Nimed genis

Arvutiabi
Vasta
Aikkki
Postitusi: 19
Liitunud: Reede 04. Juuni 2010, 22:30:06
Status: Eemal

Nimed genis

Postitus Postitas Aikkki »

Mismoodi kajastate inimeste nimesid geni.com-is?

Olen vaadanud, et perekonnanime-eelses ajas on kaks suundumust: ühed kirjutavad ainult eesnime (Jüri, Marri jne) või siis talule või esivanematele viitava nime, nagu need parasjagu arhivaalides on olnud (Käcki Jacob, Hansu Matsi Peter), teised lisavad eesnimele perekonnanime, mis järeltulijatele on antud. Ühtpidi on see viimane üsna veider, et kunagi 18. sajandil elanud pärisorjale on sajandeid hiljem meelevaldselt priinimi antud. Teistpidi võimaldab see vastavaid inimesi genist otsida ja seoseid luua. Mis sellest sugupuust sinna genisse muidu toppida, kui ei ole isu teiste sisestatud sugupuudega liituda. Ainult eesnime kasutamine või talu või isanime abil ei leia naljalt midagi, pealegi ju muutusid need täiendid inimese elu jooksul. Kui Jacob Käki talust ära kolis, siis kirjutati tema nimi ju juba teisiti. Peter võis olla mõnes teises raamatus aga hoopis koha järgi Augjerwe Peter. Seepärast olen minagi järeltulijate perekonnanime kasutanud. Kuidas teie?

Vanemate eesnimedega on jälle nii, et iga kirjutaja on kirjutanud niimoodi kirikuraamatusse või hingeloendisse, nagu heaks on arvanud. Alles eile jäi silma üks 9aastaselt surnud poisike, kelle nimi on erinevates kohtades jõudnud olla Carl, Karl ja Karel. Minu jaoks on paras peamurdmine, mismoodi siis ikkagi kirjutada. Tavaliselt läheb mul geni sugupuusse üks kirikuraamatutest või hingeloenditest leitud variant ja kindlat süsteemi pole. Kui leian inimese sünnimeetrikast üles, siis läheb see nimi. Või äkki peaks ikkagi panema nimed n-ö normaalkujul, nagu neid tänapäeval kasutatakse? Ükspäev jäi silma üks naine, kelle eesnimi oli Mina ja kes oli abiellunud mehega, kelle perekonnanimi oli Mina. Kui sugupuusse kirjutada Miina Mina, mõjuks palju kenamalt. Et siis Marri või Marry asemel siis Mari. Aga kas Greet, Gret ja Kret on Krõõt või ikkagi Kreet? Mert ja Maert on Märt tõenäoliselt. Aga kui ühel vendadest on poeg Hans ja teisel Ans (ja ongi niimoodi raamatust raamatusse), siis neid ju mõlemat Hansuks ei teeks. Mismoodi teie kirjutate ja miks?
HelleMai
Postitusi: 638
Liitunud: Teisipäev 10. November 2009, 02:23:11
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas HelleMai »

Minul on olnud sama mure, nii et jään targemate ja kogenumate arvamusi ootama. Praegu on endal paras segapuder ja mõtlesin nad just vähemalt enda jaoks ühtsesse süsteemi viia. Teeks, aga kohe võinalikult õigesti s.o.loogiliselt.
hurma.jyrgenson
Postitusi: 124
Liitunud: Teisipäev 12. August 2008, 18:55:08
Asukoht: Kuusalu
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas hurma.jyrgenson »

Tank puu
HelleMai
Postitusi: 638
Liitunud: Teisipäev 10. November 2009, 02:23:11
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas HelleMai »

Paraku ei leia seda oma Geni Home lehelt
hurma.jyrgenson
Postitusi: 124
Liitunud: Teisipäev 12. August 2008, 18:55:08
Asukoht: Kuusalu
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas hurma.jyrgenson »

See on avalik diskussioon ja peaks sisselogimata loetav olema.
Tank puu
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas Assar »

hurma.jyrgenson kirjutas:See on avalik diskussioon ja peaks sisselogimata loetav olema.
Minu arust ei puuduta see probleem üldse niivõrd Geni, kuivõrd on laiem ka nende jaoks, kes geni ei kasuta. Ja, mispärast peakski genikad midagi teistmoodi tegema kui suguvõsauurijad üleüldse? Ma mõtlen, et diskussioon võiks siiski jätkuda meie foorumis ja Hurma repliiki võiks võtta pigem informatsioonina kui "lõpetame poisid selle vestluse sel teemal nüüd ilusti ära"´na
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
hurma.jyrgenson
Postitusi: 124
Liitunud: Teisipäev 12. August 2008, 18:55:08
Asukoht: Kuusalu
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas hurma.jyrgenson »

Assar kirjutas: Hurma repliiki võiks võtta pigem informatsioonina kui "lõpetame poisid selle vestluse sel teemal nüüd ilusti ära"´na
:) See link, mis ma siia lisasin, oligi infoks mõeldud, et ühes kohas puhutakse sellel teemal, ja poisid võivad juttu puhuda ka mujal ja igal pool...

Mulle meeldib:

Kui perenime ei ole: [talunimi, isanimed] eesmini
Naiste neiupõlve nimeks perenime puudumisel olen kirjutanud isanime, kuigi võks lisada isa, aga seda peab siis ju eraldi vaatama ja otsima, aga infot tal ju rohkem pole, kui leian isa kohta veel midagi peale nime, siis panen ta puusse ka.
Olen lisanud ka järglaste perenime, lõpus -(miinus), mis tähendabki siis seda, et ta perenime EI saanud, aga tema järglased said just selle nime. Nii on Jüri Jaani Mihklite hulgast lihtsam õiget üles leida.

