sai parema ettekujutuse sellest tohutust nimesegadusest. Lõpuks kirjutasin ümber meetrikaraamatust aastad 1794-1820 exceli tabelisse, võimaldab paremini otsida.

Siin on siis kirjas mitte kogu Laiuse kihelkonna rahvas nendel aastatel, ainult Laiuse mõisa rahvas (v.a Iravere küla, mis käis Torma kihelkonna alla) ja lisaks veel Mõra mõisa ja pastoraadi rahvas. Panin need kaks väiksemat mõisa ka, sest nende alad olid ümbritsetud Laiuse mõisa aladega, oli palju liikumist nende vahel (abielud, kolimised).

Koostatud on kogu asi programmis GenoPro, aga üles laadisin gedcom formaadi ka.
Mitmeid ürikuist leitud isikuid ei õnnestunud ühendada muude sugupuudega, need eraldi, kas üleval või siis all, kui ei leidnud mitte mingit klappi.

Ehk on abiks kellelegi, keda sama piirkond huvitab. Kindlasti on mul seal mingeid vigu sees, andke teada, kirjutage foorumil, kui leiate miskit, mis on vale.

Siin on link dropboxi:
https://www.dropbox.com/sh/2lnrxjjyunip ... yjeea?dl=0
mihkel
Postitusi: 211
Liitunud: Pühapäev 19. Juuli 2015, 12:49:07
Status: Eemal

Re: Lajusse rachwas

Postitus Postitas mihkel »

Sai nüüd üks suurem töö tehtud.
Nagu eelpool mainitud, oli mul raskusi perenimede eelse aja uurimisel. Hirmus palju otsimist oli iga kord, panin siis ühe väikese piirkonna kohta käinud pea kogu kirikuraamatute materjali kuni 1820. aastani kirja. Leidsin oma vastused. Juhul kui keegi peaks seda vaeva veel ette võtma jagan siinkohal oma väljakirjutatud nimekirja, et lihtsustada tulevaste otsijate tööd.

See on Exceli tabel .xlsm formaadis. Panin ta üles Dropboxi, normaalseks kasutamiseks soovitan alla laadida. Sissekandeid on palju ja kirjutasin sinna esimese lehe sisse ühe otsingumootori. Seda otsingumootorit ei tasu kriitilise pilguga vaadata, ma ei ole programmeerija, tõenäoliselt ei ole see üldsegi hea kood, aga vastuseid ta annab. Otsingumootor on makrode põhjal tehtud, see tähendab, et tuleb fail alla laadida ja makrod sisse lülitada, muidu otsingumootor ei tööta. Nimekirja saab ilma otsingumootorita ka vaadata.

Välja on kirjutatud kõik sissekanded Saagas olemasolevate meetrikaraamatutest kuni 1820. aastani, mis käivad Mõra mõisa, Laiuse kirikumõisa ja Laiuse mõisa kohta, lisaks Laiuse mõisa Iravere küla, mis kuulus Torma kihelkonna alla.

Meetrikaraamatutest lähtuvalt on kõik suures enamikus saksakeelne, eesti keeles kirjutasin otsingumootori kasutajaliidese ja viimasele lehele väikese kroonika mõnede tähtsamate ja huvitavate sündmustega selles piirkonnas.

Fail:
https://www.dropbox.com/s/wleg2zo312vga ... .xlsm?dl=0

Panen siia selle Dropboxi kausta lingi ka. Ehk tulevikus lisan veel üht-teist Laiuse kohta sinna. Juhul kui keegi peaks huvi tundma.
https://www.dropbox.com/sh/36vlcqtgxk78 ... DIfHa?dl=0


Nagu alati - parandused ja soovitused alati teretulnud.
Mihkel
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”