Nime muutus: uus nimi < vana nimi

Eesnimede puhul kasutan "noorimast" allikast saadud nime. 20 sjandi esimese veerandi raamatutes on juba Liisud.
Ei julge küll kõiki Lis, Liso, Lisa nimelisi Liisudeks (keegi arvas nii) ümber nimetada, miks mitte Liisa, Liis, Liise, Liisi
samas Maj, May võiks küll Mai olla, aga võib-olla oli hoopis Maie?

Nimede normaliseeritud kuju Onomastika järgi:
Mul üks nimi suguvõsas, mille kirjapilt alates perkonnanimede panemise raamatust kuni tänapäeva sugulasteni on kogu aeg olnud ühesugune, pole kordagi muutunud ja ometi pakub Onomastika normaliseeritud kujuks sellise, mida mitte kuskil ei esine?

Ja üks nimi, mis mulle nalja teeb ja ei soovigi muuta, on sünnimeetrikas halvasti kirjutatud Jürri, minul Järri :)

On vist ikkagi nii, et sama palju kui on inimesi, on ka arvamusi :)
Tank puu
anu.jarv
Postitusi: 251
Liitunud: Kolmapäev 12. Juuli 2006, 18:03:07
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas anu.jarv »

Minu meelest alati ei saa kasutada varianti, et panen selle perekonnanime, mis järeltulijatele antud, sest tihtipeale on meessoost järeltulijatel 3-4 erinevat perekonnanime, mida siis eelistada, kas vanima poja oma või? Või on perekonnanime saanud ainult tütar koos oma järeltulijatega, kelle nimi see siis on, kas väimehe oma?
Ise olen kasutanud seda varianti, et kui inimene ikka perekonnanimede panemise ajaks surnud st teda perekonnanimede panemise raamatus pole, siis olen märkinud ta eesnime koos talunimega.
Naiste puhul olen märkinud Genisse ainult eesnime, kui isa teada, siis naise isa on talunimega.
Eesnimede puhul olen kasutanud sünnimeetrikas märgitud varianti, aga olen teinud Liso-st Liisu ja Carlist Karli. Kui sünnimeetrikas on nimeks Margaretha ja igal pool mujal edaspidi Greth või Krõõt, siis olen kirjutanud sünnimeetrika variandi.
Aikkki
Postitusi: 19
Liitunud: Reede 04. Juuni 2010, 22:30:06
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas Aikkki »

See onomastika.net on üks kuldaväärt andmebaas ning au ja kiitus tegijatele, olen mina ja tuhanded teised inimesed sellest tublisti abi saanud. Tõesti üks väga hää asi. Aga minul on sellega siiski kaks probleemi. Üks ei puuduta antud teemat - nimelt tahaks kaardi pealt näha ka nende kihelkondade nimesid, kus otsitavat nime on pandud. Ei tohiks ju nii artutult keeruline olla kontuurkaarti nimedega täiendada. Et muidu pole nime, aga kui kihelkond on roheline (pandi otsitavat nime), siis on ka kihelkonna nimi peal. Teine puudutab siin teemas juba mainitud perekonnanimede normaalkuju. Kas keegi siinsetest teab täpselt, mis reeglite järgi see normaalkuju kirjutatakse? Täna tahtsin vaadata nime Hirtentreu panemist, aga ei suutnud normaalkuju välja mõelda. Õnneks on olemas märk *. *rtentr* andis otsitava välja. Normaalkuju oli Irtentreu. Ma oma aruga arvasin, et vast on saksa keele (sellekeelne nimi ju) häälduse järgi, st "Hirtentroi", aga vist on ikka eesti keele häälduse järgi. Kui kellelegi pandi nimeks Hobune või Hiir, kas siis normaalkuju peaks olema Obune või Iir?
passer urbanus
Postitusi: 939
Liitunud: Neljapäev 30. Juuli 2009, 16:07:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas passer urbanus »

onomastika on tõeste väga tore asi, aga tuleb arvestada, et seda on teinud üliõpilased. Grünbaum normaalkuju on näituseks Krünbaum. aru ma ei saa, miks mitte Krünpaum :roll:
HelleMai
Postitusi: 638
Liitunud: Teisipäev 10. November 2009, 02:23:11
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas HelleMai »

Mina tegelen praegu Juuru khk Pernadega, sellist nime ei ole Onomastika andmetel Eestis üldse pandud. Onomastika andmetel on pandud nimi Bern norm.kuju Pern ja mitte ühtegi Juuru khk. Samas ei saa ütelda, et sellest andmebaasist ei ole kasu olnud, on ja isegi väga palju.
Katsa
Postitusi: 3735
Liitunud: Pühapäev 23. November 2008, 22:50:11
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas Katsa »

Pern norm. kuju on Pärn.
Katrin H.
maidu.leever
Postitusi: 676
Liitunud: Kolmapäev 20. Juuli 2005, 12:05:07
Asukoht: Pärnumaa (Läänemaa)
Kontakt:
Status: Eemal

Re: Nimed genis

Postitus Postitas maidu.leever »

HelleMai kirjutas:Mina tegelen praegu Juuru khk Pernadega, sellist nime ei ole Onomastika andmetel Eestis üldse pandud. Onomastika andmetel on pandud nimi Bern norm.kuju Pern ja mitte ühtegi Juuru khk. Samas ei saa ütelda, et sellest andmebaasist ei ole kasu olnud, on ja isegi väga palju.
Kaiu vald Juuru khk http://www.history.ee/cgi-bin/ono/vald?v=Kaiu&k=Juuru" onclick="window.open(this.href);return false;

Pern (Pärn) täitsa olemas.
Vasta

Mine “Arvutiprogrammid”